29 januar 2012

Bevaringsvaerdige detaljer

Naar man koeber et gammelt hus kan man vaere saa heldig at det stadig indeholder nogle bevaringsvaerdige originale detaljer. Vores hus havde faktisk en del originale detaljer og de fleste synes vi var bevaringsvaerdige.


For eksempel er der det skoenne vindue paa siden af huset, som giver lys ind paa trappen og afsatsen. Vinduesrammerne og karmene skal naturligvis lige have en lille tur med lidt sandpapir og et lag maling, men glasset er som det er og saadan faar det lov at blive i de naeste mange aar.


Saa er der Jesus - joedernes konge (INRI), som den meget kristne familie, der ejede huset foer os, lod haenge til os. Det er helt sikkert at det var bevidst, for ALT, inclusiv de raedselsfulde og upraktiske indbyggede skabe i sovevaerelserne tog de med, men Jesus blev haengede. Han var selvlysende, da han var ny og ogsaa en lille smule endnu. Jesus er yderst plastikagtig - og meget bevaringsvaerdig. Han skal nok faa et lille soem et sted.


Nede i hallen er der endnu et af de fine vinduer, som ganske vidst skal repareres lidt, men det er en meget lille detalje og det faar vi gjort naar vi lige faar tid, raad og lyst til det og det er helt sikkert bevaringsvaerdigt.


I hele underetagen fandt vi nogle detaljer som bestemt ikke var bevaringsvaerdige, uanset hvor originale de var. Jeg fatter simpelthen ikke at folkene der boede der foer ikke er faldet igennem gulvet. Alt traevaerket i og under gulvet er aedt op af orm. De smaa huller paa overfladen ser ganske uskyldige ud, men traeet er fuldstaendig aedt op paa indersiden. Gulvspaer og braedder er skiftet, en enkelt doer og doerkarm ligesaa og samtlige fodpaneler kom med ud paa baalet i haven!

Oh, ikke bare var der orm i traeet, der var ogsaa en hel del soelvfisk, som har levet fedt paa de 8 lag tapet der VAR i hele huset. Soelvfiskene har vi vidst sultet ud efterhaanden, for der er ikke saa meget som en centimeter tapet tilbage i huset.


Min elskede fandt forleden ormehuller i det stykke trae der ligger under mine smukke franske doere - i dag fandt vi ogsaa ormehuller laengere oppe i traeet. Det piner mig, men nu bliver doeren slagtet, jeg holder ikke tanken om at laegge et nyt traegulv, som saa bliver aedt op af orm, fordi vi har vaeret for sentimentale til at fjerne de sidste ormehuller fra vores liv. Lige saa snart karmen er fjernet finder jeg et lyspunkt i at den er vaek, men jeg maa indroemme jeg var noget ked af at skulle sige farvel til den doer - jeg er vild med den!

13 kommentarer:

Irene sagde ...

Sidste weekend lærte jeg at man kan dybfryse træ i 10 dage, det gør man med ormædte antikviteter, så ormene dør og hey presto, good to go again. Mon ikke døren kan tages ned og behandles og så sættes op igen, jeg tror det!

Held og lykke!

Eva sagde ...

Sikke mange skønne detaljer der er i jeres hus. Det er en virkelig flot dør, men....Uh, bare tanken om, at ormene skulle begynde at gnave i det nye trægulv....

Inge sagde ...

Der er godt nok mange smukke vinduer i jeres nye gamle hus.. Forstår godt din ærgelse omkring dørkarmen, kan man ikke imprægnere træet med et eller andet, så ormene dør og forsvinder.. Synes jeg engang har hørt noget om petroleum.. eller lignende..

Lene sagde ...

Jeg håber din søster har ret og at I har en stor nok fryser ;-) Det hus bliver noget ganske særligt både fordi I forstår at værdsætte detaljerne og fordi I er noget særligt. God søndag til jer :-)

Tina - omme i London sagde ...

Irene - det bliver ikke, for nu vil jeg slet ikke have den. Jeg har sovet paa det og den skal vaek. Hos familien ude i Kent behandlede og bevarede de noget bevaringsvaerdigt trae og fik problemet tilbage igen. De fatter ikke at vi ikke allerede har haeldt cement under hele huset! Af skade bliver man klog!

Eva - lige praecis.

Inge - det kan man maaske godt, men det bliver ikke! :(

Lene - tak skal du have. :)

AagePK sagde ...

Den dør skal kun have lidt petroleum, pr sprøjte ind i hullerne, kit, og så noget maling! Så er den reddet! Værre ER det altså ikke.

Anonym sagde ...

Er et ikke borebiller i stedet for orm?

I så fald burde de dø hvis huset ellers er varmet ordentlig op...

Tina - omme i London sagde ...

Aage - det er larverne (som vi kalder woodworm) af borebiller der goer skaden og skaden er saa vidtraekkende at traeet bare smuldrer, naar man roerer ved det. Det er indet mindre end et mirakel at ingen er faldet igennem gulvet! Min svoger, som er elektriker og har arbejdet "under gulv" i 45 aar siger han aldrig har set noget lignende. Mht petroleum, saa skal det goeres paa et noget tidligere stade.

Sussi / Sussinghurst sagde ...

Måske kan du senere få lavet en dør der ligner...(kombineret fødsels- og julegave?)for det ER jo næsten synd at der ikke kommer sådan en fin dør op igen.

AagePK sagde ...

Tina: det er døren, jeg taler om, gulvet skal bare væk.

Irene sagde ...

Sikken et renovationsprojekt I har givet Jer i kast med ! Jeg følger ivrigt med på din blog, for det ser ud til at blive et usædvanligt dejligt hus. Vinduerne er så smukke, men ærgerligt med døren. Den er jeg også vild med. Kan der ikke laves en ny magen til?

Donald sagde ...

Gys, gys og atter gys. Det er da godt at I har midler og ressourcer til at fjerne og behandle hullerne eller rettere det træ, der omgiver dem.

Vi fik engang for mange år siden en slags arvestykke, jeg har glemt hvor den kom fra, en kiste med mange ormehuller. Vi slog op og spurgte rundt omkring og købte naftalin (naphtalin i en eller anden opløsning) og en injektionssprøjte og sprøjtede dagen lang - 3 eller 4 gange skulle den behandles!

Men i de mange, mange år efter, hvor den stod i min mors lejlighed, kom der ikke flere huller, dyr eller andre problemer, og lugten forsvandt (heldigvis!) - dog ikke liiige med det samme.

Ud fra den oplevelse vil jeg gætte på at I gør klogt i at finde et middel, som kan bruges til at dræbe og rengøre de små dyr, som jo i naturen er en nødvendig ingrediens for at vi kan se skove med nye træer, men som ikke har nogen gavnlig virkning i huse, møbler, kister, violiner og klaverer :)

Tina - omme i London sagde ...

Sussi - med mindre den kan reddes, saa bliver den slettet! :(

Aage - jeg haaber det lykkes!

Irene - vi faar se hvad der sker og JA, det er noget af et projekt!

Donald - en ting er helt sikkert og vist, ormene er IKKE inviterede! :)