03 december 2008

Jamen, saa billigt!

De Londonske aviser himler op om de faldende huspriser og om hvor "billigt" man pludselig kan koebe huse og lejligheder inden for eller lige omkring den indre ringvej.

I gaars store nyhed var at der nu er blevet solgt nogle lejligheder til under £100,000 og ihhh og aahhh, hvor er det billigt! Der var adskillige illustrationer over de faa boliger der er blevet solgt til den pris og jo, selvfoelgelig er det billigt i forhold til gennemsnitsprisen som laenge har ligget paa omkring £300,000, men helt aerligt er det da de sidste par aars priser der har vaeret direkte perverse - ikke de nuvaerende der er billige!
Gennemsnitsindkomsten for en mand i London ligger paa omkring £35,000 og for kvinder omkring £23,000 om aaret. Hvis et gennemsnitspar soegte om et huslaan ville en ansvarlig bank for 10 aar siden laane dig 3 x den hoejeste indkomst + det halve af den laveste indkomst, med eksemplet ovenover ville det give £116,500. Laanet ville paa davaerende tidspunkt kunne udgoere op til 95% af husets vaerdi, ergo ville de kunne koebe et hus paa omkring £122,500, hvis de havde de 5% depositum.
I de sidste mange aar har folk paa en gennemsnitsloen koebt huse til over £250,000, altsaa langt over 4 x deres SAMLEDE indkomst.
Det tror da pokker her er krise og huspriserne falder. Det er ikke saa fedt for husejere der gerne vil saelge, men saa lange man har raad til at sidde i huset (renten er jo faldet til bare 3% - den laveste rente siden 50erne) er det jo et fedt.
Jeg hader altsaa naar pressen proever paa at bilde os ind at ting er billige, naar de i virkeligheden bare er ved at finde sig ned til et rimeligt leje.
Det er det samme med benzin og diesel. Det koster en formue, men fordi det er faldet med omkring 20p siden det hoejeste er det pludselig "billigt". Gu er det da ikke nikke nej, det er dyrt - alt for dyrt. Hvis nu alle de ekstra skatter og afgifter (som paa en eller anden maade goer dieselen 6-8p dyrere end benzinen...) blev brugt paa noget positivt ville det ikke roere mig en smule, men det goer de ikke, de ryger lige ned i et stort sort oliehul!
BUMP - hov, jeg faldt af min soapbox, men ehmmm det var bare det jeg ville sige - HEJ. :)
Billederne har jeg laant her fra.8 kommentarer:

Unknown sagde ...

Det du beskriver er det samme som sker her hjemme, både ang. huse og benzin. Vi solgte hus for 3år siden da var priserne ret gode, vi fik i stedet en lejebolig, og så har vi et sommerhus, de er for tiden er umulig at sælge( det skal vi heller ikke)

Regitze sagde ...

er jeres udlånsrente på omkring 3% pt? vores er på ca 8.75%.
og vi får at vide, at den er så høj pga den lille krone. hvis vi bare ville overgive os og overgå til euroen.
men ikkenikkenej.

Anonym sagde ...

Jeg håber sådan at nogen snart forstår at vi altså bliver nødt til at have noget socialisme ind over, for at kunne få verden til at hænge sammen. De sidste års vanvid bliver jeg syg af at tænke på, især fordi jeg ved det er de i forvejen dårligt stillede, der igen betaler gildet. FØJ!
Og benzine, den kan de sende hen hvor peberet gror og så kan vi vel for pokker snart kommet til at køre på el!

Tina - omme i London sagde ...

Conny - det lyder meget familiaert.
Regitze - Udlaansrenten paa huslaan ligger i 5-6%, det er nationalbankens basis rente der ligger paa bare 3% (http://www.bankofengland.co.uk/mfsd/iadb/Repo.asp) og sikkert bliver skaaret yderligere i morgen. Siden December sidste aar er den faldet med 2.5%.
Irene - lige praecis huslaansrenten paavirker ikke direkte de daarligst stillede, men de faar altid et rap over fingrene paa en eller anden maade. Anyhow, der er en chance for vi nu faar lidt af et realitetstjek!

Anonym sagde ...

Det var ikke renten jeg henviste til, men de sindssyge priser det hele har været svunget op i og bankernes ågerdrift ved lån på op til 120% af boligens værdi ... Sådan har det været her i snart mange år. Jeg kalder det direkte uetisk forretningsførsel, for folk sidder jo i saksen nu, hvor værdien er faldet til noget der ligner det halve.
Der er en grund til jeg ikke bryder mig om ukontrolleret markedsøkonomi.
BUMP! ;-)

Tina - omme i London sagde ...

Irene - det er ogsaa uetisk i mine oejne, men uetikken er lovlig i henhold til Europaeisk lov og folk bliver simpelthen noedt til at tage ansvar for deres egne handlinger. Laaner du penge skal de betales tilbage - med renter, og laaner du 120% af vaerdien af dit hus, guess what - saa skal der 120% PLUS renter til at betale det tilbage. Jeg bliver mere og mere enig med mig selv om at historietimerne i skolerne skal slettes. Der er ingen der laerer en pind af dem, vi gentager bare de samme fejl over og over igen, men hver gang bliver vi lidt bedre til at lave rav i det. SUK!

capac sagde ...

"Sådan er kapitalismen
utak er de armes løn
det' de riges paradis, men
jeg sy'ns fan'me det er synd ".
Og så er du hel ret med hensyn
til medierne, der giver køb på
troværdigheden for at sælge en
historie.

Tina - omme i London sagde ...

He he Capac, nu har jeg nynnet den sang hele dagen. :)