27 april 2011

Et spoergsmaal om valg

Saa skal vi til urnerne igen. Jeg havde droemt om at stemme i saa mange aar og endelig for fem aar siden fik jeg stemmeret og saa har vi ikke lavet andet end at stemme lige siden!

Denne gang skal vi stemme om at ehmmm... stemme! 

Vi har i aarevis haft en del debat om vores valgsystem og isaer i forbindelse med det sidste valg, som resulterede i en koalitionsregering, har der vaeret stor debat om vores valgsystem og hvor vidt det er retfaerdigt.


Der findes et ocean af valgsystemer og for hver metode er der argumenter for hvorfor lige praecis den metode er den mest retfaerdige. Det mest vanskelige ved det valg vi skal have lige nu er at jeg faktisk ikke er overbevist om hverken det ene eller det andet system, men sjovt nok er der nok ikke en box med "ellers andre forslag?" paa valgsedlen, saa jeg maa vaelge mellem "First past the post" og "The alternative vote.

Der er oceaner af forklaringer paa hvordan de to metoder virker og oceaner af grunde til at stemme paa den ene eller den anden metode. Den officielle guide ligger paa dette link, men jeg synes nu stadig der er meget at overveje - og faktisk et kaempe ansvar at stemme om.

Vores nuvaerende system goer det naesten umuligt for smaa partier at komme ind i parlamentet (hvilket ogsaa udelukker partier som Dansk Folkeparti - hmmm... maaske man skulle blive ved det gamle system), men det goer ogsaa at vi faktisk til tider kan ende med en mindretalsregering, altsaa styrer mindretallet!

Stoenni - det er et stort ansvar at bo i et demokrati, men for hulen hvor er jeg glad for jeg goer; uanset om vi faar det ene valgsystem eller det andet.

Slaget staar den 5. Maj - may the best "man" win!

5 kommentarer:

KirstenK sagde ...

Demokrati er desværre ikke alle beskåret, så det er med at komme til urnerne når man får budet!

Anonym sagde ...

Jeg synes det lyder spændende og på en eller anden måde er det måske det allervigtigste valg man kan forestille sig.

Det bliver spændende at se om systemet bliver ændret. Selv om folk brokker sig, så tror jeg nemlig de fleste mennesker er utrolig konservative. Det bliver meget spændende og jeg er sikker på, at det er et valg som vil blive fulgt tæt af de danske medier.

Anette sagde ...

Det lyder spændende og jeg er enig med dig i at man bør stemme selvom det kan være svært at beslutte sig for hvordan ens stemme skal placeres. Jeg stemmer altid (nåh ja ikke ikke til kirke/menighedsrådsvalg) jeg er spændt på om vi skal brevstemme i år hvis der bliver folketingsvalg imens vi er på ferie i september ;) God dag :)

Tina - omme i London sagde ...

Kirsten - helt sikkert, stemme, det goer jeg!

Jens - det er nemlig et meget vigtigt valg, som uden tvivl bliver stort slaaet op i medierne, naar altsaa lige vi foerst faar fredagens bryllup ud af vejen!

Anette - ja, det bliver spaendende at se!

Irene sagde ...

jeg elsker den danske model med kandidatliste, men her bruger man noget med at give 1st, 2nd og 3rd preferences og kom ikke her, det er et gedemarked af omtællinger og gør ved. Nuvel, jeg ved slet ikke hvilket et af de to systemer, der er bedst ...