01 september 2013

Der er daadyr og raadyr og tusinde smaadyr

Paa en solbeskinnet soendag eftermiddag ved jeg ikke noget bedre end en lang gaatur. I dag var lige praecis en af den slags soendage og det lykkedes mig at faa min elskede overtalt til en gaatur - dejligt.


Vores gaature gaar som regel op over Blackheath til Greenwich Park, som er et af de aller skoenneste steder i det indre London, i hvert fald efter vores maalestok.


Parken begynder saa smaat at vise tegn paa efteraarets komme. Traeerne bugner med noedder, froe og frugter af alle mulige slags, saa egernerne kommer heller ikke til at sulte denne vinter.


Jeg har en plan om at jeg skal have samlet nogle kastanjer i aar, som skal ligge rundt omkring i huset. Jeg har laest mig frem til at de kan skraemme edderkopper vaek, hvis man placerer en i hvert hjoerne af et rum... Ret fedt tip, hvis det virker!


I dag gik vi ikke direkte til det saedvanlige udsigtspunkt, da der var noget andet vi lige skulle have kigget paa. I loebet af ugen havde jeg nemlig laest at der var baade raadyr og daadyr i parken, i det hjoerne der er kendt som Vildnisset.


Vi fandt frem til hvor det var og kunne skimte nogle faa raadyr og vidst nok ogsaa et enkelt daadyr ude i det fjerne. Et enkelt raadyr fik medlidenhed med mit billedferingsapparat og kom lidt naermere. Vi blev enige om at der maatte vaere andre udsigtspunkter og gik videre.


Vi blev ikke skuffede! Det foerste vi fik oeje paa ved det naeste udsigtspunkt var tre, store, flotte bukke, som laa og hyggede sig i skyggen. Jeg kunne ikke helt komme afsted med at taelle spidser paa dem, men den stoerste havde en 7-10 stykker. Jeg maa indroemme min indre jaeger begyndte at slikke sig lidt om munden, ved synet af de flotte dyr...


Ogsaa Bambi dukkede op i linsen. Daadyr er jeg ikke bekendt med, men jeg vil gaette paa denne her var en ung en af slagsen, den var i hvert fald ikke ret stor.


Vi blev staaende laenge og kiggede paa de store dyregrupper. Maend for sig og kvinder og boern for sig... De raadyr jeg er opvokset med saa man altsaa ikke paa saa naert hold, med mindre de laa til parade efter jagten; det er lige godt enestaaende man skal til en storby for at observere vildtet paa naert hold.


Vi lod dyr vaere dyr og gik hen mod den saedvanlige udsigt, foer det var paa tide at vende snuden hjem for at lave noget mad.


Vi var ikke de eneste der havde faaet den samme gode ide!

6 kommentarer:

Anonym sagde ...

Glæder mig til at høre, om trikket med en kastanie i hvert hjørne virker ;-)

dqpage sagde ...

Sikken herlig naturoplevelse man kan have så tæt på storbyen. Tak for tippet med Greenwich park - det sted må jeg lige huske :o)

AagePK sagde ...

Er du ikke havnet i Great Deer Park? ;-)
Rådyr-hanner har max 2x3, måske 4 takker, dådyr har skovle lige som elsdyr, så dine store hanner er hjorte, kronhjorte.
Hunnerne har til gengæld spejle, altså agterspejle: råer er små med ensfarvede spejle, dåer har en sort halespids og en sort hårbræmme på hver side af spejlet, så der står 111 i rumpen på en då. Hinden, altså hjortehunnen, har ensfarvet spejl. Desuden har dåen hvide pletter, også som voksen, så derfor dømmer jeg, at du har både råbuk, hjorte og en enkelt då.
"Do: a deer, a female deer..."
I København har vi nu også rigtigt mange rådyr, dådyr og kronhjorte, især ved Eremitagen.

Per Teilmann sagde ...

Edderkopper er altså nyttedyr Tina på linje med svaler, stære osv.
Jager du edderkopperne ud, får du bare mere besøg af noget andet kryb :p

AagePK sagde ...

Ved nærmere eftersyn: nej, der er ingen råbuk, det første dyr er en kron-hind: det vat to træer i baggrunden, der på billedet fik det til at ligne en opsats.
Og Per har ret, bortset fra, at det med kastanjen nok er ligesom den med Niels Bohr; han gik også med en kastanje i lommen, det skulle hjælpe mod gigt. "Jamen, det tror herr Professoren vel ikke på?" "Nej, men de siger, det hjælper alligevel!"

Tina - omme i London sagde ...

Anne - det goer jeg ogsaa! ;)

Mona - selv tak og ja, det kan anbefales.

Aage - jeg maa indroemme at det slet ikke slog mig at 'raadyrene' var noget store og naturligvis var kronvildt! Det er kronvildt og daadyr paa billederne. Saa vidt vides er der netop ingen raadyr i parken!

Per - en doed edderkop er en DOED edderkop!