Da jeg skulle betale i en forretning i dag opdagede jeg at jeg havde et par pengesedler i min pung, som ikke var de almindelige "Bank of England" sedler, som vi faar i pengemaskinen. Grunden til de "fremmede" sedler var jeg lynhurtigt klar over, for dem maa jeg have byttet mig til i Skotland i sidste uge.
UK er lige saa staedig som DK og de andre Skandinaviske lande og er ikke med i Eurozonen, men beholdt vores egne penge, da resten af Europa kastede sig ud i Euroen i 1999. Jeg maa indroemme jeg har bandet over det mange gange siden, for naar jeg rejser nogen steder, saa er det jo typisk til DK og Irland, hvilket burde betyde jeg ikke skulle bytte penge, men Irland gik med ind i Euroen og DK blev ude, saa jeg bytter penge lige saa tit som jeg gjorde foer! Ok, lige praecis i dag er jeg egentlig meget tilfreds med at vi IKKE har de samme penge som graekerne, men normalt er det altsaa upraktisk ikke at vaer med!
I Skotland bruger man Pound Sterling, som i resten af UK, men i Skotland er der fire forskellige designs af hver pengeseddel, da vi har fire forskellige banker der udsteder pengesedler - og det goer de paa deres eget papir. Foerst og fremmest har vi de "almindelige" Bank of England sedler med et billede af dronningen paa og saa har vi pengesedlerne fra Clydesdale Bank, som i dette tilfaelde er en £10 seddel med et billede af Robert Burns. Det var ham der skrev "Should auld acquaintance be forgot", som Jeppe Aakjaer siden oversatte til "Skjuld gammel venskaw"
dem fra Bank of Scotland, som har et billede af Sir Walter Scott, som er aarsagen til at Skotland stadig har sine egne pengesedler og sidst, men ikke mindst, dem fra the Royal Bank of Scotland, som er den eneste bank der stadig udsteder £1 sedler.
Det kan virke meget forvirrende for turister, som ikke bare skal laere et nyt saet penge at kende, men risikerer at have pengesedler med fire forskellige designs i pungen, men det er sgi da charmerende. Paa et tidspunkt maa jeg have synes det var forvirrende, men jeg maa indroemme at efter mere end et kvart aarhundrede med de forskellige sedler taenker jeg aldrig over det - foer jeg staar i en butik i London med en udenlandsk kasser, der ikke forstaar vores penge! :)
10 kommentarer:
Det er da lidt charmerende med de forskellige sedler.
Engang holdt jeg stædigt fast i, at vi da skal beholde vores kroner. Det må jeg indrømme, at jeg slet ikke gør mere. Det er da noget bøvl, når man rejser.
Og de problemer Grækenland her, de påvirker jo os allesammen alligevel, euro eller ej.... Verden hænger sammen på en helt anden måde end tidligere.
Jeg kan godt lide, at du får penge fra pengemaskinen. Sådan én har jeg altid ønsket mig :) Tænk nu hvis.....
God torsdag.
Det var da også en uskik at gå væk fra pennies og farthings, ihh, hvor jeg savner sicpences og halfcrowns. Og bøvl med fremmede penge, når man betaler med KORT? Det fatter jeg altså ikke.
Allerede ved ØVROENs indførelse var vi et par stykker, der gjorde opmærksom på lige præcis den nuværende situation: at èt land kan trække de andre med sig, når dette land ikke har sine egne penge og dermed muligheden for at devaluere sig ud af problemet. Sammenligningen dengang var Nord- kontra Syditalien, hvor folk flyttede nordpå, hvor arbejdspladserne flyttede hen, den rådne banan på italiensk.
Vi er på Madeira hvert år, og ellers Sydamerika, Finland, whatever: vi har da ikke stabler af penge.
Jeg synes også det er charmerende med de forskellige sedler. Tænk hvis vi i Danmark havde nogle flere slags, med fotos af Bakkens Pjerrot, Thomas Helmig, Mor Danmark, Helle Helle, Damhus Tivoli og Bertel Haarder ?
Hehe.
Jeg er imod at vi overgår til Euro, og det er udelukkende af sentimentale årsager.
Det er da lidt noget rod med disse forskellige sedler af samme værdi. Men hvad kunne man forvente sig andet i et land hvor man også kører i den forkerte side af vejen :-)
Jeg vil også stemme for euroen, men først når franskmændene lærer at tale engelsk og når englænderne kører i den rigtige side af vejen. Noget for noget.
Jeg synes også som Eva at det er lidt charmerende med de mange forskellige pengesedler...og der er da også gemt meget kultur i det...men i det store hele er det lidt nemmere med euro...Og det der med pengemaskinen...ku' du ik' lige give et hint til hvordan???
Charmerende med de mange forskellige pengesedler, men totalt forvirrende for os turister :)
Hilsen
Kasper
http://www.mobilreparationer.dk/
Hep hep til Jønne's kommentar :-D
Synes det er charmerende med de forskellige sedler. Det er nu noget ved kontanter kontra kort!
/Liv
LOL Eva - pengemaskinen, det er vidst efterhaanden LANG tid siden jeg har lavet saadan en helt ubevidst Danglish. :)
Aage - her i landet kan man ganske vidst betale med kort over alt, men det er straks en anden sag i DK og Tyskland, som er to af de lande jeg kommer i en del - OG som begge har en anderledes moent en min dagligdags. Det er desvaerre ikke uden omkostninger at veksle...
Beo - jeg har ingen bekymringer om at vi har saa mange forskellige pengesedler, for jeg kan jo laese baade tal og bogstaver. :) Mht Euroen saa er min sentimentalitet paa det punkt forsvundet som dug for solen!
Joenne - LOL, englaenderne og danskerne SKAL bare vaere anderledes - og det er HVER gang!
Kirsten - jeg maa se om jeg kan beskrive den fantastiske maskine. Maaske man burde tage et billede. ;)
Kasper - ja, det kan jeg godt se. :)
Liv - kontanter er bedst, men kort er godt nok nemmest!
Jamen, i Danmark betaler vi da også med kort overalt, Visa-Dankort. Lige som i Italien, Portugal, Finland, Sverige.
Problemet er nok snarere, at visse kortudstedere og banker tager helt ublu gebyrer, enten fra de handlende, kortholderen eller fra begge: selv om det sparer især banken, men også den handlende for en masse udgifter til optælling og sikkerhed, f.eks. ved pengetransporter.
Man burde kræve kontant-rabat.
Og i Danmark kan man ikke bruge internationale kreditkort i langt de fleste butikker, så der skal kontanter til ... Gebyr, gebyr, gebyr. Dyrt og dumt!
Absolut heller ingen sentimentalitet i forhold til kroner her. Penge er blot en energi, og jo lettere energi kan flyde, desto blidere bliver livet.
Send en kommentar