08 marts 2010

Ligestilling!

Et af i aars temaer for International Kvindedag er ligestilling - det kan jeg lide! Hvordan i alverden kan det lade sig goere at der er flere hunkoensvaesener i verden end hankoensvaesener og alligevel er der kun fire kvinder nogensinde der er blevet indstillet til en Oscar for bedste Instruktoer (Director) i 82 AAR og foerst i 2010 er der en der vinder.

Jeg arbejder i en verden domineret af fede, gamle, hvide maend og jeg er priviligeret nok til ikke at lide under ligestillingsproblemet, men jeg husker hver dag hvor heldig jeg er. Jeg tror sommetider mine kolleger er traette af at hoere paa mine klager over der ikke er kvinder nok i branchen, men i dag fik de lige en ekstra lekture i dagens anledning!

Hvordan markerede du kvindedagen?

15 kommentarer:

Eva sagde ...

Fejrede og fejrede....tjaaa, her har den stået på arbejde og lidt rengøring og lidt møde og lidt..., så fejre er der ikke tale om. Men jeg glæder mig alligevel over, at Kvindernes Internationale kampdag stadig markeres efter 100 år. Der er stadig masser at kæmpe for, selvom det i dag er meget anderledes, end det var. Dagen betyder mest for mig, fordi jeg var ung i 70´erne, og der er så mange gode minder og sange, der kommer frem. Det har jeg tænkt på.

AagePK sagde ...

Hvornår fik den første sorte skuespiller sin Oscar? Den første kvindelige sorte skuespiller?
Og hvem stemmer kvinder på: mandlige skuespillere, eller kvindelige?
Der er flere kvindelige pop-sangerinder end mandlige; alligevel dominerer de mandlige i ønske-programmerne, fordi det er kvinder, der udgør det største publikum.
Indenfor filminstruktører er det endnu mere udpræget, fordi relativt få kvinder vælger uddannelsen som første prioritet: rigtigt mange kvindelige instruktører har en karriere som skuespillere, før de får lyst til at instruere. Det gælder især USA, og det er trods alt der, man uddeler Oscars.
Susanne Bier og Astrid Henning-Jensen har også været nominerede, så de ved godt, hvor Danmark ligger.

Tina - omme i London sagde ...

Eva - paa engelsk ville vi sige "celebrated", men det lyder knap saa hoejtideligt som "fejrede". :) Under alle omstaendigheder er det godt at der er sket fremskridt, men der er lang vej endnu - ogsaa i den vestlige verden. :)

Aage - lige praecis min pointe! Etniske minoriteter naar der foer en kvinde goer. Formentlig stemmer folk paa dem de synes er bedst, men vores verden er fokuseret meget paa maend og vi er alle indoktrinerede til at "vide" (ikke tro...) at maend er bedre til alvorlige sager end kvinder. Grunden til der er saa faa kvinder der vaelger uddannelsen er fordi det kun er maend der bliver til noget alligevel. Maaske det aendrer sig nu, da der pludselig er en forgangskvinde paa omraadet. Mht mandlige pop-sangerinder... den lader jeg lige staa lidt. :)

AagePK sagde ...

Lad falde, hvad ikke kan stå! ;-)
Jeg holder nu på, at kvinder, især i USA, hellere vil stå foran kameraet end bagved, og "best director" går mig bekendt kun til USA-film. De danske nominerede var for bedste udenlandske fil, ikke for "best director".
Så hvor mange uddannede kvindelige amerikanske instruktører har vi? Og hvor mange har "allround approach? 1 for hver 100 mandlige? Jamen, så skal der jo, statistisk set gå 100 år, ikke?

AagePK sagde ...

For øvrigt: jeg fejrede dagen i går ved højlydt at brokke mig over, at de små forkælede møgunger fra Jagtvej 69 ikke passede bedre på Folkets Hus, hvor Socialistisk Internationale udråbte dagen.

Ellen sagde ...

JA til lige løn for lige arbejde.
Men ellers må vi kvinder nok gribe lidt i egen barm (!), for der er nok flere grunde til, at vi mangler i topstillinger, som instruktører, som politikere o.m.a.
Jeg tror simpelthen ikke, der er nok, der gider - mig selv inkluderet...
Det med, at kønskvoteringen skal være 50/50, er altså ikke nemt at overholde, når der er én kvindelig ansøger og 75 af hankøn til en eller anden stilling.

Jeg må indrømme, at jeg synes, at det er i orden, at vi ikke er ens indrettede - det er smaddersvært at lovgive sig ud af.

Dette kan jeg sige, fordi jeg mener, at problematikken er så langt større i mange andre lande. Norden og det vestlige Europa er nået langt ved siden af dem.
Jeg siger ikke, at vi skal læne os passivt tilbage, men jeg gider ikke kæmpe for noget, der ligger udenfor lovgivningens fornuftsrammer.
Årh - nu bliver jeg upopulær :-D
Men jeg nyder ærlig talt at blive behandlet som kvinde... jeg vil bare ikke lønnes lavt, bare fordi jeg ikke er en mand - men det bliver jeg nu heller ikke. Lønnet lavt, altså ;-)

Annette sagde ...

Øhhhh, jeg fejrede min elskedes fødselsdag ved at stå op kl. 04.15 og tage med ham på arbejde og hygge om ham i dagens løb. Det er ikke ligefrem ligestilling der stråler ud af det, men på den anden side set, jeg er sikker på at han ville gøre det samme for mig ☺

Conny sagde ...

Her har i huset har vi lige stilling og vi deles om arbejdsopgaverne.Men jeg er glad der der stadig er kvinde, der vil kæmpe for lige stilling.

FUUR. sagde ...

Jeg brugte dagen, sendte en hilsen til mine irske"veninder".
Jeg har fejret "dagen" i Irland
de sidste 5. år.

Donald sagde ...

WARNING: Dette er en useriøs kommentar som famler efter meninger.

Jeg får altid et smil på når jeg ser dit profil-billede, det er så optimistisk! Jeg tror at jeg, således inspireret, for en gangs skyld vil knytte en kommentar til ligestilling og udseende: Kvinder behøver ikke at være mænd for at blive kendt som seriøse instruktører eller for den sags skyld morsomme komikere, men det hjælper. Det er der vist en del kvinder gennem historien, som har benyttet sig af. Der er ingen tvivl om at det i karrieremæssigt henseende forventes, at man er en mand eller ser pæn ud.

Jeg tror at forskellen i udseende har den store skurkerolle her: kvinders tøj spiller oftere på udseende end på aktion og bedre arbejde. Det bliver så ovenikøbet fastholdt derved at kvinder forventes at møde op i pænt tøj til jobsamtaler. Jeg kender en, der mødte op i snavsede bukser og sneakers og fik jobbet som salgschef, men hun var godt nok også en god sælger!

Men jeg bliver ved med at spørge mig selv om hvorfor kvinder, som gerne vil tjene penge ikke starter forretningsimperier.

Det er lidt underligt at skulle sige det, for man skulle tro, at det er indlysende, men forskellen i måden, hormonerne virker på, må forklare en hel del forskelle indenfor det kunstneriske område. Hvorfor bliver kvinder ikke komponister? Dem, der fx. vil fremhæve Schumann's kone som komponist kommer hurtigt til den konklusion at hendes musik er amatøragtig.

At skrive musik kræver utrolig meget arbejde, fornemmelse, forståelse og drive. Tænk på Anne Linnet, en éner på hele den danske scene, hun har også skrevet én komposition for "symfoniorkester" men holdt op med den slags - det er for anstrengende og hun sagde selv at det er "noget andet " læs nemmere at skrive sange. (Iøvrigt holdt Ingolf Gabold også op, så måske er det ikke så signifikant alligevel).

Mandlige hormoner gør folk skøre efter sex og det medfører ofte, at de bliver gode og meget energiske kunstnere (det er den meget korte version).

Kvinder som er skøre efter sex findes naturligvis også, har vi egentlig nogen statistik på hvad der sker med dem?

Skal vi holde her? hmmm ...

KirstenK sagde ...

Hmm, den internationale kvindekampdag er jo kun en af et helt år...så egentlig skal der tænkes i de baner hver dag. for mit vedkommende er det ikke millimeterdamokrati og hvem der tager opvasken og den slags der er i fokus, men det ser skidt ud med ligestillingen og respekten kønnene i mellem og menneske og menneske i mellem...

Tina - omme i London sagde ...

Aage - jeg naegter at tro paa at kvinder ikke droemmer om at staa bag kameraet, men hvis de ikke tror de vil blive taget alvorligt, saa er der ikke megen motivation til at goere noget ved sagen. Mht Jagtvej, saa vil jeg holde med dig - MOEGunger! :)

Ellen - selvfoelgelig er vi forskellige og jeg saetter da ogsaa pris paa en mand der holder doeren for mig, men det er ikke ensbetydende med at vi ikke kan soege de samme jobs som maendene. I Norge er det et krav at der skal vaere 40% kvinder i de hoejeste stillinger. Det er en drastisk beslutning, men en der tvinger folk til at se at kvinder ogsaa godt kan lede et firma. - I oevrigt, her hos mig bliver man aldrig upopulaer af at sige sin mening, tvaert imod!

Annette - det er jo netop ligestilling, I hjaelper og kraeser om hinanden, paa lige fod!

Conny - det har vi ogsaa hjemme hos mig, hvor vi har en hjemmeloebende husfar.

Moar - det var bare nogle gode ture vi havde derover. Skal vi egentlig ikke igang med det igen?

Donald - af samme aarsag er jeg ultrakonservativ i jakkesaettet, for jeg vil ikke have fokus paa mit toej, men paa hvad jeg kan levere. Grunden til f.eks. en som Anne Linnet ikke bliver (eller foeler hun bliver?) taget alvorligt, er selvfoelgelig at hele vores syn paa kvinder (og maend!) er saa foraeldet det er helt uhyggeligt. Heldigvis kan jeg se paa den naeste generation at de ikke bukker under for noget som helst. De kan og de vil - og det synes jeg er fedt!
Mht mit billede - saa tak. :)

Kirsten - HOERT!

FUUR. sagde ...

Hellere end gerne søde.
Tror du ,vi kan få et hotelværelse,
til samme pris vi plejer?

Skulle vi mon spørge hos
"FURIEN"?

AagePK sagde ...

Selvfølgeligt er der kvinder, der drømmer om at stå bag kameraet, men de skal også ville det fra starten, tage uddannelsen, og ikke, som vi ser det ret ofte, bruge det som pension, når de ikke er unge nok til at stå foran kameraet.
Det har vi jo forstået og bevist i Danmark, hvor flere kvinder, lige fra Astrid Henning Jensen til Lone Scherfig har været nomineret til Oscar, for bedste udenlandske film, eller står på wikis liste over betydende kvindelige instruktører.

Tina - omme i London sagde ...

Moar - mon ikke. ;)

Aage - det er ikke saa ringe en ting at vaere forgangsmand m/k. :)