07 november 2012

Tid til kunst

Weekenden boed, for en enkelt gangs skyld, paa en Danmarkstur. Til trods for vores fremskredne alder havde vi vaeret heldige nok at blive inviteret til 18-aars foedselsdag i Graasten. Saadan en invitation kan vi da ikke sige nej tak til, isaer naar flyvebilletterne er saa billige som de er. 

Paa udturen havde vi nogle timers ventetid i Vejle; ventetid som gav mulighed for at spise en god lunch i Arresten, mens vi snakkede og grinede saa resten af gaesterne maa have undret sig over hvad der foregik. :)


Min veninde arbejder for Vejle museerne og gav os den geniale ide at bruge resten af eftermiddagen paa et besoeg paa Vejle Kunstmuseum. Jeg maa indroemme jeg ikke anede de havde et kunstmuseum i Vejle, men det blev visittet bestemt ikke vaerre af.


Museet har en meget flot permanent udstilling, med kunst fra baade lokale og andre kunstnere. Der var indtil flere billeder der meget gerne maatte bo hjemme hos mig. 

Ud over den permanente udstilling var der ogsaa to rejsende udstillinger. En af dem hedder "Laterna Magica", som byder paa kunst fra tre Faeroeske kunstnere. Der var mange forskellige stilarter og vi brugte rigtig lang tid paa bare at sidde stille og nyde de smukke billeder. Mit oenske om en dag at gaeste Faeroeerne blev i hoej grad forstaerket med den udstilling.


En anden rejsende udstilling havde til huse i to forbundne lokaler. Udstillingen hedder "Fragile" og er lavet af Maria Rubinke. Fragile bestaar af en samling porcelaen, som ikke er noget jeg ville have forventet at se paa et kunstmuseum, men da jeg er meget begejstret for porcelaen tog vi ogsaa lige den udstilling med.


De hvide porcelaensfiguriner er utroligt smukke; meget fine med smaa, delikate detaljer. Ved foerste oejekast ser man den sarte, hvide porcelaen, men efter kort tid faar man oeje paa den roede detalje. Den roede detalje, som normalt daekker over noget overraskende - saa som et hul i hovedet!


Balancen mellem det yndige og det makabre er fantastisk. Min elskede synes maaske nogle af figurinerne var liiige makabre nok, men det er lige min stil. Ikke noget jeg kunne taenke mig at have staaende, men som jeg meget gerne vil studere paa et kunstmuseum.

Vi fandt en brochure som forklarede lidt om de forskellige vaerker og som ogsaa fortalte lidt om kunstneren. Den unge dame midt i 20erne - hendes kunst har en sjael som jeg slet ikke ville forvente fra saa ungt et menneske. Jeg er chokeret og dybt imponeret!

5 kommentarer:

Eva sagde ...

Sikke da en dejlig, uventet oplevelse I fik der:)

Sylvia sagde ...

Det er det uventede som kan bli det beste.
Så morsomt at du nevner Færøyene, for det har jeg også skrevet om i min blogg i dag.
Håper dere har hygget meget i Danmark, Tina.

AagePK sagde ...

Nu har jeg fulgt dit link til museet, men heller ikke under omtalen af Laterna Magica var der nogen forklaring på, hvorfor man på væggen skriver FÆRØKNUST. Har du én?

Tina - omme i London sagde ...

Eva - det var bare saa fedt.

Sylvia - hov, det maa jeg lige ind og kigge paa. Maaske du kunne vaere heldig nok at udstillingen kom i din retning ogsaa. :)

Aage - nej, jeg ved det ikke, men jeg kan lige spoerge kustoden. :)

Tina - omme i London sagde ...

Eva - det var bare saa fedt.

Sylvia - hov, det maa jeg lige ind og kigge paa. Maaske du kunne vaere heldig nok at udstillingen kom i din retning ogsaa. :)

Aage - nej, jeg ved det ikke, men jeg kan lige spoerge kustoden. :)