23 december 2009

Lille juleaftens traditioner

Da jeg var barn elskede jeg bare lille juleaften. Det var den aften i hele aaret vi ALLER helst ville saa tidligt i seng som muligt, saa juleaften kunne komme lidt tidligere. Mine foraeldre var gode til at faa tiden til at gaa for os. Blandt andet var lille juleaften den dag hvor vi faeldede juletrae. Vi havde dem paa vores egen jord, men stadig synes vi det var vildt spaendende og hele flokken skulle gerne med op og vaelge et trae. Dengang havde vi altid saadan en lille taet busk, men den tradition maa jeg indroemme jeg efterlod derhjemme. Her i firmaet skal der en Nordman til (og det kommer der lige i morgen…)

Lille juleaften skulle vi altid stille en sko ud i gangen, saa nissen kunne komme med en lille pakke til os, som vi fik juleaftensmorgen. Tit faldt der ogsaa en mandarin og andre godbidder af. Det var ikke saa ringe en nisse vi havde. Da jeg var 8 aar blev jeg enig med mig selv om at det var paa tide jeg fik denne hersens nisse at se, saa jeg holdt mig LYSVAAGEN indtil han kom.

Nisse med roed knallert Billedet har jeg laant her fra. Saa vidt jeg kunne se maatte man godt!

Nissen var ikke saerlig stor og saa koerte han gennem sneen paa en roed knallert, som han laenede op ad et af aebletraeerne i haven. Da han snuppede knallerten igen vendte han sig lige om og vinkede og jeg var saa lykkelig som aldrig foer. Jeg fortalte stolt historien den sidste morgen og jeg kan forestille mig far og mor har smilet ved tanken. Jeg sov virkelig godt den nat. :)

Jeg har fuldstaendig svedt ud hvad der var i skoen den morgen, men det kunne ogsaa have vaeret hvad som helst, for jeg var bare saa glad for jeg endelig havde set nissen. Billedet paa nethinden er lige sa klart i dag, som det var dengang og min tro paa nisser er ikke taget af med aarene.

Det er mange aar siden vi har holdt jule i DK faktisk er det 14 aar siden sidst, men da var det ogsaa jul med stort J! Vi ankom lillejuleaften i en forfaerdelig snestorm og troede vi skulle tilbringe natten i en groeft et sted, men med far og hans kammerats hjaelp kom vi hjem i god behold. Boernene var fuldstaendig maalloese, da de saa alt det sne og nu tror de selvfoelgelig julen altid ser saadan ud i DK. Det goer jeg faktisk ogsaa lidt. Jeg haaber saadan at vi snart kan finde til DK en tur til jul igen, for det er altsaa for laenge siden sidst!

Vores lillejuleaften har altid vaeret forfaerdeligt travl, da vi har en foedselsdag i familien i dag. Den vordrende moder fylder nemlig aar i dag. 28 somre er det blevet til indtil videre og jeg haaber hun faar mindst 72 mere paa bagen. :) Jeg har altid droemt om at hun var foedt en dag senere, eller maaske to – for hvem i alverden har tid til at holde boernefoedselsdag lillejuleaften? Stoenni – for daarlig timing. Heldigvis har det aldrig vaeret et problem for den unge dame, men kun for mig.

Julehus

Da jeg kom hjem fra arbejde i aften tog jeg med en station laengere end saedvanligt, da jeg lige ville et smut om julehuset. Jeg elsker simpelthen at folk gaar helt amok og juler helt vildt og inderligt. Jeg havde ikke lige penge i lommen i dag, men skal om og laegge en skilling i indsamlingsboessen inden nytaar. Pengene gaar til en boerne kraeftfond og det har jeg ikke noget imod at give lidt til.

Min elskede havde ikke lige tid til at faa fat i et juletrae i dag, men hvis nu jeg stiller juletraesfoden frem i aften, mon saa ikke nissen kommer med et lille trae? Jeg synes altsaa ikke jeg er parat til at holde jul uden et juletrae endnu, til trods for vi virkelig rykker rundt paa traditionerne denne jul.

Jeg snupper lige en halv arbejdsdag i morgen og saa vil jeg jule saadan rigtig for alvor. Juleaften er flyttet til den 30. saa far, mor og Irene ogsaa kan vaere med, naar nu de er her alligevel.

Nu vil jeg oenske hele det store www en rigtig glaedelig jul, for i mine oejne starter den for alvor i dag.

14 kommentarer:

Regitze sagde ...

jeg bliver helt *blop* i halsen over dine vidunderlige minder, Tina.
en dejlig, kærlig og glædelig jul til jer!

FUUR. sagde ...

Ja søde mus, nu er der ingen sko i entreen, dørene er låst, vi bor ikke på "landet" mere.

Far har sine sko i skohylden, han har vist glemt, den gamle tradition, som også fandtes, da jeg var barn.
Som du ved ,var bedstefar, førstegenerations indvandrer, her på øen. Han kunne finde på hvad som helst.

Olines sagde ...

Tak fordi du deler dine skønne juleminder!
Glædelig jul til dig og dine.

Septemberliv sagde ...

Jo I DK er det da altid hvid jul (ihvertilfælde i gamle dage) ;)
Men hvilke dejlige minder du har fra dengang da...

Du ønskes en rigtig glædelig jul til dig og din og et tillykke til den vordende mor med fødselsdagen.

Julehilsner fra mig

Anonym sagde ...

Du og din familie ønskes glædelig jul og godt nytår, og tak for mange gode historier og ture i årets løb.
Venlig hilsen Karen

Anonym sagde ...

Sikke dejlige minder, tak fordi du delte :-)
Glædelig jul til dig og dine :-)

Marianne sagde ...

Tak fordi du deler dine minder - de frembragte et stort og varmt smil. Samtidig vil jeg bruge lejligheden til at ønske dig og din skønne familie en glædelig jul. Mange knus fra ønskeøen

Therese sagde ...

En rigtig glædelig jul til dig og dine, Tina. Kram

Rimkogeren sagde ...

Du kære blogger!

Vær nu rigtig juleglad,
med masser af julegaver
og den herligste julemad
i jeres julemaver.
Men husk nu lige,
hver bloggerdreng og pige:
Et rigtig grundigt julebad.

Glædelig jul
ønsker
Rimkogeren

Anonym sagde ...

...julen varer længe, når det store familietræf først sker den 30. Merry Christmas ;-)

Helle sagde ...

Rigtig glædelig jul til dig og din familie

AagePK sagde ...

Med The Stable Carol ringende i ørerne sender jeg de bedste juleønsker for dig og dine her fra Ærø, inclusive knus og krams!

Anna sagde ...

Glædelig jul, Tina. Og tak for de fine historier!

Tina - omme i London sagde ...

Tak for alle de soede hilsner og beskeder. Glaedelig jul!