16 september 2012

Det historiske Siena

I aarevis har jeg proevet paa at faa min elskede lokket med til Italien og i aarevis har standardsvaret vaeret "Italien har ingen interesse". Det tror jeg ikke jeg kommer til at hoere mere til, for vi er begge fuldstaendig forelskede i det smukke landskab og de fantastiske byer, bare en skam sproget er Italiensk!


Vi hoppede i bilerne den anden dag og koerte til Siena. Det er ikke nogen snild sag at parkere i Siena, men efter en del parlamenteren og mange mislykkede forsoeg, lykkedes det endelig at finde en parkeringsplads paa Piazza del Mercato.


Pladsen er Sienas markedsplads, men der var ikke noget market den dag, eller i hvert fald paa den tid af dagen, ellers var det nok tvivlsomt at vi havde fundet et sted at parkere. Byen byder paa de mest fantastiske balkoner og doere, som jeg aldrig ville blive traet af at fotografere.


Da vi koerte ind i byen lagde vi maerke til nogle maerkvaerdige gadelamper alle vegne. Det viste sig at byen er delt ind i 17 forskellige "contradas", som minder mig om hvordan the City of London fungerer. Hver contrada representerer en bydel, som typisk er rammerne for hvor man stemmer. 


Fiskene hoerer til den contrada der hedder Onda, boelgen, som er hvor snedkerne holdt til. Jeg forstaar ikke helt sammenhaengen mellem en boelge og en snedker, men hvad ved boender om agurkesalat! Inddelingen er historisk og temmelig kompleks - alt for compleks til jeg faar mig sat ind i det paa denne ferie!


Jeg gaar ud fra at fisken paa det oeverste billede er af aeldre model, for alle de andre lamper saa ud som denne her laekre torsk med roed laebestift. :) Laeg venligst, men bestemt maerke til det fantastiske elsystem... Min svoger, som ogsaa er med paa turen, er elektriker. Han overvejer paa det kraftigste at stramme en stoerre forretning op i Italien!Vi gik op gennem de blaa hvide straeder for at finde resten af gruppen, som havde parkeret andetsteds. 


Den ene plads leder til den naeste, Piazza del Campo, som er bymidten. Paa Piazza del Campo finder man Torre del Mangia - det store taarn paa billedet her. Fortovet, altsaa det mellem selve pladsen og bygningerne, fungerer to gange om aaret som en hestevaeddeloebsbane, hvor de forskellige contradaer raeser mod hinanden i Palio di Siena raeset. 


Stemningen til Palioerne maa vaere fantastisk, for til trods for pladsen er stor, saa kan der altsaa kun vaere saa mange tilskuere der. Jeg kan ikke forestille mig det er en populaer sport blandt dyreelskere, da jeg kan forestille mig det gaar haardt for sig, men saadan er mange hundrede aar gamle traditioner sommetider lidt svaere for udenforstaaende at forholde sig til! 


Ved at foerste oejekast er pladsen meget beskeden, men naar man begynder at kigge lidt naermere, saa er der en fantastisk masse detaljer, som er vaerd at tage med. 


Der var en del sukken og stoennen fra forsamlingen, da jeg insisterede paa at kigge i elforretningen, men jeg var nu ikke den eneste turist der lige skulle have et billede med hjem. At doemme efter hvad man tilsyneladende kan saelge af gamle elting, kommer de elektriske installationer ikke som nogen stoerre overraskelse!


Det er naesten uretfaerdigt at vise elbutikbilledet, for butikkerne er generelt fantastisk flotte. Isaer de mange slagter/vin/olivenolie/ostebutikker er flotte - og det er ikke kun i turiststederne det er tilfaeldet. Italienerne goer rigtig meget ud af at ting skal se godt ud og de er gode til det!


Vi fandt et godt maaltid mad paa Piazza del Campo og snart var det tid at finde bilerne igen. Jeg er tilsyneladende den eneste i forsamlingen der har tanker til stedsans, saa vi gik lige op til den bil jeg ikke var passager i og afleverede halvdelen af gruppen, hvor efter resten af os gik langsomt ned gennem den oplyste by, tilbage til vores egen bil.


Siena er paa Unescos verdensliste over bevaringsvaerdige byer og jeg maa virkelig holde med dem i deres synespunkt. Byen er meget gammel, men selv hvor der er forfald er der skoenhed.


Familien var meget nervoes for om vi monstro nogensinde naaede ned til bilen igen - vi var gaaet mindste en 3-4 gader vaek fra den. :) Det er mig en gaade at man kan vaere saa daarlig til at finde vej, isaer taget i betragtning af at alle har boet i forskellige lande og er meget berejste.


Ok, mine stifinderevner kommer faktisk ogsaa paa proeve her i landet, ikke paa grund af daarlige kort, men paa grund af at saa at sige alle gader er ensrettede, undtagen dem der burde vaere det, fordi de er saa smalle at man knap kan faa to cykler forbi hinanden (overdrev fremmer forstaaelsen, har jeg hoert)!

Vi fandt hjem, ogsaa efter moerkets frembrud. :)

10 kommentarer:

AagePK sagde ...

Torsken med de røde læber er altså en "hvalfisk", der står en magen til på havnen i Svendborg, og i Slesvig havde vi et par stykker ved fontænen bag Gottorp Slot.
Har du ikke haft sløjt: den der lyd af høvlen, der skærer en mesterspån, er som havets brusen, og spånen bølger da nok så flot: der er sammenhængen mellem snedkeren og bølgen, ikk'?
Dejlige billeder og detaljer: men palioen er en barsk omgang, mon ikke det er derfra, udtrykkel "palliativ behandling" kommer?

Inge sagde ...

Jeg har aldrig været andre steder i Italien end Rom.. men dine skønne blogindlæg fra Italien giver blod på ferietanden.. :-)
Fortsat god ferie.

Bettys blog sagde ...

Hvor ser det spændende ud.
Jeg morer mig over en lille detalje på billeder fra el-forretningen.
Helt ude til venstre stikker et par små babyfødder frem. ;-)

Susling sagde ...

Har ikke været i Sienna, denne sommer, men det har min 18-årige søn sammen med sin italienske sweetheart. Han bliver meget blød og fjern i blikket, når han fortæller om sine dage i Sienna og Toscana. Og jeg tror ikke kun, at det skyldes den lille smukke, mørke, sexede pige. Men nok hele Toscanas særlige intensitet. Må vist seriøst komme på ønskelisten for mig og min mand til næste ferie..

Per Teilmann sagde ...

Tak for en dejlig rundtur i Siena. Måske skulle man en gang ...
Særligt skønne finder jeg dine stemningsfulde aftenbilleder. Well done :-)

Eva sagde ...

Tak for rundturen.
Det ser spændende ud, og der må være plads for en iværksætter til udvikling i el-systemerne.

/Dorthe sagde ...

Åh, ELSKER Toscana og Siena. Besøgte I ikke kirken? - det er altså den mest fantastiske kirke.

Ser også fantastisk ud med den hjemmekok. Der gad jeg godt have været med. :)

FUUR. sagde ...

De fine balkoner, der hænger ud over de smalle gader, ser ud til, at kunne falde ned hvornår det skal være. Pas hellere lidt på!!

FUUR. sagde ...

De fine balkoner, der hænger ud over de smalle gader, ser ud til, at kunne falde ned hvornår det skal være. Pas hellere lidt på!!

Tina - omme i London sagde ...

Aage - den ligner altsaa en torsk, hvis du spoerger mig - og du kan tro jeg har haft sloejd, men havde ikke lige fanget sammenhaengen. :)

Inge - Toscana kan i hvert fald anbefales paa det varmeste.

Betty - he he, ja, sikke nogle nuttede smaa foedder.

Susling - god tur, det kan vaere de unge mennesker vil med. :)

Per - tak skal du have. Du ville elske alle de motiver der byder sig alle steder.

Eva - elektrikeren ville have arbejde uanset hvordan landets oekonomi ser ud!

Dorthe - nej, vi var ikke inde, men jeg har kigget ind i en del af slagsen og de er smukke.

Moar - GULP, den tanke havde jeg slet ikke taenkt! :(