07 august 2013

Turen gaar mod nord


I fredags gik det pludselig op for mig at jeg var naaet saa langt i programmet at der stod ferie paa kalenderen. Det gjorde slet ingenting, for vi havde en rigtig spaendende tur planlagt til det meste af den tid. Ergo startede vi kareten op i morges og drog mod det industrielle nord.


Vi ankom i York midt paa eftermiddagen og opdagede at vi maaske kunne naa et hurtigt besoeg i York Minster inden lukketid; der var nemlig reklameret med aftensang klokken 17.15. Kirken er hjemkirken for Yorks aerkebiskop (gad vide om det hedder det paa dansk?) og en helt fantastisk flot og spaendende kire.Koersel og parkering i York er lidt af en udfordring, da gaderne er om muligt endnu smallere end i London, saa vi naaede ikke just frem til tiden, men dryssede alligevel op gennem den gamle bymur til kirken.


En af hjaelpepraesterne, som stod og tog imod, synes godt nok ikke det kunne betale sig for os at gaa ind, men det ignorerede vi komplet og skyndte os ind og sidde ned. Praesten talte da vi kom ind og snart fyldtes kirken med roegelse og myretaeer og orglet begyndte at bruse. En sidste salme blev sunget og snart kunne vi gaa en lille tur rundt, for at se kirken. Jeg besoegte den for en 21-22 aar siden og har altid haft planer om at komme tilbage igen. Min hukommelse var helt korrekt, kirken er fantastisk!


York er en spoejs by at besiege som skandinav, da der er saa mange tegn paa vores forfaedres indflydelse paa stedet. Jeg kender ikke helt historien, men efter sigende er der en forbindelse mellem Hjerk i Vest Salling og York; navnene skulle stamme fra samme ord og der er uden tvivl nogle gener til faelles ogsaa - her er i hvert fald mange roedhaarede! :)

Vi kunne bruge rigtig lang tid i denne smukke by, men i morgen gaar turen endnu laengere mod nord og tilbage til mit elskede Skotland, hvor jeg traadte mine 'barne'sko for snart 30 aar siden. Aaaaah, som jeg glaeder mig til at bruge en uges tid blandt de fantastiske folk!


3 kommentarer:

dqpage sagde ...

York er bare så fed en by :o)
har selv været der et par gange..
og der er rigtig meget vikingehistorie. Snyd endelig ikke jer selv for en tur på vikingemuseet.
God tur nordpå. Skotland er også skøn.

AagePK sagde ...

"Sjov at besiege for en skandinav"? Det var sgu da englænderne, der besiegede os, hæhæ! Indtil Edred smed os ud.
Har de fået ryddet op efter branden? De sagde dengang, at Church of England var så tæt på fallit (Maggie Thatcher havde fået dem til at spille hele formuen op på børsen), at der ikke var råd.
God ferie.

Annette sagde ...

York har altid været en af de byer, der har stået på listen over byen, som bare må besøges. Det er ikke lykkedes endnu, så godt du gav et lille kig.

Rigtig god ferie oppe nordpå.