06 januar 2011

Julen 2010

Julemorgen, eller rettere godt oppe ad formiddagen, vaagnede vi til den fineste julemorgen i mands minde.

Lige uden for vinduet laa det fineste lag sne og tindrede i solskinnet. Temperaturen stod paa omkring -11 og fjorden var iset over hele vejen omkring Fur hele vejen til Sallingland, Thyland og andre lande. Vi var arriveret!

I koekkenet blev der roert ris ala mande og til morgenmad blev jeg serveret en portion af den laekre, hvide spise. Uhmmm... jeg var ikke et oejeblik i tvivl om at vi havde gjort det helt rigtige i at tage turen gennem NordEuropa for at holde jul i det Danske.

Over middag havde vi lovet min fru moder at rende et lille aerinde hos nogle gode venner af familien, som boed paa baade kaffe, cognac og en hyggelig sludder. Det var der jeg opdagede at jeg ikke havde faaet mit ur stillet om til Dansk tid... Pludselig var vi sent paa den, vi havde en hurtig kirkegang vi skulle have med i loebet af eftermiddagen, inden vi skulle videre paa naeste besoeg!

Vi smuttede til faergen, som maatte kaempe med fuglene for at faa et stykke aabent vand at sejle med. Paa vejen over snuppede de lige en bid af isen, bare for god ordens skyld. Jeg synes simpelthen det er fantastisk de kan holde den smalle rende aaben nok til de bare kan sejle over uden for mange problemer.


Kirkegangen skulle foregaa i Grinderslev Kirke, hvor mit eneste tilhoersforhold var at min kaere fader skulle synge og derfor havde vi besluttet os for at faa den lille oplevelse med. Det fortroed vi ikke. Aah, som var der smukt og hyggeligt og hvor emmede det bare af dansk jul. 


Da vi kom ud fra kirken var solen allerede faldet ned bag horisonten og vi blev moedt med den smukkeste himmel taenkeligt. Vi skulle videre i programmet, for vi havde et stop mere der skulle passes ind, inden vi kunne bevaege os til julebordet. Vi hoppede i kareten og staevnede mod Harre.


I Harre fik jeg besked om at jeg havde faaet tildelt jobbet som hofsmager paa aarets ris ala mande og fluks stod der en tallerkenfuld paa bordet. Hmmm... nu har jeg aldrig sagt nej tak til en portion ris ala mande, saa jeg gaflede lige dagens anden portion i mig, vel vidende at jeg havde mindst en portion mere i vente senere paa aftenen! Ala manden bestod med UG med kryds og slange og vi begav os til Skive.


I Skive blev vi bydt paa de laekreste aender med hjemmelavet roedkaal, hvide og brune kartofler og en rigtig laekker sovs, som dessert var der mere ala mande paa programmet og snart sad vi fede og maette og slog mave. Boernene mente dog ikke vi havde tid til at sidde der og slaa mave, for der skulle jo baade danses om juletrae og deles gaver ud. Vi snuppede et par sange om traeet og saa galede vi lige "Nu 'det jul igen" hele vejen rundt i boligkomplekset, mens vi spaenede afsted med saadan ca. 180 i timen. STOEN PUST, det var ikke nogen nem tjans oven paa fire portioner ris ala mande og diverse!


Der blev delt gaver ud til den store guldmedalje og snart kunne vi saette os med en god kop kaffe og gafle lidt julegodter i os. Uhmmm... for en jul. Lige efter opskriften og et Disneyshow vaerdig! 

8 kommentarer:

Eva sagde ...

Jul i Dannevang. Vejret skabte den smukkeste ramme om julen i 2010.
Og ris alamande er verdens bedste dessert. Mums.

Donald sagde ...

Det er noget af en omflakkende Jul, I har haft, men hvor er det gode billeder. Godt at I nåede færgen, som snuppede noget af isen og skubbede fuglene lidt væk.

Unknown sagde ...

Din jul på Fur er som taget ud af et juleeventyr, den har det hele sne, kirkegang god mad og dans om træet. Jeg kan godt forstå du ikke har fortrudt.
Hvor er de smukke billederne fra fur.

Ellen sagde ...

Åh hvor var det godt, I besluttede jer til at tage af sted - du fik det til at lyde som den rene leg, men det var det vist ikke, da I først ramte sneen.
Men frem kom I, og I blev da også belønnet med alle de smukke vinterbilleder og skønne solnedgange, man kan tænke sig.
Og jeg ved jo, hvor meget det betyder at kunne mødes med familien, når man først har sat sig op til det... jeg følte meget med Annette, som ikke kom herop. Det gør rigtig ondt indeni.

Jeg har lidt på fornemmelsen, at du godt kan lide risalamande ;-)

Og din efteruddannelse som meteorolog kan du jo altid få brug for en anden gang :-)

Annette sagde ...

Hahahaha, du har i hvert fald fået gjort noget ved ris a la manden i julen, skøøøønt.
Min mor havde den vilde ide, at vi altid skulle have flødefromage til juleaften, jeg tror det er årsagen til, at jeg ikke kan lide fløde i dag. Kun i ris a la mande og irsk kaffe, glider den ned uden problemer ☺.
PS. Tak for skønne, skønne billeder fra din hjemegn.

Tina - omme i London sagde ...

Eva - enig!

Donald - ork, hvis du tror det var omflakkende, saa skal du bare hoere resten af historien!

Conny - tak skal du have, vi er ogsaa saa glade for vi kom afsted. :)

Ellen - det var virkelig ikke vaerre end jeg har beskrevet det. Pressen havde faaet det til at lyde som om der laa fem meter sne paa motorvejen HELE vejen fra London til Fur! Mht meteorologuddannelsen, saa er det da altid rart at have noget at falde tilbage paa. :)

Annette - til jul har min mor heldigvis aldrig pint mig med fromage, men hun var flink til det resten af aaret. Alle mine venner synes jeg var saa heldig at min mor er hamrendes god til at lave alskens forskellige fromager, mens jeg meget hellere ville have groed, som hun heldigvis ogsaa er rigtig god til at lave. Fromage er ikke min livret, jeg er dog vild med floederand. :)

AagePK sagde ...

Enten er du fra Fur, eller også har du boet for længe i England: tænk, hun GAFLER ris a'lamande i sig. Så må de da have pisket fløden for stiv, eller været fedtet med den, hva'ba!

FUUR. sagde ...

Bare lige til din orientering,
jeg tror, at budding stod på programmet, oftere end fromage.
Husker jeg mon ikke ret?
Budding var let at lave,
og der var nok, til hele vores også dengang, store familie.