24 januar 2012

Med hilsen fra haven

Jeg er ved at gaa ud af mit gode skind over at vores have ser ud som den goer og jeg ikke har en aerlig chance for at finde ud af om vi har saa meget som enkelt lille vintergaek. Haven er virkelig ingen prioritet lige nu og ud over en fuchsia i forhaven og et lille aebletrae og et andet lille trae i baghaven, saa staar resten i graes. Ja, det er for oevrigt ikke sandt, for jeg plantede vores lille juletrae under aebletraeet, saa det kan staa og blive passet der indtil det kan finde et permanent hjem.


Da jeg var ude for at finde lidt lunch i dag maerkede jeg pludselig en soedlig duft i luften, som mindede mig om da jeg gik forbi samme sted sidste aar, foerst paa aaret. Duften kommer fra denne lille skoenne busk, som staar mange steder i the City. Jeg tror jeg bliver noedt til at have saadan en ude foran huset, naar en dag vi naar saa langt. Den er koen og saa dufter den da fantastisk.Jeg har laenge gaaet og holdt oeje med om jeg saa en gartner i en lille have i Gresham Street, for sidste aar saa jeg der var en lille dusk erantis i haven. Der er ingen tegn paa dem endnu i aar, saa jeg tror ikke de dukker frem. Sidste aar fotograferede jeg dem i fuldt flor den 10. Februar og der er ikke saa meget som et blad at se endnu!

Gartneren foreslog at jeg proevede at soege paa Avon Bulbs, som han mente ville vaere leveringsdygtig i erantisloeg. De havde ingen, men saa fandt jeg en webside, Crocus, som er leveringsdygtige - jeg har bare ingen steder at laegge loegene, saa nu maa jeg vaebne mig med taalmodighed og vente med at bestille. I min nye have vil jeg nemlig have lagt alt fra vinter til foraars, gennem sommer og efteraarsloeg og knolde, saa der altid staar et lille blomsterflor foran huset. I aar maa vi kigge paa alt det der staar i andre folks haver, men naeste aar - da gaar det loes! :)

7 kommentarer:

FUUR. sagde ...

Erantis formerer sig ved frø.
Du kan sagtens få en potte med erantis herhjemme og selv lade dem sprede frøene i den engelske muld.
Plant dem et sted, hvor du ikke skal arbejde i jorden, så vil de formere sig, og du kan nyde de små sole.
Jeg har aflæggere, fra dit barndomshjem.

AagePK sagde ...

Fuur har for såvidt ret, de breder sig med frøformering. Men du kan også købe knolde, eller potteplanter, og så går det lidt hurtigere. Vi startede med knolde, en håndfuld hist og pist, de klarer bedre konkurrencen med andre planter, og siden dækker de frøformerede så mellemrummene.

Irene sagde ...

Og velduften er en Sarcococca.
http://www.fairweathergardens.com/genus.php?type=Trees_and_Shrubs&genus=Sarcococca

Man anbefaler også lige en Daphne til januaryduft i haven. Den lækreste duft, ever!

Man kan også have en Vibernum somjegikkekanhuskehvadhedder, der står i blomst fra november til marts, sårn cirka.

KirstenK sagde ...

Ja, eranthis er små bitte knolde, de formerer sig hurtigt hvis man lader dem passe sig selv...det kunne da være fedt at få en potte med erantis som stammer fra dit barndomshjem...det må du da have næste gang du kommer til DK. Der findes heller ikke noget der er så skønt som at lægge haveplaner!

Donald sagde ...

Jeg synes det går lidt for langsomt med erantis - dér skal man virkelig have god tid. Jeg har nogle stående under et "levende hegn" (en snedrive-busk, som står i hegnet) og man må ikke luge - det er ikke nemt. Måske ham avon-bulb manden ikke er så dum :) Erantisser må høre hjemme under buske, der er så tætte og mørke om sommeren at de kvæler alt andet - men jeg glæder mig til at høre hvad det er for en London busk, der dufter så specielt! :)

Donald sagde ...

OK - Sarococca, det havde jeg ikke set. -Tak for link :)

Tina - omme i London sagde ...

Moar - jeg vil rigtig gerne have en pottefuld hjemmefra. Vil du lave en, saa faar jeg den med naar vi kommer koerende paa et tidspunkt.

Aage - jeg modtog en email gennem bloggen fra en rigtig soed kone, der vil sende mig nogle froe, saa hvis jeg faar knolde fra min moar og froen fra Birkeroed, saa skal jeg nok faa gang i lidt gult i haven. :)

Irene - gad vide om egentlig ikke du fortalte mig det sidste aar da jeg naevnte den busk? Jeg maa ha' en!

Kirsten - dem fra barndomshjemmet er helt sikker en winner. :)

Donald - tak for tippet, mon ikke jeg kan saette nogle i en potte?