14 december 2013

Kommer du med noget dansk?

Min svigerinde har inviteret hele familien paa julekomsammen hos hende om en uges tid. Naar vi moedes er vi efterhaanden en flok paa smaa 25 personer, saa vi plejer altid hver isaer at medbringe et eller andet.


'Vil du ikke komme med noget dansk kage eller lignende' spurgte hun saa, da jeg tilboed min assistance. Nu var gode raad dyre, for hvad i alverden er en dansk julekage? Hmmm… der er den min mor plejer at bage, men den er vidst ikke specielt traditionel dansk, men meget traditionel mor! Jeg kloede mig i haaret, spurgte den danske del af familien om raad og kom saa i tanker om dette lille haefte jeg havde gemt fra en gammel Familie Journal.


Haeftet gemte paa en opskrift paa vaniljekranse med kokos og saa slog jeg til. Vaniljekranse er da i hoej grad noget man laver til jul (og alle andre dage i aaret, hvis det skal staa til mig!) og kokos giver dem lige et lille Jamaicansk twist, saa opskriften var bare fjong i min mening. Jeg duttede noget dej sammen og kom saa i tanker om at saadan nogle karle skal sproejtes ud...


Hele koekkenet blev endevendt, for jeg vidste bare at jeg havde en eller anden stor kanyleagtig sproejte, som forhaabentlig kunne bruges. Tutterne var bedst egnet til at lave spaghetti - eller maaske makaroni, men med en kniv fik jeg snart skaaret en tut lidt laengere op, saa en passende poelse kunne klemmes ud gennem hullet.


Jeg skal liiiige oeve mig lidt i at lave ringene fine og runde, men af et foerste forsoeg at vaere synes jeg nu de blev helt paene. For nogen tid siden havde de silikonebage'papir' i LIDL, saa saadan et ark havde jeg i skuffen. Jeg er helt pjattet med silikoneformene, for de virker bare perfekt hver gang.


Silikonebagepapiret virkede ogsaa helt efter formaalet. Nu skal jeg bare lige laere faconen og saa maa jeg se om jeg kan finde et stjerneformet mundstykke til min kanyle saa der kan komme takker paa smaakagerne og saa er jeg klar til etnisk kagefremstilling. Jeg skal lige se om jeg har evnerne til at lave en julekringle, som ogsaa var i haeftet, for den saa rigtig god ud.

12 kommentarer:

Anonym sagde ...

Det er sjovt at forsøge sig med "gamle traditioner" i det fremmede. Min datter og hendes Roomies har selv forsøgt sig, og fået bragt ting ned herfra DK

Måske kunne du nå at få noget herfra denne hjemmeside
http://www.metteblomsterberg.dk/koeb-online/tilberedning.aspx
Tænker her sprøjtepose og tyl til vanillekranse :-)
God fornøjelse til arrangementet med etniske retter :-)

Sussi.Sussinghurst sagde ...

åhhh, hjemmebagt kringle..... måske skulle man overraske familien til jul, det er vist 30 år siden at jeg har bagt sådan en (og måske er bliver der en rest marcipan til overs) ..... men INGEN sukat, ingen kan li' sukat :)

Ellen sagde ...

Bare smagen er i orden, er udseendet aldeles ligegyldigt! Illustreres af min egen udlægning af vaniljekranse i dag :-)
Min datter holder dansk julefrokost for vennerne i dag. Disse har endnu ikke vænnet sig helt til risalamande, men det går bedre og bedre. Frikadeller ELSKER de derimod og spiser fuldstændig uhæmmet af dem :-)

Unknown sagde ...

Her er der også bagt vaniljekranse, her måtte den gamle kødhakkermaskine brug.
God weekend

Tina - omme i London sagde ...

Abildjyden - tak for tippet, jeg tror jeg skal have investeret i en passende sproejteting, for kagerne har godt nok lynhurtigt faaet ben at gaa paa!

Sussi - LOL, da jeg var ude og handle til bagning kiggede jeg efter sukat og indsaa jeg faktisk ikke aner hvad det er, men nej, det er vidst ingens yndlings!

Ellen - Jeg holder med dig i den udlaegning. Julefrokost har jeg aldrig rigtig eksperimenteret med, men frikadeller, alamanden og dansk juleaftensmad i det hele taget, det er lykken hos de fleste. :)

Conny - jeg har ingen, derfor maatte jeg improvisere. :)

Irene sagde ...

Jeg ELSKER sukat!

AagePK sagde ...

Sjovt at både engelsk og spansk wikipedia har risalamande som begreb, oversat fra dansk, men så har man da lidt hjælp, hvis det kniber med forståelsen.
Sukat er en speciel grøn tykskallet appelsin, hvor skrallen lægges i sukkerlage og kandiseres. Hele stykker er heller ikke min smag, men fint revet gør det altså underværker ved brune kager. Vi købte det tidligere i hele stykker, nu fås det og orangeat i små poser, i tern, i brugsen.

Tina - omme i London sagde ...

He he Irene, saa kan du garanteret ogsaa lide pyntebaer. YDRK!

Aage - aha, jeg synes godt nok de 'candied fruits' vi koeber her til julekagerne ligner sukat, men de har skraellen paa og det har sukat vidst ikke?

AagePK sagde ...

Succade, som det hedder på engelsk, er ren skal, altså: kun skal, af citrusfrugter. Engelsk wikipedia fortæller grundigt om, hvordan de lægges i saltlage, for derefter at blive kogt i sukkerlage. Det kan godt tage et år eller to at lave god sukat!
Velbekomme!

Tina - omme i London sagde ...

Aage - her kaldes det 'candied citrus peel', men jeg synes alligevel ikke det er helt det samme som sukat, som jeg husker som vaerende meget klistret, lidt haardt, uhyggeligt soedt og skraekkeligt articifial. Candied citrus peel er lidt mere rustik og smager af det det ligner. :)

AagePK sagde ...

Som barn syntes jeg også, det var rædselsfuldt, men det er nok lige som spinat og andre ting. Og succade har jeg fra wiki. Brunkager kan ikke laves uden, evt meget finhakket!
"Intet er som i gamle dage - især ikke hukommelsen!"

Tina - omme i London sagde ...

Aage - det lykkedes uden sukat… :)