05 april 2011

Sendt til taelling

Hvert tiende aar holder vi folketaelling her i landet; "Census" kaldes det paa engelsk. Jeg blev faktisk lige noedt til at tjekke, for jeg troede egentlig kun det var fem aar siden sidst, men det er saa ti! 

Folketaellingen foregaar paa den maade at man  modtager en laengere spoergsmaalsformular, som skal besvares per en bestemt dato. Det er din borgerpligt at udfylde formularen og man kan blive idoemt en boede op til £250, hvis man ikke sender den udfyldte formular tilbage til tiden.

Datoen denne gang var den 27. Marts og folketaellingen inkluderer alle dem der bor paa matriklen og alle andre der overnatter paa matriklen paa den dato. I vores tilfaelde var svaret faktisk 0, for vi var jo i udlandet, men i saadanne tilfaelde svarer man som om man var hjemme. Vi havde ingen overnattende gaester den nat, men for hulen, havde de lavet den samme taelling 13 maaneder tidligere, saa skullle det halve af Danmark have vaeret talt med!


Hver gang censusformularerne bliver sendt ud er der stor offentlig debat om hvad regeringen kan tillade sig at spoerge om og hvad de kan tvinge folk til at besvare. Personligt synes jeg det er ok, for hvis ikke man laver en folketaelling og spoerger en masse spoergsmaal om hvem der laver/bor/goer/kan/skal have hjaelp til hvad, hvordan i alverden skal man saa faa samfundet og de lokale budgetter til at haenge sammen?

Der er nogle spoergsmaal der handler om hele husholdningen og de gaar ud paa at finde ud af hvad folks boligforhold er. Bor de i et hus eller en lejlighed, hvor mange mennesker per vaerelse, hvordan er deres hjem varmet op og hvor meget af boligen deler de med andre?

Saa kommer en del spoergsmaal omkring hver enkelt person i husholdningen. Er du gift/skilt/enlig osv, i hvilket land er du foedt, hvad sprog taler du, hvordan er dit helbred, hjaelper eller stoetter du andre paa grund af handikap eller fordi de er gamle og hvilken etnisk gruppe hoerer du til i? Spoergsmaalet om etnicitet giver mig pip! Jeg foeler ikke jeg tilhoerer nogen af de etnicitetsgrupper der eksisterer i den liste og svarer konsekvent "other", som man saa skal specificere. Jeg har saadan lyst til at skrive "Furbo", for det er den eneste gruppe jeg nogensinde har identificeret migselv med, men skrev "Skandinav" i stedet, det er vidst nok den form for svar de er efter. :) 

En serie spoergsmaal om arbejde og detaljer om hvor du arbejder og hvordan du kommer derhen foelger og saa gaar spoergeskemaet videre til naeste person. 

Nu er vi saa sendt til taelling og vi venter paa de store avisoverskrifter om hvor elendigt vi har det!

6 kommentarer:

Lailapet sagde ...

Ja det er noget sovt noget med det der folketællinger. De spørger også om folks religion og jeg mener der var temmelig mange Jedi for ti år siden :-) Jeg gad vide hvor mange, der slipper igennem nettet og aldrig bliver registreret noget sted...

Lene sagde ...

Og så tænker jeg, hvad gør man i Danmark? Er vi så registreret at de ikke behøver at spørge os :-)

Tusind tak for dine rejseskildringer fra Kina, jeg mindes sønnnens oplevelse i en nepalesisk Zoo, han kiggede på dyrene, alle de andre besøgende så på ham :-) Hans kæreste syntes det var så sjovt, det syntes han ikke i begyndelsen, hun har asiatisk udseende, så hun blev ikke spottet som fremmed :-)

Anonym sagde ...

Jeg synes det lyder meget spændende, men det er vist den slags informationer som de danske myndigheder får automatisk fra "Danmarks statistik" og det lyder da noget nemmere. Der er jo alle mulige mennesker, foreninger og organisationer som indberetter alt muligt, så de danske myndigheder er vist rimeligt velunderrettede!

Tina - omme i London sagde ...

Laila - jeg ved det ikke, men der maa da vaere nogen. Jeg saa et eller andet sted en begrundelse for at man IKKE skulle skrive "Jedi", men har glemt hvad det var. Det var da ellers spoejst. :)

Lene - jeg ved det ikke, men jeg tror altsaa vi er mindst lige saa registrerede som I er. For det ikke skal vaere loegn, saa er vi optaget paa CCTV hver gang vi gaar uden for en doer!
Mht det at vaere en sevaerdighed, saa synes vi altsaa det var hylemorsomt, for nogle mennesker stod simpelthen stille og stirrede med aaben mund og polypper!

Jens - det goer de ogsaa her, men der er visse ting som aldrig vil blive undersoegt, hvis man ikke direkte spoerger og det er tilsyneladende noedvendigt her - det har i hvert fald staaet paa hvert tiende aar i over 200 aar og i en eller anden form i langt over 1,000 aar, saa det holder vi nok ikke op med med det foerste. :)

Irene sagde ...

Tina, jeg tror forskellen er at i DK bruger man det der med registersammenkøring, det er ikke just noget vi bruger her, eller hos jer, så vidt jeg ved. I hvert fald ikke officielt ...

Pia sagde ...

Sikke et arbejde med den registrering. Godt det kun er hver 10. år. Ellers er princippet vist som folketællingerne foregig her for mange år siden, bortset fra det var en person der kom rundt og talte op. (Jeg er slægtsforsker)
Jeg har fulgt din spændende rejse til Kina.
Da vores datter var lille blev der også altid stoppet op og kigget gevaldigt m.v. (Camilla er adopteret fra Korea) og det var ikke normalt at der var anderledes udseende personer, der hvor vi færdes. Når vi kom til Kbh. kunne vi gå i fred.