12 september 2010

Boern og sprog

En af mine veninder er bortrejst uden mand og boern, saa det var uden mor da familien kom paa besoeg i dag, hvilket gav mig en del tid med boernene, mens maendene saa formel 1 (gaaaaab!). Boernene er 9 og 3 og er opdraget paa tre forskellige sprog, engelsk, kinesisk og fransk. Storebroderen paa 9 snakker flydende engelsk og kinesisk og kan ogsaa godt brokke lidt fransk af sig, saadan til husbehov; i hvert fald kan han forstaa en rimelig del. Han har altid vaeret rigtig god til at skille (st?) sprogene fra hinanden, mens hans lillesoester har lidt kvaler med det engelske og vidst slet ikke har taklet det franske endnu. Det kommer saa snart hun begynder at gaa i skole, men lige nu foregaar det meste paa kinesisk...
Vejret var saa fint i eftermiddags at vi sad ude i haven. Boernene fik timevis til at gaa med at finde fine sten i gruset ved terrassen og pluselig kiggede lillepigen paa mig og sagde "I like this one" mens hun rakte en sten frem til mig. Jeg blev helt paf, da det er nok den laengste saetning jeg har hoert hende sige paa engelsk! Ergo blev hun prompte sendt over til min elskede for at gentage det. Hun kom tilfreds tilbage og proklamerede stolt "he like this one, I like this one"!

Gruset er en ganske almindelig grusblanding fra det naermeste havecenter, men det er faktisk fantastisk hvad man kan finde i saadan en blanding og jeg skal ikke sige andet end jeg fik min barnelaerdom paa proeve i dag. "What type of stone is this?" blev jeg spurgt mindst 50 gange og til trods for de fleste svar loed paa "flintsten" saa var der dog ogsaa baade skiffer, granit og et enkelt stykke marmor iblandt. Boernene tror naturligvis at jeg er saa klog saa klog og jeg elsker simpelthen at de tror jeg har svar paa alt. Man skal nyde saadan noget saa laenge det varer, for det aeldste barn indhenter mig snart, han er en rigtig lille fessor!

"This one picture" loed der fra en lille mund ved min side og paa en enkelt eftermiddag havde pigebarnet paa det naermeste fordoblet sit engelske, eller rettere tror jeg hun har indset hvad hun skal bruge det til, for hver gang hun snakker til mig paa kinesisk ryster jeg jo bare paa hovedet og siger "in English please darling". Boern er bare saadan nogle spaendende smaa vaesner. 

5 kommentarer:

Eva sagde ...

Børn er fantastiske. Det lyder som en hyggelig beskæftigelse med stenene. Mit svar havde nu nok mest været "sten". Må se at få lært nogen flere slags:)

Lene sagde ...

Griner lidt da jeg læser Evas kommentar, for min reaktion var også, wow Tina ved da noget om sten :-)
Og børn er dejlige:-)

AagePK sagde ...

Som født i Sydslesvig af en københaner til far og en slesviger til mor voksede jeg op med dansk, tysk, plattysk og sønderjysk; det gav en god forberedelse til at lære engelsk. En studerende fra universitetet i Keele , det er vist oppe i nærheden af Birmingham, studerede os, hjemmetyskerne og hhv danskere og tyskere og fik bekræftet, at tosprogede lærer 3 og 4 sprog nemmere.
På den baggrund udnyttede jeg bevidst situationen, da vi fik en organist fra Bath, og fik min datter passet sammen med hans nogenlunde jævnaldrende børn. Det gav bonus. I dag foregår de fleste studier temmeligt meget på engelsk.

Michael sagde ...

Ja, og lærernemme Tina, de er utroligt spontane sådan nogle små.
God aften Tina

Tina - omme i London sagde ...

Eva - he he, jeg proevede virkelig haardt, men visse sten blev bare kaldt det "en sten"!

Lene - jow jow, jeg er saa klog at jeg kunne undvaere det halve af mit hovedet!

Aage - jeg har ogsaa faaet lov til at snakke dansk til Bebsen, saa hun i det mindste kan forstaa noget af det og forstaar det at folk snakker forskellige sprog.

Michael - de er simpelthen fantastiske.