09 august 2010

En stjerne er foedt

Jeg laeser altid med stor interesse rapporter om nyt i universet. Det fascinerer mig at folk studerer det store rum, hvor vores lille planet har hjemme. Folk har gaaet paa maanen, robotter er sendt til Mars og nu har de klaage Aager fundet en ny stjerne, som de har givet det charmerende navn: R136a1. Hvor kaert...

Stjernen ligger i Tarantula Nebula stjernebaeltet og er, ifoelge eksperterne, flere hundrede gange stoerre end vores sol, har maaske vejet 320 gange saa meget som solen, skinner 10 millioner gange staerkere end solen og er nu langt mindre end den var engang!

Helt aerligt, hvor finder de disse tal fra? En ting er at faa oeje paa noget, som er saa langt vaek at man aldrig kan naa det alligevel, noget helt andet er at bedoemme vaegten, massen etc. Jeg vil vove at paastaa at det er ren fabrikation, men spaendende, det er det!

4 kommentarer:

Eva sagde ...

Ja, det er fascinerende, men det er nu meget nemmere at forholde sig til et blommetræ. Modne blommer, uhm.

KirstenK sagde ...

Jeg synes også det er megaspændende, men jeg har lidt svært ved at forholde mig til de store tal og alle de matematiske udregninger...Navnet på den nye stjerne er måske lidt kedeligt, men deto nemmere at kategorisere på den måde...

Laust sagde ...

Jeg kan kun anbefale at gå ind og se Hubble 3D, det er en af de mest imponerende film jeg nogensinde har set - især i IMAX 3D.

Udover at være en overvældende visuel oplevelse, så formidler filmen faktisk en masse viden om hvordan astronomer og fysikere udforsker rummet og kommer frem til sådanne opdagelser som du skriver om.

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=WIgdxNo8n0k

Den går på Science Museum i London (skal snart over og se den igen) - den kan desværre ikke ses i 3D i Kbh.

Science Museum (London): http://www.sciencemuseum.org.uk/visitmuseum/events/imax_films/hubble_3d.aspx

Tina - omme i London sagde ...

Eva - LOL, ja, det toer siges!

Kirsten - ditto! :)

Laust - waurv, tak skal du have! :)