01 marts 2010

Man bliver saa klog af at rejse!

Noget af det foerste min elskede laerte at sige paa dansk var "Jeg vil gerne have en vinduesplads, tak". Faktisk tror jeg det var det allerfoerste han laerte og han har brugt det tit lige siden. Vi sidder saa vidt muligt altid ved vinduet naar vi flyver. Det er lige meget om den ene eller den anden sidder der, for jeg kan sagtens laene over og tage billeder ud af vinduet. :) I dag var det mig der endte ved vinduet og til trods for jeg sad og laeste, saa havde jeg alligevel det ene oeje ude for at se hvad der foregik under os. Jeg kiggede egentlig hovedsageligt for at se om der var sne, men jeg fik oeje paa noget mindst lige saa interessant - nemlig en meget firkantet oe, inde mit i det nordlige Holland. Jeg snuppede lige et billede, saa jeg kunne gaa hjem og kigge paa Google Maps.

Efter kort tids soegen fandt jeg stedet paa kortet, og snart var jeg landet paa en del Hollandsksprogede websider, som jeg fik mig stavet igennem, saa jeg kunne finde lidt information paa engelsk ogsaa. Stad van de Zon (Solbyen) hedder stedet, skal blive en CO2 neutral by. Det viser sig det er en del af et EU projekt, og der saa sandelig ogsaa deltagelse i England i Kirklees og i Tyskland i Am Koldenfeld (er det ikke et lidt misvisende navn?).

Jeg synes det er vildt spaendende og haaber paa at kunne komme afsted med at besoege et af projekterne en dag. Maaske man skulle overveje at faa installeret et par solpaneler paa soendersiden af huset. Hmmm.. jeg ved kommunen giver tilskud til det lige nu. Det er da vaerd at overveje. Gad vide om der er en vaagen laeser der har erfaring med det?

6 kommentarer:

Anonym sagde ...

Jeg elsker at kigge ud af vinduet når jeg flyver, specielt under landing. Det er så hyggeligt at sidde deroppe og kigge ned på sin boligblok og kvarter eller ens barndomshjem og vej :-D

Og så er der jo basis for at lære noget nyt, hvis man ellers er opmærksom!

lone sagde ...

og taenk, jeg troede han jhafde laert at sige "et glas hvidvin, tak"

AagePK sagde ...

Jeg fik i Juni 2004 sat 16 moduler fra BP solar på hver 170 watt op. De har siden produceret 6875 kWatt. Derved har jeg sparet 12300 kr i indkøbt strøm. Prisen efter tilskud var 75.000 kr.
Så det er ikke for økonomien, man investerer. Men jeg bruger strømmen til at trække et jordvarmeanlæg, og så bliver besparelsen 3,5 gange så stor. Vort totale energiforbrug for 2,5 personer i en beboelse på 100 m2 var 6.880 kWatt, det er mindre end 1000 l olie.
Mit råd med mine erfaringer: først isolering, så gode vinduer med energiglas, så jordvarme, og til sidst sol-celler.
Og der skal man også tænke på arkitekturen!

Tina - omme i London sagde ...

Pernille - det er nemlig bare saa fedt, naar man ser det hele saadan lidt fra oven...

Lone - ja, det var vidst i samme lektion. :) Han er dog gaaet over til roedvin siden...

Aage - tak for informationen. Isoleringen og de nye vinduer har vi taget os af over de sidste par aar. Jeg ved godt det ikke er noget man kommer til at tjene fedt paa, men jeg ville nu ogsaa installere solfangere af hensyn til miljoeet rettere end oekonomien. En ting er sikkert, det bliver ikke i dag! :)

Suzanne sagde ...

Vinduespladsen er klart den bedste, undtagen... når man skal til Kreta og sidder i solsiden i et lillebitte fly, hvor man er presset mod sidemanden og man knapt kan få vejret - det gør jeg så ikke mere!

Long time no see... men jeg holder stadig øje med dig indimellem ;)

Tina - omme i London sagde ...

Suzanne - ditto. :)