29 november 2009

Baby Shower

Som indvandrer er der visse traditioner man tager med sig, uanset hvilket land man befinder sig i, da nogle traditioner sidder saa langt inde under huden at man simpelthen slet ikke kan lade vaere. En af dem for mig er julen, som, da boernene var smaa, bare skulle holdes med visse danske traditioner. En anden var mit bryllup, som skulle holdes inden for visse danske rammer. Det hele behoevedes ikke at vaere dansk, men f.eks. bryllupskagen var jeg ikke villig til at diskutere, det skulle vaere en kransekage. Det er min yndlings og i mine oejne kunne min ikke vaere lavet af andet!

Som indvandrer staar man ogsaa pludselig med en masse andre traditioner, som alle mulige andre kigger maerkeligt paa en for at man ikke overholder. Nogle af dem adopterer man maaske for ens boerns skyld, andre fordi man kan lide dem og nogle helt tredje ignoreres helt, da de ikke siger en en pind. Jeg er bedoevende ligeglad med hvad andre synes om hvilke traditioner jeg holder og hvilke jeg lykkeligt springer over. Jeg beholder og adopterer dem jeg har lyst til.

For en 5-6 uger siden spurgte vores yngste datter hvad jeg ville synes om hun holdt et baby shower for sin soester og skyndte sig at indskyde at det i saa fald skulle holdes her hos os. Det synes jeg var en rigtig god ide, saa hun skyndte sig at invitere en flok folk og planlaegge alt til den sidste detalje. Baby showers begynder at vinde popularitet her og det er en Amerikansk tradition, som jeg ikke har nogen anden forbindelse med end jeg synes den er skoen, saa den snupper vi! Jeg tror faktisk netop denne tradition er vigtig for indvandrere, da vi tit ikke har det samme netvaerk ved haanden som folk der er foedt og opvokset det samme sted hele livet

Baby shower collageSlaget skulle staa i dag klokken 13.00. Frk Party Organiser havde taget en fridag i gaar, for at faa ballonner blaest op og faa koebt “fingermad” ind saa de besoegende ikke skulle gaa sultne hjem. Da jeg kom hjem fra arbejde i aftes skinnede hele huset og her duftede af gulvsaebe og pudsemiddel. Far og datter havde givet den hele armen og kraevede at jeg bestilte noget mad til dem. Som sagt, saa gjort!

Jeg var oppe i morges, for lige at faa det sidste paa plads og finde fade og tallerkener frem og saa manglede jeg bare lige at saette maden i ovnen og knappe en enkelt flaske vin op. Det kunne jeg lige klare!

Gaesterne ankom naesten alle inden den vordrende moder, som bare blev saa glad da hun kom ind og saa en kaempe flok af hendes naermeste familie og gode veninder staa parat med gaver i tonsevis til bebsen og nogle faa til hende ogsaa. Vi havde besluttet at det skulle vaere en overraskelse, men ikke saadan paa “SURPRISE!!!” maaden, bare stille og roligt.

Vi var ca en 13-15 kvinder og et enkelt barn og vi grinede, snakkede, hyggede og maerkede paa babyspark gennem den lille bulende mave, saa der ikke var et oeje toert. Jeg synes det er saadan en hyggelig tradition at holde saadan en lille fest. Paa det tidspunkt handler det hele stadig om den vordrende moder, som kan drage hjaelp og erfaring fra alle de aeldre moedre i forsamlingen, mens de yngre og endnu barnloese i forsamlingen laerer lidt om livets alvorligheder.

Mine to svigerinder, der var tilstede i dag er en sygeplejerske og en er jordemoder, saa det var spaendende at lytte til de to, som ogsaa begge har to boern hver.
“Ved du hvad bebsens hjerterate er?” spurgte den erfarne jordemoder og da hun hoerte resultatet sad hun med et vidende smil paa munden. Jeg glaeder mig til at se om hun har ret. Hun ville ikke sige hvad hun troede, men jeg er selv overbevist om at det er en pige. :)

Dagen var en stor success og pludselig var klokken blevet syv! Invitationene havde lydt kl.13-17.00. Det var en traet og glad naesten mor der blev koert hjem i aften, med et bagagerum FULD af ting. Uanset hvor nervoes hun er ved tanken om selve foedslen er hun ikke paa noget tidspunkt i tvivl om at hun har et godt og solidt netvaerk omkring sig, som er parat til at hjaelpe til enhver tid. “Baby shower” traditionen bliver helt sikkert fast inventar i denne del af familien, efterhaanden som den naeste generation begynder at faa boern.

Technorati Tags: ,,

12 kommentarer:

Irene sagde ...

Og så sad man her og tød for det ville AunTee virkelig gerne have været med til ... Smukke, smukke unge hun er i sit flor!

Tina - omme i London sagde ...

Ja, det ville vaere fedt om vi kunne have holdt det naar I er her alligevel, men det er vidst liiiige to push your luck, for I "risikerer" jo faktisk at hilse paa junior inden I rejser hjem. :) Mht smuk, saa har hun bare blomstret gennem hele graviditeten. Hun ser bedre ud end nogensinde foer.

Strikkeheksen sagde ...

Tak for "besøg" hos mig :-)

Smuk tradition - at ære, støtte, vejlede og grine sammen med den vordende mor - det giver da mening, at tage sådan en tradition op :-)
Det herlige i vores tid er vel, at vi selv har valget, så vi igen kan skabe traditioner med indhold og mening :-)

Lene sagde ...

Se nu kan jeg se et formål med sådan en babyshower, jeg har altid syntes at det var endnu et koncept opfundet af smarte forretningsfolk, så de kunne tjene endnu mere :-) Men det har jo netop en støttende funktion, især hvis det er flere generationer :-)

Annette sagde ...

Jeg har hørt om begrebet "babyshower" fra engelske kolleger og synes at det er en hyggelig ide. Du har fuldstændig ret i, at man ikke skal lade sig påvirke af hvilke traditioner man tager til sig og hvilke man ikke gør, selv om "de indfødte" af og til giver udtryk for, at de synes man måske er lidt underlig ☺

Ellen sagde ...

Hvor sødt :-)
Jeg vil sige som Lene, at her er der da et fornuftigt formål og ikke bare ren kommercialisme.
Det er faktisk en meget sød ide, og hvor ser den vordende moder glad ud - og selvfølgelig skal man da både tilvælge og forkaste skikke og traditioner efter fornemmelsen inde i én selv.

Tina - omme i London sagde ...

Strikkeheks - noget af det bedste ved at vaere indvandrer er at folk ved paa forhaand man er lidt til en side, saa de tager det med et gran salt, naar man kommer paa endnu en tradition. :)

Lene - forretningsfolkene er godt med, bare rolig, men til saadan et gilde behoever man dem ikke, man behoever varme og stoette og maaske et lille glas champagne. :)

Annette - der er ogsaa mange fordele ved at vaere lidt underlig, det giver licens til at goere en masse "underlige" ting. :)

Ellen - du kan kommercialisere alt, men man behoever ikke tage imod det. Pigerne havde koebt et banner til vaeggen, nogle balloner og lidt konfetti, men det ville de jo have gjort til enhver fest. Desuden er de nogle fornuftige piger, der forstaar at slaa en handel af. :)
Som sagt er denne lille tradition en af dem vi beholder!

Conny sagde ...

Det lyder rigtig hyggelig,den
tradition kan jeg god lide.Hvor ser hun yndig den kommende mor.

Tina - omme i London sagde ...

Conny - tak skal du have. Hun har simpelthen blomstret fra den foerste dag. Jeg glaeder mig saa meget til at se hende med bebsen i armene. :)

AagePK sagde ...

Kan jeg liiige få en up-date? Babyshower? Hvornår kom I så i det brusebad, altså?
Det indgik altså ikke i min praktik-tid for at komme ind på jordemoderskolen i '69 (nej, det er IKKE en joke, jeg havde en aftale med prof. Osler om at Danmark skulle stille med verdens første mandlige jordemoder; jeg sprang dog i målet, og en hollænder fik 1. pladsen).

Tina - omme i London sagde ...

Jeg kunne godt have undt dig foerstepladsen, saa kunne du laere alt om "baby showers". ;)

AagePK sagde ...

Men jeg vé stadig itte ræiti', hva' det er.......
Det stå heller ikke i en ordbog!
;-)