25 oktober 2015

Vi sluttede dagen med en oel!

I nytaarsferien kom vi til at laegge en plan. Planen var en ferieplan og ferien skulle gaa til Canada. Foerst paa aaret begyndte jeg at kigge paa flyvebilletter og de var saa urimeligt dyre at jeg troede ferien blev aflyst - lige indtil jeg kom om ved Icelandairs hjemmeside... 


Icelandair har et genialt koncept, som de kalder 'my stopover'. Icelandairs billetter til USA og Canada er billigere end konkurrenternes og prisen includerer muligheden for at blive paa Island i op til en uge undervejs, uden billetten koster en oere mere. Vi bestilte fluks en haandfuld billetter, som includerede en lille mini-ferie i Island undervejs.


Med det samme man lander paa Island forstaar man historierne om 'lavamarkerne' langs vejen. Det er virkelig sandt, det gror ikke mere end nogle enkelte tuer graes og en del mos - resten er lava saa langt som oejet raekker, i rigtig lang tid. Vi koerte fra Keflavik ned til Grindavik, hvor vi fik lidt sen frokost, inden turen gik mod Vik i det sydligste Island.


Turen langs Atlanten er smuk og forunderlig. Vi fik oeje paa denne lille, hyggelige kirke, Strandarkirkja, da vi havde koert et lille stykke tid og maatte bare ind og se naermere.

Det blev en spoejs affaere, for da vi ankom blev vi antastet af en dame, som var meget optaget af at jeg var paa tur med min mor. 'Jeg er paa alder med din mor og har selv tre doetre, som jeg elsker at bruge kvalitetstid sammen med - det er det i goer nu', sagde damen. Hun inviterede os med ind i kirken, hvor hun og nogle venner skulle have en lille mindehoejtidelighed, for en af deres afdoede venner. Vi gik med ind og kiggede, men takkede nej til resten. Det viste sig fruen er skuespillere, Gudrun Asmundsdottir, og lidt af et klenodie. Ualmindeligt soed var hun i hvert fald.


Efter som man koerer oest paa, bliver landskabet langsomt hoejere paa den nordlige side af vejen og fortsaetter flad som en pandekage i det sydlige. Vik ligger ca. 240 km oest for Keflavik og 40 km efter den beroemte vulkan, Eyjafjallajokull. Det ses tydeligt paa landskabet!


Nu har vi aldrig vaeret bange for en lille koeretur, men turen var lige ved at blive lang, for vi var fristede til at stoppe ved hver anden lygtepael, da der blev ved med at vaere noget smukt at kigge paa. Vi havde bestilt vaerelse paa en Bed and Breakfast i Vik og havde ladet den soede Hronn, som ejer stedet, vide at vi ville vaere fremme ved omkring aftensmadstide, saa vi proevede paa at beherske os...


I Vik koerte vi lige til "Like Vik Guesthouse", takket vaere Islands fantastiske vejsystem og ditto afskiltning. Hronn tog hjerteligt imod med alskens instrukser om lokalomraadet, huset og den (observerede vi den naeste morgen), formidable morgenmad. Vaerelserne er store, paene og RENE, med en god, varm seng, flotte badevaerelser og dejlige opholdsrum. Hronn skyndte sig at anbefale en restaurant, Sudur-Vik, som ligger et minuts gang fra hendes hus, da hun kunne godt regne ud at vi efterhaanden var parate til lidt aftensmad. 


Mens vi ventede paa et bord, bestilte vi en oel. 'Skal den vaere stor eller lille' spurgte den soede servitrice og viste mig menuen. 'Store' svarede jeg og kom saa til at kigge paa menuen og fik oeje paa prisen - GULP!!! Det viste sig at 1,000 kr paa Islandsk ikke er helt saa alvorligt, som paa dansk, men jeg naaede godt nok at spaerre oejnene lidt op, inden jeg huskede vekselkursen - her var tale om 50 dkr... :) Den oel blev min maaelestok for pengeenhederne gennem vores tid paa Island. Mere om det en anden dag - nu: godnat!

12 kommentarer:

Donald sagde ...

Nej hvor er det smukt, og med den blå himmel må man da have været heldig!
Og sikken en sød historie om den gamle dame.

Karin sagde ...

Jeg hører det fra alle der har besøgt Island, at det ikke kan genskabes, hverken i billeder eller med fortællinger, det skal opleves.
En smart måde at rejse på, mon det også gælder fra DK, det må undersøges ;-)

Lene sagde ...

Sikke en pris, jeg kan godt forstå, at du lige sank en ekstra gang. Jeg glæder mig til flere ferieberetninger fra din mors og din rejse sammen.

Annes indfald sagde ...

Øl priser med 3 nuller bag kunne også give mig koldsved! Godt du kunne vekselkursen efter at have sundet dig...
Fantastisk med sådan en bonus oplevelse midt på ruten. Smukke billeder og skøn historie ved kirken.
Glæder mig også til at følge jeres rejse...

Lilli sagde ...

Smukke billeder - tak for turen. Vi har også en plan om at besøge Island på et tidspunkt...glæder mig til at følge jeres rejse :-)

AagePK sagde ...

Vor datter var på øen sidste år, og hold da helt lukket i og vær stum, for nogle flotte billeder, hun havde med hjem!
Og ja, man skal lige huske den der med kursen. Vi har stadig altid en af Mormors Milliard-sedler fra tyvernes Tyskland i tegnebogen, lidt milliardær har man da lov til at være, ikk'? :-)

Benedicte sagde ...

Der ser fantastisk ud og det lyder som om de indfødte er ualmindeligt venligtsindede ;-)
Jeg ser frem til nye opdateringer om jeres oplevelser. Tænk at få en islandstur oven i hatten, smart af flyselskabet.

FUUR. sagde ...

Det var alletiders mus,
heldigvis, havde vi hver især vores elskede med.
Jeg ser vores islandske "veninde" fylder 80. den 16 november.
Jeg ligner måske een på 80. mangler dog nogle år endnu.
Håber at gense Island.
Det er et fantastisk land.
Vi kan nok lokke vore rejsefæller med igen.

FUUR. sagde ...

Den 19 november,
har vores veninde fødselsdag.

Tina - omme i London sagde ...

Donald - vi var utroligt heldige, men jeg maa indroemme der ikke var blaa himmel hele tiden. ;)

Abildjyden - ja, du kan rejse fra Billund og det koster ikke en bondgaard.

Lene - tak skal du have og JA, jeg gulpede lige et par gange!

Anne - tak skal du have.

Lilli - glad dig, der er skoent.

Aage - jo, lidt milliardaer - mest 'lidt'. :)

Benedicte - ja, virkelig smart af firmaet!

Moar - ja, jeg kunne heller ikke helt lade vaere med at grine over hun mente i var ligealdrende. :)

Ellen sagde ...

Vi taler også om Canada (igen) og skal da lige have undersøgt Icelandair-konceptet! Vi var godt nok på Island i marts, men man behøver jo ikke at tage flere dage i landet - bare billetten er billigere.
Det er en flot ø - kommer der flere billeder? Gullfos? Den Blå Lagune?

Farmer sagde ...

Tak for turen!
Det er et barskt landskab og vejrlig, som har formet islændingene.
Og oveni kom så det danske koloniherredømme og kirkens åg. Det har ikke været det rene pjat at overleve dengang.