02 december 2008

Graffitiens hoejborg

Som den vaagne laeser vil vide, har jeg en svaghed for graffiti og jeg kan da ikke sige andet end jeg fik rigeligt for pengene i Bruxelles, som viste sig at vaere noget naer graffitiens hoejborg!

Da vi ankom i Bruxelles lufthavn var vi enige om at vi ville tage toget ind til hotellet, da vi havde set paa kortet at det var lige til. Kortet havde vi naturligvis ladet ligge hjemme, og ehmmm... kort og den slags information viste sig ikke at vaere saa lige til at opdrive aa stationen! Heldigvis viste det sig ret hurtigt at til trods for Bruxelles tourist information ikke spilder penge paa information for turister, saa er folk saa fantastisk venlige og behjaelpsomme at det slet ikke var noget problem.

Inden for ganske faa oejeblikke ankom et temmelig farvestraalende tog. Saa mange af togene havde saa flot graffiti at vi blev enige om at en del af det maa vaere lavet paa bestilling.

Mit foerste moede med Tintin og Kaptain Haddock var dette skoenne billede paa en endegavl. Den slags gavlmalerier er der faktisk en del af og de er som regel en af en af alle Belgiens skoenne tegneseriefigurer. Jeg elsker tegneserier, er helt vildt forelsket i Walt Disney, men elskede at man i Belgien saa saa mange andre tegneseriefigurer - langt de fleste Belgiske og suveraene. Joesses, hvor har jeg laest mange tegneserier over aarene og den dag i dag, kan jeg ikke lade Anders And, Lucky Luke, Tintin, Asterix og alle de andre helte ligge.

Bruxelles kommune (ja, jeg ved godt der er adskillige kommuner) har ladet deres genbrugscontainere male af graffitiartister. Det er da en maade at komme dem i forkoebet, men jeg synes nu ogsaa de er ret flotte.

Soendag var vi paa loppemarket i Marolleskvarteret og waurv, der var graffiti for alle pengene! Jeg kunne vaere blevet der i timevis, for at studere alle nuancerne, men det var mig noget koldt og vi havde masser paa programmet endnu.

Jeg naaede dog at faa en del flotte billeder med i lyskassen, saa jeg var ret godt tilfreds. Jeg morede mig simpelthen kosteligt hele weekenden over at vaere i en by, hvor der var undertekster med oversaettelser paa samtlige gadeskilte. Kan man ikke forstaa den franske version, saa kan man altid proeve med den flamske, som er en vidunderlig mix af alle de germanske sprog og aller mest ligner julekalendersk!

Der er virkelig graffiti over alt! Nogle steder er det ret flot, mens nogle andre steder det er en ren skaendsel. I dette tilfaelde en blanding af begge dele, men lidt en skam paa en stor smuk bygning.

Der er slogans og "tags" over alt og postkasserne slipper heller ikke udenom at faa en lille besked med i handelen - og ikke altid i form af et brev!

Den lille mand til venstre i billedet fik jeg et navn paa, men jeg har glemt det igen. :( Han er en belgisk komiker, som besluttede sig for at stille op til valg - og blev valgt. Akkurat som ham der jadakkeren i Danmark! Jep, det er ikke kun i DK man vaelger tegneseriefigurer til at blive medlemmer af folketinget...

Manneken Pis er en yndet figur for gavlmalerne og kan findes i adskillige situationer paa diverse husmure rundt omkring i byen.
Det sker saagar at det er Manneken Pis der bliver taget pis paa. :)

Mange graffitiartister har en praktisk indstilling til tingene og giver en helt enkelt besked. Jeg synes beskeden paa denne her var af en helt og aldeles fornuftig karakter. Jeg vil gaa saa langt som til at kalde den en service meddelelse! :)

5 kommentarer:

Anonym sagde ...

Nu må du snart ikke vise mere, jeg VIL afsted :-))) Ja, har jo lagt mærke til din svaghed for graffiti og kan godt forstå det, det er jo ikke al graffiti, der er hærværk, bestemt ikke. Faktisk så jeg også i London affaldscontainere med om ikke graffiti, så ihvertfald anderledes malet i sort og hvidt - på Broadway market. Kan desværre ikke sætte billedet ind her, det ville ellers ha' været smart :-)

Tina - omme i London sagde ...

He he - der er masser af billeder i billedbanken endnu. :)

Nille sagde ...

Såvidt jeg kan se på det lille billede er det Coluche - en fransk komiker, som ville stille op til det franske præsidentvalg i 1981, men trak sig, da han allerede havde opnået udbredt opmærksomhed om sin sag.

Han døde i 1986 i en motorcykelulykke - men han startede det, der i Frankrig hedder 'Hjerternes restaurant', hvor hjemløse kan få mad og varme - og som stadig eksisterer ikke mindst via et stort indsamlingsshow en gang om året i hans ære.

Tina - omme i London sagde ...

Fedt, tak Pernille - ham skal jeg lige have tjekket, for han lyder da speciel.

Anonym sagde ...

Herligt billede med gavlen og Tintin. Min barndoms favorit helt.