12 november 2008

Giv hvad du kan!

Channel 4s "Dispatches" program viste i aften en dokumentar om boern i Nigeria, som er blevet anklaget for at vaere hekse og derfor bliver udstoedt af baade familien og indbyggerne i deres by.

Boernenes anklage kan komme sig af saa uhyggeligt mange forskellige ting. Maaske er deres ene foraelder doed, maaske graeder barnet om natten eller maaske er de maaske bare ikke vakse nok (det tror da fanden, med de forhold de lever under!). Under alle omstaendigheder er heksedommen lige saa skraekkelig som den var for mange 100 aar siden, da vi stadig braendte hekse paa baalet.

Boernene bliver "exorcised" (faar drevet aanderne ud af sig?) og bliver udsat for alle mulige slags tortur. De bliver braendt, angrebet med syre, sultet og indoktrineret indtil de "indroemmer" deres synd - altsaa at de er hekse.

Programmet var virkelig uhyggeligt og der blev ikke sagt ret meget her i stuen mens det stod paa. Der er et lille bitte lys paa horisonten, nemlig en organisation der hedder Stepping Stones Nigeria. Stepping Stones er startet af en ung engelsk mand, Gary Foxcroft, som opholdt sig i Nigeria imens han studerede og paa den maade laerte om denne afskyelige aktivitet. Jeg beundrer virkelig folk der dedikerer deres liv til saadan en sags tjeneste - og sender med dens stoerste glaede en lille skilling til sagen. Hvis du har lyst at goere det samme, saa tryk paa knappen og fisk kreditkortet frem. Der er ingen der fortjener at leve paa den maade!

6 kommentarer:

Lene sagde ...

uvidenhed og angst for det ukendte har godt nok ført meget med sig igennem tiden. Hvor er det sørgeligt, og hvor er det stærkt at nogen tager kampen op.

Tina - omme i London sagde ...

Det er simpelthen uhyggeligt, men heldigvis er der da folk i verden der goer noget ved sagen.

Unknown sagde ...

Det er barske ting de børn bliver udsat for,man kan næsten ikke fatte, at der er så meget ondskab i verden,om det skyldes uvidenhed som Lene skriver,ved jeg ikke ,men det hjælper jo ikke de stakkels børn

Tina - omme i London sagde ...

Der er ingen der ved med sikkerhed hvad det skyldes, men soergeligt det er det i hvert fald. :(

Nille sagde ...

Det er svært for os at sætte os ind i - men samtidig er animisme stadig en udbredt tro i Afrika. Jeg har set lignende udsendelser med både børn og unge kvinder.

Min eks, som har boet i Belgien siden han var 1½ år, men er fra Congo, mente fuldt og fast, at hans tante havde 'cast a spell' så familiens firma gik konkurs... i dybeste alvor. På trods af, at han havde en europæisk universitetsuddannelse og sjældent var hjemme i Congo - men troen på det sad dybt i ham... og så kan vi kalde det for uciviliseret...

Tina - omme i London sagde ...

Man er jo et produkt af ens barndom og min mand har da mange, i mine oejne saere, overtro som lyder helt latterligt, hvis man ikke selv tror paa dem, men som er helt logiske for dem der tror paa det. Han er, som din eks, universitetsuddannet, har boet i England i over 40 aar. Jeg kalder det ikke uciviliseret, men uhyggeligt og trist!