05 maj 2016

Paa afveje

Et eller andet sted, jeg har siden glemt hvor, laeste jeg om et sted jeg aldrig havde hoert om foer! Der er saa meget jeg aldrig har hoert om foer, men lige praecis det her var jeg lidt overrasket over.


Stedet ligger saadan ca paa vejen mellem os og Stansted lufthavn, hvor vi kommer en hel del. Tilfaeldigvis havde vi et aerinde i Stansted for et par uger siden, saa vi lagde vejen omkring Greensted kirke, St Andrews paa hjemvejen.


Kirken er lillebitte og meget gammel. Det siges den er den aeldste overlevende traekirke i verden og at den er 1200 aar gammel. Jeg fatter bare ikke at jeg aldrig har hoert om den foer, men nu har vi vaeret der og den er helt sikkert et besoeg vaerd. :)


Vi var heldige nok at kirken stod aaben og for det ikke skal vaere loegn var der overtraekssko i vaabenhuset til brug, hvis man havde blaevrede sko. Vi kunne naturligvis ikke dy os for at gaa indenfor og kommer du forbi, vil jeg foreslaa du goer det samme.


Jeg vil skyde paa man kunne klemme omkring 60 siddende gaester ind, med lidt god vilje og jeg er ret sikker paa, at god vilje er der masser af saadan et sted.


Knaefaldet og alle de smaa knaelepuder er haandbroderede og praesten har aabenbart ikke fattet, at han evt kunne knaele lidt forskellige steder, for ikke at slide knaefaldet helt op. 


Der er mange smaa detaljer at faa oeje paa i kirken, blandt andet de her gamle vinduer, som jeg selvfoelgelig helt og aldeles har glemt hvornaar er fra, men det er hverken i aar eller sidste aar!


Udenfor giver kirkegaarden en rimelig ide om hvor laenge der har vaere kirke lige der. Graven med det sorte stakit er den aeldste paa kirkegaarden og er fra det 12. aarhundrede. Der bliver stadig folk begravet i den lille bitte kirkegaard, men jeg kan forestille mig man skal have et tilhoersforhold til stedet for at faa en plads. 


Nordvaeggen af kirkeskibet staar i nogle oldgamle egestammer, som ses baade inde og ude fra. Egemuren er dateret til omkring 1060, saa en gammel svend. Traeet paa taarnet er knap saa gammel - det er fra 2005 og traenger kraftigt til et lag maling. :)I nordvaeggen er der et lille hul i muren. Nogle siger det er et 'vindue', men i kirken fortaeller de om en anden grund til vinduet, nemlig er det et sted hvor de spedalske kunne sidde og lytte med til kirkehandlingen, da de, grundet smittefaren (og diverse overtroiske grunde), ikke havde lov at komme ind i kirken.


Faar du chance, saa tag ind og kig. Er du heldig moeder du nabomanden, som holder noeglen til kirken og er en rigtig hyggelig fyr. Du fortryder det ikke!

7 kommentarer:

Liselotte sagde ...

Det var da skønt, at du blev opmærksom på stedet, for sådanne historier gør jo verden til et rigere sted og I fik en skøn oplevelse med hjem :-)

Tina - omme i London sagde ...

Nemlig Liselotte; jeg ved I ogsaa holder af den slags svinkeaerinder. ������

AagePK sagde ...

Meget smukt. Bestemt noget til huskelisten, næste gang vi kommer der forbi. Måtte det ske snart! :-)
Og så bliver man klogere af at læse om Greensted kirken på engelsk wiki: jeg vidste intet om Tolpuddle martyrerne, det gør jeg så nu! Meget spændende fagforeningshistorie!

Tina - omme i London sagde ...

Aage - der var meget paa den side jeg aldrig havde hoert om foer! Stedet er skoent og helt bestemt et besoeg vaerd.

Ellen sagde ...

Det var jo et perfekt sted at tilbringe et par timer, hvis man nogensinde skulle få brug for at køre til Harwich færgehavn igen - hvilket vi ikke er holdt op med at håbe på. Tak for tip :-)

Tina - omme i London sagde ...

Ellen - netop, eller hvis man evt skal flyve til/fra Stansted... :)
Mht Harwich, saa har man da lov at haabe.

Donald sagde ...

Stedet oser af historie - tak for den tur, det er altid interessant at se dine billeder!

Den præst kunne godt være lidt "kreativ-fornuftig" og fordele sliddet på broderiet! Eller måske håber han at en engel vil lave et nyt?