23 oktober 2011

Saadan er kapitalismen...

Det er naeppe gaaet nogens naese forbi at vi for en enkelt gangs skyld har en lille langvarende protest i London, naermere bestemt uden for St Paul's Cathedral, som tilfaeldigvis ligger nabo med the London Stock Exchange (Boersen).


"Occupy London" gruppen, som staar bag protesten kan ikke faa adgang til pladsen foran Boersen, derfor ligner pladsen foran St Paul's lige nu mest af alt en campingplads, eller maaske mere en festivalplads, med alle de farverige telte og de mange slogan og festelige flag og bannere.


Jeg skulle lige have min nysgerrighed styret den anden dag og smuttede om til pladsen i min middagspause. Til trods for jeg kender det omraade som min egen bukselomme, saa er det svaert at bedoemme paa fjernsyn lige praecis hvor udbredt campingpladsen er, men den er ikke overdrevet. Der er virkelig mange telte! Paastanden om den potentielle store brandfare, som nu har foraarsaget at kirken er blevet lukket er dog paa det kraftigste overdrevet. Protesterne er utroligt organiserede og pladsen er ryddelig og paen med masser af plads til at gaa mellem teltene - inclusiv hvor brandudgangene er fra kirken!


Som sagt er protesten rettet mod the London Stock Exchange og kapitalisme i al almindelighed. Ypperstepraesten (aner altsaa ikke hvad saadan en karl hedder, men det er ham der er chefen i kirken - altsaa, lige under gud!) fra St Paul's har helt fra starten budt de mange campister velkommen og har ikke villet sende dem vaek og indtil kirken blev lukket igaar paa grund af sikkerhedshensyn har der vaeret et rigtig godt samarbejde mellem kirken og protesterne. Samarbejdet er lidt en morsom alliance, da kirken har et kaempe budget og anseelige investeringer, som de naturligvis passer paa er investeret i aktier hvor de kan faa mest mulig indkomst... 


Kirkens lukning er jeg ret overbevist om ikke er en beslutning taget af ypperstepraesten alene. Jeg har en snedig fornemmelse af at der er lagt en hel del pres paa fra kommunen, som ikke vil have saadan en "skamplet" paa deres doertrin. Jeg synes ikke det er nogen skamplet - tvaert imod, saa synes jeg det er et sundt tegn paa en intelligent befolkning der ikke bare finder sig i alting, men taenker lidt over tingene og protesterer naar de synes tingen gaar skaevt!


Der er tit tale om at pladsen foran St Paul's er alt for lille til den store, flotte bygning. Taenk sig en campingplads der kunne blive, hvis vi havde saadan en kaempe plads lige som den ved Peters kirken i Rom. :) Den vil jeg have at se i virkeligheden en dag, men med alle de rejseplaner vi altid kan komme i tanker om, saa bliver det vidst ikke i dette aarhundrede!


Jeg stod og overvejede et aabent moede, som blev holdt siddende paa jorden. Taleren brugte en megafon og soergede for at en tog noter af moedet. Der var adskillige spaendende ting paa dagsordenen, inklusiv ting som sikkerhed og affaldsortering. De goer virkelig hvad de kan for at man ikke skulle kunne klandre dem for at have oedelagt pladsen. Det bliver spaendende at se hvor laenge de bliver der - og om de faar noget som helst ud af deres protest.


Jeg saa ingen graffiti overhovedet, men der er klistret plakater, avisudklip og forskellige morsomheder op paa samtlige mure omkring pladsen. Jeg kunne ikke lade vaere med at smile, da jeg saa det nye gadeskilt, som ved foerste oejekast saa helt Londonsk ud...

4 kommentarer:

AagePK sagde ...

Man bliver jo nostalgisk med de billeder: men nu lysner det, vi skal til Cambridge og London til April!
Problemet med protesterne mod kapitalismen er, at denne er død, der findes ingen kapitalisme i gammeldags forstand: kapitalens opretholdelse og akkumulering via produktionsmidlerne. Det er kun selve pengene, der cirkulerer i bankerne, der skal give afkast, og det er der jo ingen produktivitet ved. Men man blokerer for den frie handel, og der ligger problemet. Ligesom ved reformationstiden, da afladshandlen opsugede enorme pengemængder fra landenes handel og som blev sat i uproduktive kirkebygninger i Rom.

Conny sagde ...

Hej Tina
Tak for dit spændende indlæg,jeg synes det var dejlig at høre dine iagttagelser ved demonstrationen,end få den igennem TV.

Tina - omme i London sagde ...

Aage for hulen, saa vil jeg gerne have lov at byde paa en pint. :) Det ordner vi lige pr email, hvis du kan faa tid og har lyst.

Mht kapitalismen, saa har du saa evigt ret med pengecirkulationen. Pengene naar ikke ud i den bredere oekonomi og det er ikke godt! Jeg vidste ikke den detalje med kirkebygningerne i Rom, det lyder spaendende!

Conny - selv tak, jeg blev simpelthen noedt til selv at skulle se hvordan det hang sammen. :)

AagePK sagde ...

Du kan tro, jeg har lyst, så finder vi nok tid til det!
Det bliver så tæt på Buckingham, de havde et par rimelige værelser.