22 maj 2014

Fur rundt paa fire hjul

Da vi for nogle aar siden havde kobberbryllup, havde vi slettet oenskesedlen, men ikke desto mindre blev vi temmelig begavede og blandt alle de mange gaver var der adskillige gavekort. Et af de gavekort indloeste vi i sidste uge. Heldigvis var udloebsdatoen rimelig lang og giveren af den taalmodige slags... :)

Paa gavekortet var vi blevet lovet en tur Fur rundt, ikke den saedvanlige gaatur, men en koeretur, som grangiveligt er noget laengere end de 28 km vi plejer at gaa.


Vi tog faergen til Salling og begyndte koereturen med uret, hele vejen rundt om vores lille oe. Foerste stop paa turen var et sted hvor jeg aldrig har vaeret foer, eller rettere, jeg har koert forbi mange gange, men da saa der ganske anderledes ud... Grynderup soe har vaeret toerlagt i omkring 150 aar og er nu soe igen, til glaede for det lokale fugleliv - og diverse forbipasserende.


Vi koerte op gennem Glyngoere og over Sallingsundbroen til Mors, hvor vi fandt ind omkring det smukke Hoejriis slot. Slottet er endnu et af de steder som har aendret sig en hel del siden jeg gik Fodslaw marcher i 80erne!


Efter turen op over Mors naaede vi til Vilsundbroen, som foerer fra Mors til Thy. Vilsundbroen glemmer jeg ALDRIG hvordan ser ud, for da jeg var barn og vi skulle koere over den, spurgte min far henslaengt hvordan vi havde forestillet os vi skulle komme over og jeg saa i aanden for mig at vi skulle koere over bulerne. Denne gang var der en bule paa broen - den skulle nemlig aabne for en lystsejler, lige som vi skulle over. :)


I Thisted passerede vi Svend Burgerfris restaurant fodkold. Vi havde andre lunchplaner, men naeste gang jeg kommer til Thisted vil jeg et smut ind omkring Svends burgerfri poelsebod, for at faa mig en ristet hotdog med det hele. :)


I stedet for at foelge hovedvejen, tog vi de gamle veje ind gennem alskens skoenne smaa byer og ud over daemningerne ved Loennerup og Oesterild fjord. Til trods for jeg er foedt og opvokset med udsigt op over Thy, anede jeg ikke der fandtes saa smukke omraader deroppe - men det goer der og jeg kan virkelig anbefale en tur i omraadet naar lejligheden sig byder.


Vi stoppede ved vikingeborgen Aggersborg, hvor der er lavet et rigtig fint lille museum ved kirken. Jeg ved ikke hvad jeg havde forventet, men det var bestemt ikke hvad vi fandt. Udstillingen er saa professionelt udfoert og er virkelig informativ. 'Har de ikke en kollektkasse' spurgte min elskede, for han ville gerne have givet en skilling til den flotte udstilling, men den mulighed havde vi ikke; i stedet maa vi noejes med at anbefale stedet paa det varmeste.


Mellem traeerne lige syd for Brovst fandt vi endnu et slot, nemlig Kokkedal slot. Kokkedal slot er endnu et af de steder der har aendret sig drastisk siden jeg boede paa de breddegrader, ja ikke fordi jeg nogensinde havde vaeret der, men ikke desto mindre... Slottet er nu et hotel og har en meget berygtet swimmingpool - i den gamle ajlebeholder!


Vejret saa temmelig truende ud mod oest, men vi begav os ufortroedent videre, da sulten lige saa langsomt var ved at indfinde sig og vi havde en helt bestemt destination i tankerne.


Destinationen var Gjoel kro, som kunne servere en kaempe og laekker aeggepandekage med det hele. Gjoel er en interessant lille by, som er kendt for mindst tre ting som den gennemsnitlige dansker vil genkende.

Foerst og fremmest dannede den lille by ramme for store dele af 70ernes tv-serie 'Fiskerne'. Yderligere og jeg maa indroemme jeg aldrig selv havde lavet forbindelsen, men Goel (som i dette tilfaelde er stavet uden 'j') Poelser ogsaa stammer fra Gjoel - altsaa denne her i Vendsyssel.

Sidst men ikke mindst er Gjoel hjemby for de famoese smaal Gjoel trolde (ogsaa kendt som Dam trolde), som jeg i alle mine voksne aar har troet var fra Norge! Jeg snuppede et par af de smaa trolde med hjem til vores egne to smaa trolde, Bebsen og Spunken. ;)


Mens vi indtog vores aeggepandekage soergede vejrguderne for at der ikke blev toerke i Vendsyssel. jeg toer slet ikke taenke paa hvor mange milimeter der kom mens vi sad der, men det er helt sikkert at der ingen sandstorm blev den eftermiddag!


Det regnede hele vejen ned gennem Noerresundby og Aalborg, saa vi blev enige om at det efterhaanden var laenge nok siden vi var koert hjemmefra og begav os til Hvalpsund for at fange en faerge til Sallingsland. Da vi var naaet saa langt, var solen fremme igen og jeg kunne slet ikke modstaa en tur ned for at roere lidt ved Limfjordens klistrede vande.


Det var en traet bilfuld folk der kom hjem med faergen den aften - traette og indtryksmaettede med saa mange flotte billeder paa nethinderne.

Tak for turen mor og far - den var hele ventetiden vaerd!

13 kommentarer:

Eva sagde ...

Sikke en dejlig gave. Og nu fik vi også lidt af turen med.

Gøl-trolde er noget af det sødeste, og så dufter de helt specielt.

Lene sagde ...

Tænk at du har været så tæt på mig. Jeg havde gerne givet kaffe til sådan en bilfuld :-) Og den tur lyder da som en, der kunne kopieres til en motorcykeltur. Alle steder har jeg faktisk været,men ikke på motorcykel, dejligt med gensyn :-)

Anonym sagde ...

Jeg ville også gerne have serveret kaffe i Thisted!
Venlig hilsen Eva, som mødte dig og din søster for efterhånden mange år siden til et Duddine-arrangement på Fur Museum :-)

dqpage sagde ...

Det lyder som en udvidet Fur tur - helt til Han Herred :o) og smukt er Limfjordslandskabet til enhver tid. Det er bestemt en smuk del af Danmark I har frekventeret. Fur har jeg besøgt en gang for mange år siden - og eller er I også kørt lige forbi her, så også her var der mulighed for kaffe ;o)

AagePK sagde ...

Ihj, den der æggekage, man kan da både lugte og smage den!
Jeg var 10 år, da mine forældre tog os med på stort set samme tur; vi boede bl.a. på Østerild kro; den gang var der flere færger, så turen fra Slesvig, rundt om Limfjorden og hjem via Djursland tog jo over en uge. Men hyggeligt var det, med biksemad, æggekage, stegte ål....sig mig, kone, er det ikke snart frokost?

Inge sagde ...

Ajjj hvor er det en skøn gave I fik indløst der. :-)

FUUR. sagde ...

Selv om gavekortet brfinder sig i London, blev der en god tur ud af det mus.
Det er en dejlig tur, FUUR rundt, vi kører den engang imellem, hilser på naboerne i Salling, naboerne på Mors i Thy og på Himmerland. Vi ved dem, de ved ikke os.
Et ufatteligt smukt landskab, med fugleliv i vejlerne OSV.
Ude godt FUUR er bedst.
Heldigt det er her vi bor.

Anonym sagde ...

Gjøltroldende er skønne...min søsters svigerfar leverede i mange år stofrester til troldeproducenten...min søsters svigerfar havde et firma i Aalborg, der syede uniformer.
Derudover...sikke en skøn gave at gå, nu fik jeg helt lyst til at tage en tur rundt om Fur :-)

Ellen sagde ...

Herlig tur, som næsten 100% afspejlede meget af den skønne uge, vi sidste år tilbragte nord for Limfjorden.
Det undrer mig dog lidt, at så meget var nyt for dig, men du er måske ikke født deroppe?

Annette sagde ...

Hvor er jeg glad for jeres gave! Og for at du tog mig med hjem, tusinde tak skal du have.

Jeg kommer fra Brovst og min far stammer fra Gjøl, så det hele er bekendt område for mig. Hvad der til gengæld er helt nyt for mig, er at der findes en udstilling ved Aggersborg, den har jeg ellers via slægtsforskning fundet ud af, at min familie har ejet gennem flere generationer ☺. Men så er der et nyt mål ved næste Danmarkstur. Igen tak fordi du tog os med.

Tina - omme i London sagde ...

Eva - ja, det var i hvert fald den perfekte gave til os. Gjoeltroldenes duft er hemlig helt speciel, jeg ved lige hvad du mener.

Lene - jo tak Lene, jeg taenkte gerne paa alle de bloggere vi koerte forbi, men nu var vi jo ude i andet aerinde. :)

Eva - tak for buddet og ja, jeg kan godt huske dig, mon ikke vi er forbundet paa Ravelry siden da?

Mona - nemlig, helt til Han Herred. ;) Det var da utroligt saa kaffebegavede vi kunne vaere blevet undervejs!

Aage - Uhmmm ja, stegte aal. Dem faar man paa hmmmm... en faergekro (?) i det nordlige mors, hvor hulen er det nu det er, det er SAA godt.

Inge - den kan paa det varmeste anbefales, ogsaa selvom man selv skulle arrangere/udfoere den. ;)

Moar - he he, hvis nu vi gemmer den let, mon saa ikke I glemmer vi har indloest den allerede? ;)

Anne - hvor pudsigt med troldeuniformerne! Tag turen, du vil elske det. Alle de mange diger og vaadomraader er saa spaendende!

Ellen - jo, jeg er foedt og opvokset paa Fur, men har jo ikke boet der siden i 80erne og f.eks. slottene stod tomme dengang og soeen var toerlagt, saa der var meget nyt for mig.

Annette - udstillingen er lille bitte, men den er saa flot og professionelt udfoert. Jeg tror faktisk godt jeg kan huske du har fortalt du var fra de kanter og hvor er der dog bare smukt! Nyd det naar I kommer der igen. Vi vinkede da vi koerte igennem det sydlige Holland. ;)

Anonym sagde ...

Feggesund færgekro mus,
Du ved, gamle mennesker kan huske tilbage. Far og jeg husker, prøv bare at komme med gavekortet, så får vi se.

Bettys blog sagde ...

Sikke da en dejlig tur. Jeg er fra Thy og kommer ofte i det område, men jeg kendte ikke alle steder, I var, så der er basis for en tur i jeres fodspor. Tak for rundturen ;-)