27 oktober 2011

Turen gik til Edinburgh

Jeg havde aerinde paa vores kontor i Edinburgh i gaar. Jeg burde komme der noget tiere, men har simpelthen ikke haft tid i det sidste aars tid. Det raadede jeg bod paa i gaar og efter sigende skal der klemmes endnu et visit ind inden aaret er omme. Jeg glaeder mig allerede!


Efter en lang dag, som startede med 45 minutters forsinkelse paa flyveren (sgu!), havde jeg lige en times tid til raadighed inden jeg maatte vende snuden tilbage mod lufthavnen. Saadan en time kan man ikke lade gaa til spilde, naar man er mig - og det er jeg jo, saa jeg skyndte mig at gaa oest paa, naermere bestemt mod midtbyen. I loebet af kort tid blev jeg moedt med dette skoenne syn af eventyrslottet paa bjerget. Jeg husker endnu, som var det i gaar, da jeg for foerste gang saa det syn.


Mens jeg gik ned gennem Princess Street Gardens gik jeg sgi da og blev helt nostalgisk. Da jeg i tidernes morgen var au pair i Glasgow kom min soede moar og soester paa visit i efteraarsferien. De skulle naturligvis slaebes med til Edinburgh, saa det ogsaa kunne se slottet og alt det andet spaendende jeg allerede havde fundet der. Ih, som var jeg stolt, da jeg fandt frem til den fish 'n chips shop der solgte fish 'n chips i avispapir, saa de to kunne proeve den aegte vare. Maaltidet blev indtaget i Princess Street Gardens - naesten paa dato for 26 aar siden. For hulen, hvor var det bare en skoen uge!


Himlen er altid meget dramatisk i Edinburgh, paa grund af kombinationen af bjergene i nord, havet i oest og den lille detalje at de har en hel del "vejr" i Skotland. Jeg var au pair i praecis et aar og i hele det aar regnede mindst en lille bitte smule hver evig eneste dag - lige undtagen den uge hvor moar og Irene var paa besoeg - og saa den uge hvor min au pair mor fik solstik! Ja, det kan lade sig goere i Skotland. :)


Edinburgh var virkelig kommet i efteraarstoejet i forhold til London. Jeg vil skyde paa de er en 2-3 uger foran os. Det virker helt utroligt, men det er selvfoelgelig godt 400 mil (omkring 650km) nord for os (paa samme ehmmm... breddegrad??? som Koebenhavn) - 55 grader nord. :)


Der er mange trapper i Edinburgh - rigtig mange trapper. Jeg noedes med at bestige et par stykker af dem, da jeg virkelig kun havde tid til at fraese gennem byen, mens jeg knipsede til hoejre og til venstre og fantaserede mig til et laengere ophold i naermeste fremtid. Maaske min elskede kunne loesrive sig fra husbygning i December maaned og komme med op, saa vi kunne snuppe en weekend i den smukke by?


Ved toppen af det sidste trappetrin - og saa lige lidt laengere oppe til hoejre ligger ekserserpladsen foran the Castle. Den ser ikke saa imponerende ud fra denne vinkel, men naar den er fyldt med saeder og the Edinburgh Tattoo er i fuld sving, saa er den lige praecis det - imponerende. Jeg kunne godt taenke mig at oplevet Tattooet igen engang, for det er bare saa speciel en oplevelse, selv for en militaernaegter som mig.


Billedet her er taget mod vest/syd vest (som den vaagne laeser maaske har gaettet, da de spottede solnedgangen...) For nok godt 20 aar siden boede jeg faktisk lige deromme bag slottet i en 5-6 uger, da jeg var blevet sendt til Skotland med firmaet, for at hjaelpe med at aabne et nyt hotel. Det er en helt anden historie, men for hulen hvor vi havde det sjovt!


Jeg gik (laes: rendte!) ned ad the Royal Mile, for at komme tilbage ned til Waverley Station, hvorfra der gaar en lufthavnsbus. De er igang med at bygge en sporvogn, som blandt andet skal gaa fra midtbyen ud til lufthavnen, men det projekt er virkelig et langtidsprojekt og meget lidt populaert med indbyggerene; ikke fordi de ikke vi have en sporvogn, men fordi det simpelthen har taget en evighed at faa noget som helst gjort.


Jeg naaede lige at sende et blik ned til hotellet, som da det blev bygget var en "Scandic Crown", men nu tilsyneladende er en Radisson SAS. Maaske de kunne finde et billigt vaerelse til et par farende svende, naar en dag vi vender snuden mod nord.


Jeg var lige paa nippet til at blive haengende for laenge, og gemte mit besoeg hos Lickety Splits, som har danske lakridser... til naeste tur til norden. Jeg har lovet at give varsel inden jeg kommer igen og har saa til gengaeld faaet lovning paa der er lakridser paa lager. Det lyder ikke saa ringe. Gad vide om man kan faa skotskternede lakridser? Man kan i hvert fald faa alt muligt andet i diverse tern. Se f.eks. den sexede lille kjole til hoejre i vinduet. Den er sgi da fed!

7 kommentarer:

Eva sagde ...

Det var fantastiske billeder fra Edinburgh. Tak for den lille tur. Hold da op, hvor er der flot!

Anonym sagde ...

pyy jeg får helt sug i maven..var lige pludselig mange år tilbage i tiden. Jeg var i Edinburgh for første ( og endnu eneste) gang da jeg var 19 år..uh hvor ville jeg gerne tilbage :)
Dejlige billeder Tina :)

Conny sagde ...

Tak for en fantastike rundenvisning i Edinburgden og smukke billeder.

Tina - omme i London sagde ...

Eva - der er meget meget flot i Edinburgh. Jeg kan i aller hoejeste grad anbefale en tur dertil.

Anne - :) det var for to aar siden saa? :)

Conny - selv tak. :)

Ellen sagde ...

Jamen tak for en genopfriskning af den dejlige by - vi var der en tur i 1998 på vores vej videre op i det skotske.
Jeg er imponeret over, hvad du kan nå på en time :-)

Anonym sagde ...

jojo to år ikke længere...husker jeg rigtigt, at der er en gravplads for generalernes(?) hunde oppe ved slottet??

FUUR og Irene sagde ...

Vi husker det som var det i går. Aaaaaah!