28 august 2009

Dagens lunch time vandring

Den anden dag havde jeg chancen for en hurtig lunch time vandring helt for mig selv, lige som jeg kan lide det. :)

IMG_4277

Jeg gik en tur om omkring Commercial Street omraadet, hvor langt de fleste bygninger er socialt boligbyggeri med en del aar paa bagen. Bygningerne er flotte og lejlighederne er, efter sigende, af en rimelig stoerrelse, men traenger til at blive sat i stand. Jeg har paa fornemmelsen at adskillige blokke bliver til private lejligheder. De ligger jo fantastisk!

IMG_4283

I Brune Street staar denne bygning, som for mange aar siden agerede "suppe koekken for fattige joeder". Den er allerede blevet lavet til lejligheder. Jeg ved ikke hvad der skal ske med underetagen, men der kunne da blive en ualmindelig flot restaurant, som klart kunne bruge det gamle navn.

IMG_4285

Bygningen er typisk af omraadet, som har vaeret hjem til en stor joedisk gruppe i aarevis. Omraadet har altid vaeret praeget af en ufattelig fattigdom og samtidig en stor rigdom. Det er kontrasternes by. Taenk sig at man laver et "suppekoekken" for fattigfolk og saa bruger saa mange penge paa udsmykningen!

IMG_4286

Der er minder om mange fattighuse i omraadet og som allerede tidligere naevnt er der det sociale boligbyggeri. Foer i tiden var det naesten eksklusivt et joedisk omraade, men nu er det et stort sammensurium af folk; hovedsageligt indvandrere af muslimsk herkomst, med Bengalis som den stoerste befolkningsgruppe.

IMG_4287

Alle indvandrerne bliver langsomt mast ud af Brick Lane og Spitalfields omraadet, da de ikke har raad til at koebe de laekre og temmelig "trendy" lejligheder der springer up alle steder. "The Square Mile" - som the City of London generelt er kaldt, spreder sig oest paa og bliver efterhaanden til "The Square Miles"...

IMG_4288

Over for suppekoekkenet staar "The Duke of Wellington" pubben. Den morer mig lidt, da den sikkert er lige saa gammel som alt det andet i omraadet, men den staar med ryggen til the Brune Estate, som er naesten eksklusivt beboet af muslimske Bengalis, saa det er naeppe der den faar sin forretning fra!

IMG_4289

Et minuts gang fra Brune Street staar Christ Church Spitalfields kirken, som undergaar en kaempe restaurering. Kirken anses for at vaere arkitekturisk (ord?) meget interessant, i det stilen er en sjov blanding af klassisk og gotisk.

IMG_4292

Pludselig opdagede jeg hvad klokken var og skyndte mig at faa koebt noget spiseligt og haste tilbage til kontoret. Helt aerligt - jeg kan altsaa godt lide naar jeg har lejlighed til at tage en ego-tur. :)

6 kommentarer:

Henny sagde ...

Ja, man kan ikke lade være med at tænke, at de kunne have købt meget suppe for de penge, den udsmykning har kostet. Jeg tror, det ord du leder efter er "arkitektonisk".

Tina - omme i London sagde ...

LOL - arkitektonisk, jeg synes nok det andet loed lidt hjemmebrygget!

Donald sagde ...

Nøjj hvor er det spændende at være på tur i London med TWishart som guide.

Jeg tror at det jødiske suppekøkken er opstået i en tid, hvor en rig mand var nødt til at bygge med udsmykninger og gesvejsninger osv. for ikke at tabe anseelse!

At den jødiske overklasse måske sørgerede nogenlunde for de fattige jøder var måske også mere for at vinde i anseelse. Måske har de dybest set syntes at der var en verden til forskel mellem bygherren og hans fjerne fattige stammefrænder, og det var der vel også, ligesom vi her i Danmark ser industrifolk som ham i Brede, der bygger huse og skoler til sine ansatte og deres børn, men som på den anden side jo nok vidste, hvad han selv var værd.

Tina - omme i London sagde ...

Tak skal du have Donald. Kommer du skal jeg gerne goere det samme live. :)
Fattigdom har vidst ca den samme facade i hele verden. Jeg plejer at se saadan paa det at ingen tvinger rigmanden til at passe paa de fattige og saa laenge han goer det, saa er jeg naesten ligeglad hvordan.

Donald sagde ...

Tak for tilbudet (det ville være en tur lige efter mit hoved).

Enig i: Ligegyldigt hvordan!

Tina - omme i London sagde ...

Donald - du siger bare til!