08 december 2013

Et spoergsmaal om respekt?

Det kom nok ikke som nogen kaempe overraskelse for de fleste, da nyheden om Nelson Mandelas doed tonede frem paa fjernsynsskaermen torsdag aften, siden han var temmelig gammel og havde vaeret meget syg laenge. Overraskelse eller ej, saa er det altsaa underligt naar en saa vigtig person doer; det er som om de burde vaere udoedelige. 


Fra mit skrivebord kigger jeg direkte paa flaget paa South Africa House, som huser den SydAfrikanske ambassade (eller hvad nu en High Commission hedder paa dansk?). Fredag morgen var flaget naturligvis blevet sat paa halv af respekt for den afdoede.

Nelson Mandela blev beskrevet paa nyhederne som den mest respekterede politiker nogensinde. Jeg tror paa den beskrivelse holder for de fleste, manden var utrolig.

Overfor South Africa House, altaa paa den modsatte side af Trafalgar Square, ligger den Canadiske ambassade og det er ikke saa laenge siden de havde flaget paa halv, da de mistede en diplomat i den haeslige terroristaktion i Kenya. Fredag vajrede det Canadiske flag paa fuld, som normalt.


Jeg skulle et smut paa etagen over os og gik op ad bagtrappen. Da jeg kiggede ned over Parlamentsbygningerne lagde jeg maerke til alle flagene var paa halv. Det ses ikke saa tydligt paa billedet, men der er mange flag og hver eneste var paa halv. Der er naturligvis regler om hvornaar man flager hvordan paa en offentlig bygning, men jeg er nu ret sikker paa der ikke staar noget i de regler om hvor vidt man flager paa halv naar Nelson Mandela doer - det var et spoergsmaal om at vise den gamle mand den respekt han fortjener.


I min middagspause gik jeg en tur forbi South Africa House, hvor der var blevet aabnet en 'sidste hilsen' bog i Mandelas minde. Der stod en lang koe mere end halvvejs rundt om bygningen og flere havde haengt flag og plakater op paa bygningen. Der stod en skare af SydAfrikanere og sang deres hjemlands vemodige sange, eller det vil sige, det kan godt vaere ordene var vemodige, men melodien var langt fra! :)


Jeg var et smut oppe i St Martin's Lane for at faa fat i noget lunch og da jeg gik tilbage ned gennem gaden fik jeg oeje paa flaget paa St Martin-in-the-Fields; de havde flaget paa halv, lige som Operahuset, den New Zealandske ambassade, Charing Cross hotellet og rigtig mange andre bygninger.

Det Canadiske flag rokkede sig ikke - det forblev i top!

RIP Nelson Mandela!

6 kommentarer:

Eva sagde ...

Rigtig fint at så mange ærede Nelson Mandela. Det er jo hele verden, der har mistet en stor politiker.

Gowings sagde ...

Damn for at være betjenten der skulle have sænket flaget på den canadiske ambassade, når de nu ser dine billeder :)

AagePK sagde ...

Da Maggie døde, nægtede Sydafrika at sænke deres flag, og det forstod jeg så udmærket: hun var med til at trække pinen ud mht apartheid, eftersom hun støttede Botha og hans slæng.
USA trak først Mandela af terrorlisterne i 2008, såvidt jeg ved. Mon Canada har ham på listen stadigvæk? Eller er det bare vanen, de har jo også kørt apartheid overfor den oprindelige befolkning, med børn, der blev fjernet fra forældrene og sat i missionsskoler.

dqpage sagde ...

Hvad er der mon med de canadiere ? havde de ikke hørt nyheden ? :o/
Mandela var et ikon - og hans betydning for SA og verden kan ikke overvurderes.
Spændende med dit blik fra begivenhedernes centrum i London

Annes indfald sagde ...

Man undrer sig!!!!
Almindelig respekt var da en lille ting at give.
Mon det får konsekvenser for "nogen" i Canada?

Tina - omme i London sagde ...

Eva - Jeg hoerte lige hans kone sige paa nyhederne i aften at selv nu han er doed bliver de noedt til at dele ham med hele verden.

Gowings - ja, saa falder der nok braende ned. :)

Aage - da Maggie doede ville jeg ogsaa have sat flaget paa fuld, hvis jeg havde haft en flagstang, men jeg tror nu ikke Canada har noget imod Mandela, jeg kan se fra andre lande at de har haft flaget paa halv der.

Mona - de kunne evt. lige spaerre gluggerne op og kigge paa den anden side af gaden!

Anne - mon. :)