24 september 2011

Fortidsfrugt

For en hel del aar siden boede jeg i Glasgow, hvor jeg arbejdede for en joedisk familie. Jeg skulle lige over og laane fingre og taeer hos min elskede, for at regne ud hvor mange aar det er siden og vi naaede til 26! Hmmm... det var dengang jeg var ung og smuk og det foeles lige pludselig som om det var i et andet live, saa lang tid er det siden.

Naah, men det var den joediske familie vi kom fra. Familien introducerede mig til masser af nye ting, blandt andet forskellige frugter, som ikke lige var naaet til Fur Brugsforvirring dengang, tilbage i 80erne. 


En frugt jeg altid var lidt skeptisk overfor var den paa billedet her. Det er en "persimmon" og kaldes ogsaa "sharon fruit". Vi importerer den typisk fra Israel. Jeg ved ikke hvad den hedder paa dansk, men uanset hvad den hedder, saa ser den saadan lidt tam ud. Jeg er det mindst kraesne menneske jeg kender, men lige praecis denne frugt synes jeg saa saa grynet og traels ud paa ydersiden.


Man bliver hurtigt klogere, naar man skaerer ind i den og her kan man virkelig sige skindet bedrager. Koedet er saadan abrikosagtigt og saa smager det himmelsk. Smagen ligger et eller andet sted mellem en abrikos og en mandarin, bare soedere og mere vaniljeagtig.

Sharon fruits er min elskedes yndlings lige for tiden - det er bare helt i orden med mig, saa laenge han koeber nok til jeg ogsaa kan faa en lille bid.

9 kommentarer:

Eva sagde ...

Vi kalder den vist også sharonfrugt. Og den smager lækkert.

God søndag.

Septemberliv sagde ...

Den er speciel. Jeg måtte smage et par gange, før jeg var overbevist om den lækkerhed.
Her i DK, blev den også kaldt Kaki frugt en gang. Ikke at det er meget kaki over den ... ;)
God søndag.

Liselotte sagde ...

Den kaldes også Sharonfrugt her i Danmark og jeg elsker den. Jeg smagte den første gang i 1984, hvor min lokale grønthandler på Nørrebro introducerede mig for den. Den er dejlig, synes jeg... og måske lidt retro :-)

Tina - omme i London sagde ...

Eva - ok, sharonfrugt kan jeg da forstaa. Kan det passe at det maaske ogsaa engang kaldtes et persimmon aeble? Det kom jeg pludselig i tanker om der maaske er noget der hedder?

Kari - den er meget speciel og for mig skal den ikke vaere for moden, for saa bliver den lidt grynet. Jeg tror faktisk godt jeg kan huske der var noget der hed en kakifrugt, men ikke at det var saadan en.

Liselotte - den SER ret retro ud. Som noget fra et gammelt stoevet billede! :)

Helle K. sagde ...

Nemlig sharon frugt også i DK - og jeg kan rigtig godt li' den :) Jeg har aldrig hørt om persimmon æble..

Kirsten sagde ...

Jeg elsker sharon frugter, men har først lært dem at kende for relstivt få år siden.
Camilla Plum skriver i sin bog "Jul" fra Politikken:
"Vintermånederne er sæson for rigtige kakifrugter, som er sharonfrugtens stammoder. En smukkere frugt end sharonfrugten og oftest større, når den er moden, og det skal den saftsusemig være. Så er den ravgylden, gennemskinnelig, glasklar i kødet, med et fint voksflor, et sandt guldæble. Hvor sharonfrugten kan spises umoden, skal en kaki være moden, for først da slipper den sin ellers meget markante beskhed. Hvis man bare tror, det er en supersize sharonfrugt, bliver man dels noget snerpet sammen og dels meget skuffet. De skal i modsætning til sharonfrugterne være helt bløde, geleagtige og eftergivende for at kunne spises; før det er de beske som helvede."

AagePK sagde ...

Sharon-frugter, skåret i stykker og blandet med lidt æble, banan, appelsin, grovknust 70%'s chokolade og så råcreme...........det gjorde lykke i alle mine hjemkundskabshold!

Tina - omme i London sagde ...

Helle - det er saamaend nok noget jeg har forestillet mig!

Kirsten - det med de aegte og de uaegte vidste jeg faktisk godt. De uaegte kan nu ogsaa godt vaere lidt beske i smagen. :)

Aage - ingen skoedeflum?

AagePK sagde ...

Tina dog: kan man på Fuur eller i London lave råcreme UDEN? Det har jeg da aldrig hørt om.
Og Rawfood er jo in lige nu, ikk'?