20 oktober 2013

En lille morgenvandring

Jeg havde et aerinde i Catford den anden dag. Himlen var saa blaa og solen lunede, saa jeg snoed mig til en lille, hurtig (!) gaatur paa vejen tilbage. 


Til trods for tyskernes indsats i anden verdens krig, staar der stadig mange, flotte gamle bygninger paa vejen mellem Catford og Lewisham, som vidner paa stedets storhedstid omkring 1900-tallet. En af mine favoritter er denne lille raekke af seks smaa huse. 'Built and endowed 1840 for six aged females by John Thackeray of the Priory, Lewisham, who died on the 13th day of May 1851' staar der over doeren paa miderste hus. Husene er fattighuse, bygget til aeldre kvinder.

Da jeg stod og fotograferede kom en af beboerne ud. Hun var lige blevet genhuset fra the Excalibur Estate, som jeg en enkelt gang foer har naevnt, til et af de smaa fine 'fattig'huse. 'Naar man naar min alder kan man faa saadan et fedt lille hus' fortalte hun mig, med et stort smil. The Excalibur Estate blev bygget som en midlertidig loesning paa boligkrisen efter anden verdenskrig. Nu er mange af husene ved at blive revet ned, da de er saa smaa og saa ringe at det ikke kan betale sig at reparere paa dem. Nogle enkelte bliver dog bevaret af fredningsraadet.


Det naeste stykke af gadebilledet har vi engang kigget paa at koebe en (meget) lille luns af. De der har koert rundt i det indre syd/oest London sammen med os vil vide at vi har kigget paa temmelig mange steder, men lige praecis dette sted ville vi begge rigtig gerne have haft. En lille del af bygningen havde en butik i gadeplan og en fed lejlighed ovenover, men saa vidt jeg husker, kunne vi ikke rigtig straekke oekonomien langt nok.


Dette hus er oprindeligt bygget som et raekkehus, men jeg vil gaette paa der smuttede nogle stykker i krigen, for de naeste adskillige bygninger efter dette burde vaere i samme stil (og sammenhaengende), men der mangler lige en fem-syv stykker.


Bygningen ved siden af det paene hus er ikke laengere i brug og ender vel med at blive revet ned og erstattet med en lille blok lejligheder. Bygningen har i mange aar (maaske fra den blev bygget) vaeret brugt som klubhus for den lokale afdeling af 'the British Legion', som er en velgoerende organisation, som hjaelper krigsveteraner og deres familie.


Naboen til the British Legion er et lille kommunalt dagcenter, som jeg kan forestille mig ogsaa snart kunne lade livet for at goere plads til lejligheder. Vi har en kaempe bolignoed i London, da vores befolkningstal stiger helt vildt og har gjort det i nogle aar. Det havde ellers vaeret for nedadgaaende i en aareraekke, men det er godt nok gaaet over!


Een ting vi IKKE har mangel paa er kirker! Denne her er bygget af Syvendedagsadventisterne, som da er en af dem jeg har hoert om foer, men her dukker nye kirker op hver uge og hver af dem tror jeg opfinder hver sin trosretning!


Gaaturen fra Catford til Lewisham er specielt dejlig, da der langs det meste af vejen er en lille have mellem fortovet og vejen. Jeg gaar ud fra det er noget der stammer fra gammel tid og det er ikke noget man ser mange steder. Jeg haaber de smaa haver er fredede, for det ville altsaa vaere en skam at bygge paa dem. 


Det fine gamle bibliotek er stadig i brug, men kun til specielle emner. Resten af biblioteket flyttede for mange aar siden til nyere og stoerre lokaler, som bedre kunne huse et moderne bibliotek. Mange af de smaa lokale biblioteker landet over har lukket over de sidste aar, grundet oekonomi.


Jeg var vidst liiiige ved at faa strukket min 1.5km gaatur lige langt nok, men det er sgi da svaert at lade vaere, naar vejret er saa skoent og man har en halv timestid til overs i kalenderen og der er saa mange bygninger der traenger til at blive fotograferet. Vi slutter med denne bygning, som nu huser en sprogskole og et traeningscenter, men som oprindeligt husede en brugsforening, RACS - the Royal Arsenal Co-operative Society, derfor aarstallene for oven paa bygningen.

6 kommentarer:

Eva sagde ...

Dejligt med en lille tur i et helt nyt (for mig altså) område.

Mai-Britt, den danske slikmund sagde ...

Tak for turen! Biblioteket er pragtfuldt!

Lene sagde ...

Du er eminent god til at opleve på dine gåture, tak fordi du deler med os andre :-)

Sussi.Sussinghurst sagde ...

Tak for turen - dejligt med lidt info sammen med de fine billeder :)

Annes indfald sagde ...

Dette skønne mix af nyt og gammelt, stateligt og moderne, pænt og hmmm. Det er så typisk britisk. Tak for turen.

AagePK sagde ...

Der var en udsendelse om Excalibur i tysk tv, dengang man startede diskussionen om at rive ned. Området hører jo med til Englands historie, som Muren hører til Berlin. At det så ikke kan levere Decent Living, tjah, monumenter og historisk arv koster nu engang. Og ifølge fundatsen skal der jo så være park, hvis bydelen rives ned. Så det er pest eller kolera.
Jeg kunne godt finde ud af at bygge nyt på British-Legion-grunden plus naboen og finde et godt mix med det sidste rækkehus.Så ville der blive plads til de første 20 familier fra Excalibur. Som så kunne blive studenterhybler.