22 december 2013

Saa er det etniske indslag paa plads - naesten

Det er saft suseme haardt arbejde at staa for det etniske indslag, skulle jeg hilse og sige! Jeg vil lige straks gaa i seng, duftende som en vaniljekrans, for jeg har staaet i koekkenet hele eftermiddagen og har jongleret flere slags dej end jeg anede jeg kendte!


Jeg havde virkelig spekuleret i hvad jeg skulle goere mht at medbringe en kage, men kom pludselig i tanker om min fru moders flotte og laekre julekage og fik lokket den HEMMELIGE opskrift ud af hende. For en enkelt gangs skyld sansede jeg at studere opskriften og gaa et smut i supermarkedet inden jeg begav mig ud i noget nyt, for en enkelt gangs skyld.


I en af de utallige opskrifter jeg havde besluttet mig for at proeve, skulle der kardemomme i; det kom der ogsaa - efter en del arbejde...


Julekagerne blev en succes, til trods for de blev en anelse for toerre, men det er der sgi da ingen andre end mig der ved, saa det faar vaere som det er! (Grrr… jeg kan bare ikke faa det staedige billede til at vende rigtigt!


Det lykkedes mig at faa klemt vaniljekransedejen ud af min yderst usofistikerede kagesproejtefidus og det kan godt vaere de ikke blev saa koenne, men saa smager de til gengaeld fantastisk!


Bebsen kunne altsaa ikke vente paa at brunkagedejen blev 'toeet op' efter at have lagt i koeleskabet i en uge, saa hun fik lov at skaere dem ud med 'den store kniv'! (og mindst lige saa store oejne over at faa lov - hendes stakkels morbror var lige ved at gaa i spagat!)


Spunken var ogsaa meget interesseret, men fik dog ikke lov til at proeve kniven. :)


Brunkagerne blev maaske ikke heeeelt den traditionelle facon og var maaske lidt rodede, men for hulen som den lille Spunk bare var paerestolt og saa vil jeg blaese udseendet et stykke, for det er vel smagen det kommer ud paa? Naeste aar maa vi proeve med nogle stjerner og juletraeer eller andre faconer. Der sker jo ikke noget ved at evnerne udvikles.


Klejnekogningen ventede jeg lige med til boernene og deres soede mor var koert hjem, for det synes jeg ikke just er en boernevenlig smaakage at producere. Nogle venner og deres to boern paa hhv 5 og 12 kom lige forbi mens jeg kogte klejner og den lille paa 5 var godt nok meget interesseret, men det lykkedes mig dog at faa hende overtalt til at hun maatte noejes med at kigge i dette tilfaelde.


'Maa jeg dele smagsproeverne ud - og maa jeg godt faa den kaempestore?', spurgte hun og selvfoelgelig maatte hun det. Klejner har jeg kogt mange af da boernene var smaa og jeg skal nok faa kaal paa dem igen, naar jeg lige faar rutinen ind igen og rutinen skal nok komme, for jeg elsker klejner og det goer andre ogsaa!


Oh, og saa var der det med traditionerne… jeg huskede ogsaa at braende den obligatoriske pladefuld smaakager - og nu er jeg smadret til atomer!

9 kommentarer:

Lene sagde ...

Godt gået Tina, og nu kan der holdes jul med vaskeægte dansk islæt :-)

Eva sagde ...

Skønt med traditioner. Og der måtte altså gerne flyve en smagsprøve med klejner over til mig.....

Inger Bonde sagde ...

Hvor flot og godt. Skønne unger :-)

AagePK sagde ...

Der er intet så godt gammeldags husmoder/mormoragtigt som at gemme opskrifter i en mappe, så alle yndlings- og især højtidsopskrifterne er samlede. Så ved du næste aar, at
1: Der skal ikke kaal på klejner! De ser rigtigt gode ud!
2: du skal huske at læse på opskriften til stukne brunkager, de er lidt anderledes.
3: På en af årets ture til Fuur skal du huske at få julekrydderier med hjem.
Det næste har ikke noget med jul at gøre, men de billeder af kagen, der ikke vil vende den rigtige vej: er der ikke en opskrift på det også? He-he!

Conny sagde ...

Du har vist haft store bagedag med alt hvad der høre med, børn og brande småkager.
Jeg vil ønske dig en rigtig glædelig sammen med hele din familie
K.H Conny.

Karin Abildhauge sagde ...

Så er dit etniske indslag klar, dansk når det er bedst.
Godt gået, og en sjov vej til målet, tak fordi du delte denne historie, den vil blive husket ;-)

Ellen sagde ...

Underholdende fortælling :-)
Du har godt nok været småkageflittig.
Det der med kniven: man skal bare aldrig lade forældrene se, hvad man foretager sig sammen med ungerne, for de kan meget mere, end forældrene tror. Eller morbror, kan jeg forstå ;-)

Tina - omme i London sagde ...

Tak Lene og ja, jeg er helt tilfreds med resultaterne. :)

Eva - :)

Inger - tak skal du have.

Aage - ha ha, din vittige hund! Jeg doer af grin naar jeg hoerer om kvinder der vil kaldes 'mormor' - for associationerne jeg faar er saadan en gammel gimpe med fede arme og opbagt sovs! :(

Conny - tak skal du have og i lige maade.

Karen - tak og jeg deler saa gerne. :)

Ellen - he he, toesen var saa paerestolt og jeg kunne sagtens naa at snuppe kniven inden der smuttede nogle fingre. :)

FUUR. sagde ...

De er bare for søde de to rollinger.
Der var nok godt varmt i køkkenet. det er en luftig påklædning til lille Erykha.
Kagerne ser gode ud.
En af drengene spurgte "kan Tina bage" Jeg svarede Tina kan alt.