18 marts 2009

Frihed

Der er naeppe mange der ikke har gispet over Fritzlsagen i Oestrig. Jeg tror ikke der er nogen der i sin vildeste fantasi kunne forestille sig at saadan noget kunne ske - og da slet ikke inde midt i en by i den vestlige verden.

Jeg har saa ukristeligt ondt af Fritzls stakkels datter, alle hendes boern og Fritzls kone og andre boern. Det er helt uhyggeligt hvad datteren og boernene har gaaet igennem i deres liv og skraekkeligt at det kunne foregaa over saa mange aar. Taenk sig datteren og jeg er ca. lige gamle, saa alt det jeg har oplevet i de sidste 24 aar er det samme som hun skulle have oplevet. I stedet blev hun buret inde, voldtaget og fik oceaner af boern med sin far - gemt vaek i en kaelder i en menneskealder.

Josef Fritzl har begaaet en hel uhyggelig lang raekke af afskyelige forbrydelser og samtidigt har han loejet for sin kone, som synes en undertrykket stakkel selv, og han har loejet for sine venner og familie. Han har oedelagt saa mange liv, han har vaeret en fandens tyran og nu har han indroemmet det hele og har sagt sig skyldig i alt det han er anklaget for at have gjort. I foelge nyhederne faar han sin dom paa torsdag og saa bliver han vel buret inde resten af sine dage, som kunne betyde en periode paa 20+ aar.

I nyhederne kan vi laese i dag om en anden mand, som har siddet buret inde i 27 aar; 3 aar laengere end Fraulein Fritzl. Manden hedder Mr Hodgson og jeg ved ikke om han er blevet voldtaget og generelt behandlet forfaerdeligt i de sidste 27 aar, men ikke desto mindre har han ikke haft frihed til at have et normalt liv - finde sig en kone, faa nogle boern, et arbejde og maaske koebe et hus, hvor han kunne gaa og hygge om roserne i haven. Han er en soergelig person, en lystloegner, som blev fundet skyldig i en voldtaegts og mordsag i 1982 - en forbrydelse, som det i dag er blevet bevist med DNA materiale, han ikke begik.

Mr Hodgson og Fraulein Fritzl er begge blevet fraroevet en meget stor del af deres liv til dato og skal nu igang med at bygge en tilvaerelse op, en tilvaerelse som de har droemt om i over 20 aar, men sikkert aldrig har turdet droemme kunne blive en realitet. De har nogle rigtige haarde aar foran sig og maaske finder de aldrig ud af at faa et rimelig normalt liv.

Joesses, hvor jeg synes det er synd for dem allesammen, saamaend ogsaa den gamle tyran selv, han er ikke en rask mand. Jeg saetter pris paa min frihed - hver dag!

3 kommentarer:

Anonym sagde ...

Godt indlæg. Jeg har overvejet at skrive noget af det samme, men er ikke kommet så langt. Et eller andet sted synes jeg nemlig også at det er synd for den gamle tyran. Det betyder naturligvis ikke at man kan undskylde hans handlinger. Men der er jo ingen tvivl om, at der er en sammenhæng mellem hans barndom og hans senere forbrydelser.

Lene sagde ...

som de siger i Rigspolitiet, amn søger efter et monster og finder et menneske. Det undskylder ikke hvad manden har gjort, men uhyggeligt hvordan svigt og vold forplanter sig i generationer.

Tina - omme i London sagde ...

Jens - intet undskylder hans opfoersel, men det forklarer meget. Jeg haaber de forskellige forvaltninger i Oestrig laerer noget af denne sag. Jeg er sikker paa der maa have vaeret nogle tegn paa at noget var galt.

Lene - godt sagt af Rigspolitiet. Det er saa let at hade en der har begaaet saa frygtelige handlinger, men man bliver noedt til at stille spoergsmaal til hvordan i alverden en person kommer saa langt af sporet uden nogen laegger maerke til det. Naar jeg ser Fritzl taenker jeg automatisk paa Saddam Hussein (ligner de ikke hinanden lidt?), han var ikke nogen sympatisk fyr, og jeg vil ikke sige jeg er ked af han er doed, men han var ogsaa et menneske og nogens soen, uanset hans gerninger.