23 juli 2009

Nyttetraeer

Min elskede har aldrig fattet pointen i at have traeer i haven, der ikke var til nytte, det vil sige: traeer der ikke baerer frugt. Man skal ikke vaere i Jamaica i mange minutter foer man kan regne ud hvor saadan en tanke kan vaere kommet fra!

P1300542

Frugterne er saa mange og saa maerkvaerdige at jeg ikke aner om de har et navn paa dansk. Tag f.eks. ackee, som er billedferet oven for. Ackee er en mad frugt og koedet minder mest af alt om scrambled egg. “Ackee, saltfish and dumpling” er en af Jamaicas nationalretter, som ogsaa er en personlig favorit hos mig – og lige praecis hvad vi fik til morgenmad i gaar.

P1300543

Avocadoerne haenger store og fede paa traeerne og jeg har lyst til at hoppe op og plukke dem allesammen. De er lige praecis min favourit slags. Sjovt nok har jeg slet ikke set dem i butikkerne, men jeg har heller ikke ledt efter dem.

P1300547

Soursap og sweetsap er to meget soede frugter. Jeg er ikke vild med dem, men det er min elskede. Jeg tror nok denne her er en soursap, der ikke har naaet fuld stoerrelse. Hvis ikke, er det en sweetsap, der er lige ved at vaere i fuld stoerrelse. (De kalder mig ogsaa Kloge Aage!)

P1300548

Appelsinerne er temmelig groenne lige nu og jeg ved ikke hvad de her er for en slags, men skal jeg vaere helt aerlig, saa er jeg ogsaa fuldstaendig ligeglad, for jeg elsker alle citrusfrugter. Vi fik appelsin i vores salat den anden dag, den friskeste appelsin jeg nogensinde har smagt.

P1300550

Vi bliver ved med at finde frugter vi slet ikke ved hvad er. Jeg troede foerst denne her var en lime, men det var der en der kunne fortaelle mig at det helt sikkert ikke var. Er der monstro en ekspert derude, som kan kaste lys over hvad det er?

P1300554

Kokosnoedderne haenger i tonsevis i alle palmerne. Min elskede kigger med sultne oejne op mod dem hver gang vi gaar forbi et trae og han har den stoerste lyst til at kravle til tops og snuppe en. Jeg tror ikke man kunne undgaa at blive “aebletyv” hvis man boede her. Det er da naesten umuligt at gaa forbi al den overflod uden at lade ens mave regere.

P1300560 Mangoerne er det stoerste hit. “Blackie mango”, “Stringy mango”, “Julie mango” og mange andre navne hoerer jeg naevnt i flaeng og jeg aner bare ikke hvad der er hvad. En mango er vel en mango, eller hur? I hvert fald er de laekre, friske og soede.

P1300600

Vi stoppede og koebte frugt af en rastamand i gaar. Vi bad om tre mangoer og en klase “ginep” (sorry, aner ikke hvad de hedder paa dansk, men det er de smaa groenne oven for) og fik udleveret mindst det dobbelte – til omkring 50 Jamaican Dollars i det hele. Det er et sted mellem 3 og 4 dkr!

Inde i byen ved de nok hvad de vil have for tingene, men hvis man kan overkomme at handle med dem, saa kan det godt svare sig. Det er altid lidt anstrengende at vaere et sted hvor man da for hulen ikke bare kan saette et prismaerke paa varerne, men saadan er det her og det maa man jo saa arbejde med – og det goer vi. Foreloebigt foretraekker vi klart at handle med rastamanden. :)

Technorati Tags: ,,,

2 kommentarer:

Marianne sagde ...

Du er godt nok i eventyr land - alle de skønne frugter, hvad skal man med mere? Lysekronen har man jo også....Jeg nyder med dig Tina

Henny sagde ...

Så spændende og eksotisk det hele er. Både dyr og planter, jeg aldrig før har hørt om!