03 januar 2014

Finskbroedsbagning

Foer jul opdagede jeg at the Finnish Institute havde et lille julemarked, hvor de lovede alskens julegodter til salg - inclusiv saltlakrids og saadan et tilbud kan man jo ikke sige nej til...


I min middagspause travede jeg op til instituttet, hvor der, meget hjaelpsomt, var stillet et skilt op for at vise vej… Jeg toer ikke taenke paa hvordan i alverden finske vejskilte ser ud!


Saltlakrids var der ingenting af, men i stedet fik jeg oeje paa disse smaa rugbroedsboller og snuppede lige en pose med i tasken. Ruispala kaldes de og for hulen, hvor er de gode! Jeg gik fluks paa nettet for at finde en passende opskrift, for jeg har simpelthen ikke en fryser stor til at koebe et aars forbrug.


Jeg fandt en opskrift, som godt nok paastod broedene var russiske, men hvis nu vi lader vaere med at fortaelle finnerne det, saa gaar det nok endda. I helsekostforretningen opdrev jeg en pose rugmel, som ikke er noget man ser saa meget her til lands.


I opskriften stod der man skulle bruge enten melasse eller honning. Jeg var i tankerne fluks tilbage til sommerferierne hos min moster og onkel, som havde kalve. Jeg elskede duften naar kalvene fik melasse, ergo skulle der melasse i mit broed. :)


Dejen er noget klistret stads, men taget i betragtning at det var mit foerste forsoeg, saa var jeg egentlig meget tilfreds med de klatter der blev sat til haevning.


Broedene blev lidt lysere end jeg havde haabet, men nu har jeg fundet hvor jeg kan faa noget moerkt rugmel, saa monstro ikke madpakken er sikret? Jeg glaeder mig allerede. :)


6 kommentarer:

Karin sagde ...

Hvor er det dejligt med alle de kulinariske udfoldelser du disker op med, og det et sted hvor det er en videnskab at få lige præcis de ingredienser der passer til en given opskrift.
Det er muligt selv at prøve sig frem, noget vil lykkes, andet, nå ja, det var så det, videre ;-)
Yngste skriver/ringer af og til fra Bukarest, kan jeg bruge det i stedet for, eller vi prøvede at gøre sådan, og det blev fantastisk.

Glæder mig allerede til dit næste projekt ;-)

dqpage sagde ...

Selvfølgelig - man skal gå til finnerne for at lave finskbrød. Det ser rigtig spændende ud.
Lige da jeg læste din overskrift troede jeg det var julesmåkagerne 'finskbrød' du ville skrive om :o)

Lene sagde ...

Godt nytår Tina og held og lykke med bageprojekterne :-)

Annes indfald sagde ...

Hi hi... Finskbrød eller Finsk Brød... Jeg kom da i efterjulestemning, da jeg læste opskriften..
Spændt på at læse om dine fortsatte eksperimenter... Godt brød er mega svært at opdrive i London. De englændere bryder sig åbenbart ikke om at tygge maden; alt mad er så blødt, at det kan spises med ske!

AagePK sagde ...

Når palt er en slags brød på svensk, kunne man jo tro, at ruispala er russisk brød, men nej: det betyder bare Rugbrød. Rug og havre er jo de to kornsorter, der virkelig trives i Finland.
Heldigt, du fand rugmelet. Blandt de ting, datteren ønskede sig, mens hun arbejdede i Guinea-Bissau, vægtede rugbrød nok tungest; dengang fandt vi pakker med både rugmel, tørgær og tør-surdej, som vi tog med: det blev til rigtigt lækre rugbrød, som blev spist som var det kage.

Tina - omme i London sagde ...

Abildjyden - hvis min mor havde en femogtyveoere for hver gang jeg har bedt om raad til om man kan bruge dette i stedet for hint, ville hun vaere millionaer! :)

Mona - he he, det var naesten ikke med vilje. :)

Lene - tak og i lige maade.

Anne - :) tak skal du have. Mht det engelske broed, saa er det traditionelle engelske broed jo akkurat som broed i andre lande, men ja, hvis man koeber det dersens kvadratiske papbroed, saa er der ingen grund til at saette gebisset i!

Aage - rugbroed er altsaa naesten heller ikke til at undvaere. Jeg har altid kunnet koebe det, men foer i tiden kostede det en formue. I 1985 gav jeg 20 kr for en pakke med ti skiver PUMPERNIKKEL, som var det naermeste jeg kunne komme paa rugbroed. Det smagte af plastik!