02 januar 2011

Den store koge og bagebog

Nytaarsaften er big business og mange fejrer det helt vildt, som om det var den sidste nogensinde. Vi har aldrig gaaet specielt meget op i det, men plejer da gerne at bruge det som en undskyldning til at have et par gaester til aftensmaden. I aar havde vi lovet vores David at han kunne komme nytaarsaften og blive weekenden over, saa i gaar eftermiddags hentede vi ham (og hans kaempe kuffert!) og installerede ham i det saedvanlige vaerelse.

Min svoger og hans kone skulle komme og spise med os og eftersom jeg lige havde vaeret saa svineheldig at faa en af mine gamle livretter, mens vi var i DK, havde jeg god inspiration til middagen. Jeg fandt snart de opskrifter jeg skulle bruge, i den store koge og bagebog - altsaa Google!

Nu har jeg aldrig vaeret kendt for at goere livet nemt for mig selv, nej faktisk skal jeg helst goere det saa omstaendigt som muligt, saa jeg kastede mig ud i bagekunsten og lavede en dej ifoelge Liselotte's opskrift paa Kaerlighedsbroed og haabede paa det bedste. For nu at goere en lang og kedelig historie kort, saa kan jeg ikke sige andet end det gjorde det!


WOW - jeg er saa imponeret. TAK soede Liselotte for den fantastiske opskrift, den er koebt og jeg brokker mig aldrig mere over at dej skal haeve, foer det kan bages!

Moerbrad i fad med champignon opskriften fandet jeg paa Maduniverset og det er en helt fortrinlig opskrift, lige til mine smagsloeg! David havde spurgt om ikke godt vi kunne faa ris til aftensmad og det synes jeg godt vi kunne tage til saadan en omgang, saa det fik han lov at bestemme. Det er helt sikkert han satte pris paa det - tallerkenen var i hvert fald tom!


Nu havde jeg faaet den geniale ide at jeg ville lave kransekage, for jeg havde set en opskrift paa hvor snydelet det er at lave. Bare tre ingredienser skal der til og saa er den kransekage i hus. Jeg havde de tre ingredienser paa lager og fik bikset noget sammen der skulle ligne kransekagedej.


Der var bare et lille fikst problem, jeg anede egentlig ikke hvordan kransekagedej skulle se ud - og det kunne ses da jeg tog det ud af ovnen! Ahemmm... ingen udpraeget succes, men jeg proevede sgi da bare igen og lavede endnu en dej, som blev smidt i fryseren, for at se om jeg kunne faa den lidt mere medgoerlig!


Denne gang blev resultatet da ogsaa noget der tilnaermelsesvis, naar man lige knaldede lidt glasur paa og klemte oejnene lidt sammen, kunne ligne noget der engang havde vaeret i naerheden af noget marcipan. Ok, saa det var det eneste rimeligt paene stykke, men lidt blaer skal der vel vaere plads til...


Kransekagetaarnet var i hvert fald ikke noget at raabe hurrah for - LOL! For det foerste smagte "kagen" mere af makroner end kransekage og for det andet lignede det noget der burde vaere loegn! Det blev saa ikke i 2010 jeg fik laert at lave kransekage, men der gled da en del af den ned da vi snuppede et glas champagne til midnat, saa mon ikke de tilgiver mig hvis jeg eksperimenterer videre med de samme forsoegskaniner?

12 kommentarer:

Eva sagde ...

You can´t win them all.

Brødet ser lækkert ud! Det skriver jeg lige på listen over ting, der skal prøves.
Kransekage har jeg prøvet engang. Jeg husker, at det gik fint, da jeg begyndte at gøre, som der stod i opskriften. Det var noget med, at jeg ellers bagte det for meget, fordi jeg syntes, at det så for blegt ud...

Det er gennem eksperimenter, at vi bliver kloge.

Lavendel sagde ...

Min søn skulle også lave kransekage...den blev sådan set ok, men han bagte den for meget, så intet kønt syn, men smagen var dejlig.

Helle sagde ...

Lækkert brød, og godt forsøg med kransekagen. Pyt - så har du da prøvet det, og alt kan jo ikke lykkes første gang.

Rigtig godt og lykkebringende nytår til dig og dine, Tina.

Sylvia sagde ...

For en fantastisk kransekage. jeg har aldri sett maken! Og smaken er jeg sikker på jeg ville elsket. Jeg er avhengig av marsipan året rundt, og kransekage kommer på 2 plass!
Brødet ser deilig ut. Jammen har du værflink, Tina.
Og så må jeg bare ønske deg godt nyttår!

AagePK sagde ...

Til nytår staves kransekage med m og hedder Kramsekage!
Bortset fra det tror jeg, det er noget med temperatur, bagetid eller placering i ovenen, eller en kombination af de tre ting. Har du brugt varmluftsovn? Så skal du nemlig sænke temperaturen 20-30 grader.
Almindelig ovn: 175 grader, midterrille, 10-12 minutter. ELLER: 230 min, midterrille og 7-9 minutter.
Men varmluftsovn kan ikke anbefales, ringene vil gerne flyde ud.

Mette Vang sagde ...

En fantastisk kransekage, du har lavet dig der. Hvo intet vover, intet vinder! Det skal nok lykkes for dig en gang. Godt nytår.

Heidi sagde ...

Jeg tror måske der er for meget sukker i marcipanen, siden den smagte af makroner. Jeg mener ikke der skal ret meget flormelis i, for marcipanen er sød i sig selv, og så skal der æggehvider i, for at gøre dejen lidt nemmere at arbejde med. Men man lærer også kun ved at prøve sig frem. Thumbs up herfra ;-)

KirstenK sagde ...

Din kransekage er da i det mindste brun...jeg har engang lavet en der var sort...den var så sveden, at ikke engang hunden gad spise den...

FUUR. sagde ...

Kald den bare en alternativ kransekage.
Den smager sikkert godt.

Moster Tulle sagde ...

Det er da en meget imponerende kransekage :-)
En anden gang kan jeg anbefale Arlas opskrift - vi bagte den sidste år (dvs forrige år) og det var supernemt og næsten kedeligt for den var meget lig bagerens. Du får lige et link
http://arla.dk/Templates/PageTypes/RecipePage.aspx?id=6033

Tina - omme i London sagde ...

Eva - bare rolig, jeg eksperimenterer helt sikkert videre!

Lavendel - LOL, godt jeg ikke er den eneste!

Helle - tak skal su have og broedet var virkelig laekkert!

Sylvia - jeg har godt nok heller aldrig set lignende selv. :)

Aage - jeg forsoeger igen en anden gang og det skal nok lykkes - ogsaa i min varmluftsovn!

Mette - og jeg vover, det lover jeg dig.

Heidi - tak tak!

Kirsten - LOL, den foerste sending maa jeg indroemme forsvandt som dug for solen (i skraldespanden!)

Moar - alternativ, det var den.

Moster Tulle - tak skal du have, men jeg har paa fornemmelsen at det ikke var opskriften der var noget galt med...

Lone sagde ...

Jeg bagte også kransekage på en meget uvidenskabelig måde ... Jeg tog marcipan, lidt florsukker lidt rom (istedet for æggehvide) og blandede det godt sammen - trillede ringe og bagte i ovnen ved over 200 grader i ca 7 min. Den var rigtig god og rigtig,rigtig let at lave