03 maj 2015

Konfirmationssaesonen i Danmark

I England har vi ikke den samme tradition for daab og konfirmation, som i Danmark. Jeg tror kun jeg har deltaget i to barnedaab og en enkelt konfirmation her i UK paa knap 30 aar; den ene daab og konfirmationen var for et barn af dansk herkomst, mens den anden daab var for et engelsk barn. 

Mine kolleger glor maabende, naar jeg endnu engang bare liiiige skal til Danmark et smut for tredje gang paa lige saa mange uger. I sidste weekend havde jeg en tur til Sjaelland til en konfirmation,  i denne uge har vi vaeret afsted igen, denne gang til Salling, og om 10 dage skal vi afsted igen til en i Skive. 


Jeg elsker alle de smaa ture, hvor jeg lige naar at hilse paa diverse familiemedlemmer og faar udvekslet detaljerne i alle de historier vi har faaet fortalt om hinanden fra diverse andre familiemedlemmer. Nogen har mistet, nogen venter barn, andre skal giftes eller skifte arbejde og vi faar naesten det hele med, til trods for den fysiske distance.


Paa vores lynture naar vi faktisk en hel del. Min kaere fader synger i et arsenal af kirker i hele Salling og har altid lige en lille sangaften eller speciel gudstjeneste oppe i aermet. Denne gang var der 'Sangens aften' i Grinderslev Kirke, hvor der baade blev sunget for os og vi selv skulle igang. Alle sange og salmer kom fra Folkehoejskoles Sangbog og jeg skraalede med, det bedste jeg havde laert. Jeg lover ikke det loed koent, men for hulen hvor jeg noed det.


Jeg plejer altid lige at vaere et smut paa kirkegaarden, naar jeg er paa Fur, men i nytaar, da vi var der, kom jeg til at springe over - der var andre ting paa programmet. Denne gang tog jeg tiden til at gaa en lille tur rundt med min soede moar. Vejret var vidunderligt; det var godt nok koldt, men solen skinnede som en besat!


Jeg elsker den lille gaatur op til kirken. I teorien tager det ikke mange minutter, men jeg straekker turen lidt, saa jeg kan nyde udsigten ogsaa.


Hjemme paa matriklen er udsigten ogsaa helt i orden og haven helt uimodstaaelig. Det er ikke svaert at regne ud, hvor jeg har min forkaerlighed for blomster fra!


Havneudviddelsen paa Fur skulle vi ogsaa lige have med, men da vi naaede saa langt havde vejret aendret sig en hel del i negativ retning! Jeg gaar staerkt ud fra vi faar masser af varme og sol naar vi kommer i naeste uge, saa jeg kan gaa en tur ud paa den nye mole og se hvordan verden ser ud fra den vinkel.


En af mine svigerinder siger altid 'hvis du ikke bryder dig om vejret i London, saa vent et oejeblik'. Det samme kunne i hoej grad siges om Fur i torsdags! Vi naaede alt fra hoej solskin til regn, slud, sne, lyn og torden!

Vi naaede endnu et kulturelt indslag i programmet torsdag aften, hvor der var dans i gaden i Skive, i anledning af handelstandsforeningens (formoder jeg) 'Skive by night' arrangement, hvor min smukke niece skulle optraede. Heldigvis holdt vejret sig nogenlunde i skak mens dansen stod paa. De varme hveder var vi kommet til at invitere os selv paa hos en af mine broedre. Den tradition havde 'vi' ikke oplevet foer, saa det var spaendende - og saa smagte det da fortraeffeligt. :)


Fredag morgen fik vi et lift med kirkesangeren til Selde, hvor konfirmation nummer to skulle finde sted. I tidernes morgen gik jeg i skole i Selde i tre aar. Skolen ligger lige ved siden af kirken, men hvis ikke det var fordi jeg er godt kendt lokalt, havde jeg aldrig lagt maerke til det er den samme kirke, som stod der dengang. Det er ufatteligt saa stor en forskel lidt udtoemning i traeerne kan goere.  Udsigten fra Selde kirke ned over Limfjorden og Fursund er simpelthen intet mindre end smuk!


Smuk var ogsaa den gestus foraeldrene til konfirmationen gjorde for deres boern. Der var vel en 8-10 konfirmanter og hele baduljen blev de hentet sammen i en Limousinetingest (teknisk forklaring: den var hvid!) og sammen blev de koert ud til alle deres respektive fester, hvor gaesterne stod parate til at modtage dem. Kan I forestille jer saadan en flok 13-14 aariges oejne, da det gik op for dem hvad der skulle ske? Jeg var vildt imponeret!


Udsigten fra min middagsplads var ikke mindre imponerende. Fra Fursundhallens festlokale har man udsigt over Sallings fede jorde, saa langt oejet raekker. Det er ikke det vaerste sted at sidde og nyde de mange taler og sange i dagens anledning, med et rigtig godt maaltid mad og dejligt selskab.


Inden vi fik os set om var onsdag blevet til loerdag og det var tid at pakke taskerne og staevne i sydlig retning igen. Det er utroligt hvad man kan naa paa et par dage, med et minimum af planlaegning.


Jeg ved godt der er en del problemer med Ryanairs indtogt i Danmark, men for hulen som er jeg taknemmelig for deres eksistens og deres billige billetter! Med de priser kan jeg deltage i familie og venners festdage uden at blive ruineret - og jeg elsker det!

Tak for denne gang allesammen - vi kommer lige straks igen. :)

7 kommentarer:

Anonym sagde ...

Sikke dejlige billeder du har postet. Dejligt at de unge menneskers forældre kunne slå sig sammen og give de unge mennesker en god oplevelse i en limousine 😊 Lige præcis de biler har været til diskussion i pressen i den sidste tid....er det passende med de biler i forhold til konfirmationer...Jow Jow bølgerne har gået højt. Modstykket til de store biler har været trillebøre 😉

Eva sagde ...

Hold da op, man bliver helt forpustet, - men det lyder hyggeligt. Og sikke dejlige billeder.

Det var en fin idé med fælles afhentning af konfirmander.

Og Ryan Air.... den diskussion er vist ikke helt færdig i DK endnu.

Lene sagde ...

Fælles afhentning er genial, og nok udtryk for en lille klasse. Ind imellem synes jeg at man er ved at gøre konfirmationer til minibryllupper og at det ikke kan være en god fest, hvis ikke der er en event. Og så savner jeg da at have niecer og nevøer i konfirmationsalderen, det er altid skønne fester :-)
Og I er seje, at I sådan flyver til Danmark flere gange i træk.

Karin sagde ...

Vidunderlige billeder fra DK og ikke lang fra hvor jeg bor (Holstebro).
Vejret kan også svinge meget her, sjovt du lige fik det hele i torsdags.
God ide med alle i en limousine. Der har lige været en heftig debat herhjemme omkring præcis dette.
Kan se rapsmarken er tæt på at være hel gul, måske er den det når du lander næste gang. ;-)

Deborah sagde ...

Temperaturen er meget uberegnelig lige p.t., og det kan være svært, at vide, hvad man skal tage på.

Rigtig smukke fotos, der er så smukt den vej op, det ved jeg jo alt om.

Tak for kigget, og godt du nød dig besøg.

FUUR. sagde ...

Dejligt i var her, vi glæder os til næste gang i arriverer.
Dejlige billeder, vi nåede en hel del, som vi plejer.
Det dejlige vejr i weekenden, er afløst af heftig regn og kraftig blæst.
Vi håber på dejligt vejr til den 16 maj.
Vi sees snart igen min egen.

Tina - omme i London sagde ...

Anne - jeg har godt set debatten og blev bare saa glaedeligt overrasket over den maade det blev gjort paa i Selde.

Eva - He he, jeg kom ellers hjem helt og aldeles afslappet. :) Mht Ryanair, saa er og bliver jeg en fan, af helt personlige og egoistiske aarsager!

Lene - ideen kunne sagtens bruges til 30 elever, der skulle bare tre limousiner til... :)

Abildjyden - jeg gaar staerkt ud fra rapsmarkerne er gule naar vi kommer; her er de snart afblomstrede!

Deborah - tak skal du have.

Moar - vejret bliver garanteret perfekt, hvordan kan det blive andet. :)