18 december 2013

Etnisk indslag 2!

Der er ingen ende paa min kreativitet i disse dage, saa den anden dag kom jeg i tanker om at ud over vaniljekranse, saa er der da ikke noget mere julet end brunkager!


Jeg havde ikke liiige gennemskuet at brunkager er lidt af en mission at lave, men jeg kloede paa og smeltede smoer og sirup og hvad nu ellers der skal i den slags til at begynde med. Heldigvis har jeg de helt rigtige gryder til den slags, for jeg kan godt forestille mig det kunne blive interessant, hvis man kun havde en lille tynd gryde!


Krydderier skal der ogsaa i og jeg maa indroemme jeg ikke liiiiige havde taenkt paa at det ikke bare var kanel der skulle i, der skulle ogsaa knuste nelliker i! Hvem i alverden ligger inde med den slags - well, ikke mig, skulle jeg hilse at sige. Jeg overvejede at haelde lidt peber i, men kom saa i tanker om at jeg havde et par muskatnoedder og de er da ogsaa lidt pebrede, saa jeg skraellede en i blandingen!


Potaske, stod der gud hjaelpe mig ogsaa i opskriften og ehmmm… nu ligger det her i huset med potaske som det goer med nelliker, ergo maatte jeg igang med fantasien igen. Jeg tjekkede lige hvad potaske egentlig er og fandt ud af at man kunne bruge bagepulver i stedet. Bagepulver… hmmm… jeg troede jeg havde noget, men kunne ikke finde det. Pludselig fik jeg en lys ide - jeg har adskillige poser brunt bagepulver - og det passer da perfekt i smagen. :)


Der var et par smaa haender som meget gerne ville have fingrene i dejen, saa vi smoegede aermerne op og gik i gang. 'It's too hard Bedstemor' loed der flere gange fra Bebsen, men det lykkedes os at faa formet en lille poelse af det dej hun havde fingrene i og hun var paerestolt.


En sidste detalje… brunkager er ikke impulsbag, men i det mindste fik jeg den geniale ide at bage dem nogle dage FOER jeg skal bruge dem, saa dejen kan naa at hvile. Maaske jeg lige skulle laese klejneopskriften igennem inden jeg gaar i gang paa loerdag...

7 kommentarer:

AagePK sagde ...

Same procedure as last year, miss Tina?
Hvor kunne jeg godt tænke mig at opleve dig og mommer Ellen i et tv-køkken SAMtidigt! Det bliver sikkert meget sjovere end brødrene Price og Mette Blomsterberg, snarere noget i retning af mr Bean og Jamie Oliver. Hehe!

Barbara, Belgien sagde ...

Bebsen og Bebsen - hun ser da snart ud til at være blevet teenager ;-) KH Barbara, Belgien

Dorthe A. sagde ...

Ser lækkert ud - so far.
Jeg er også stødt på det potaske i en juleopskrift, og var et stort spørgsmålstegn. Og hvordan skal det i det hele taget udtales - po taske eller pot aske - og er sidstenævnte resterne efter 'sjovt tobak'? :o)

AagePK sagde ...

Potaske = pot ashes = potassium blev tidligere udvundet af aske, ved at man udblødte asken i vand, hvorefter man fordampede vandet. Igølge Wiki noget af verdens ældste anvendte kemi. Nu graver man i tusindvis af tons i Østafrika.
Potaske er med til at give brunkager den specielle sprødhed.

Tina - omme i London sagde ...

Aage - nu ikke saa naebbet unge mand, men ja, du har temmelig sikkert ret! :)

Barbara - he he, den lille dame fylder fire om faa uger og du kan tro hun har styr paa den detalje!

Dorthe - tak og ja, jeg er helt sikker paa det er aske af sjov tobak og skal udtales derefter! :)

Karin Abildhauge sagde ...

En tanke var
Du har brug for en dansk pakkekalender med 24 sjove danske traditioner fra krydderihylden, og helst nogle af de ting der kan holde sig i flere år ;-)

Tina - omme i London sagde ...

Karin - jeg tror jeg har krydderier nok til 10 aar nu!