Jeg aner ikke hvad der gik af mig i gaar, men pludselig tog en hvis mand i mig og saa flaaede jeg koekkenskabene op og fandt ingredienserne til et broed. Saadan et rigtig broed lavet helt fra bunden - ingen faerdigkoebte melblandinger her!
I loebet af et par timer stod der et flot formbroed, parat til at blive proevesmagt omkring et par skiver bacon! Hele broedet forsvandt i et hug og alle slikkede sig om munden og spurgte hvornaar jeg havde taenkt mig at bage noget mere? Jeg tror ikke det kommer til at vare laenge, men der er dog en ting jeg skal have laert at forstaa, nemlig hvorfor dejen skal haeve i en time, aeltes lidt mere og saa haeve i 20 minutter igen? Hvad goer den mellemaeltning ved dejen?
4 kommentarer:
Tjaehhhh, rigtig godt spørgsmål der Tina, og dit brød ser superlækkert ud. Jeg aner ikke hvad det gør, men et tip om den mellemæltning vil jeg give dig.
Hvis du i stedet for at ælte (slå ned) i stedet folder dejen om sig selv et par hundrede gange, får du meget mere luft ind i dejen (kan du se det for dig?).
Nu bager jeg jo selv surdejsbrød og hvis du skulle have mod på sådan en gang brød har jeg lige lagt et helt frisk kapitel på bagesiden på min blog.
Ha' en dejlig dag
Annette er inde på det rigtige: det gælder om at fordele luft i så mange bobler som muligt, så du ikke får få, men store huller i brødet. Ved at slå dejen ned, eller folde den som Annette, får du mange fine små huller.
Hvis du så også bruger smør i som fedtstof i dejen vil du også få et mere stabilt gluten-skelet i dejen, som holder sig bedre, indtil varmen har koaguleret gluten, som jo er et varmefølsomt protein.
Andre vigtige ting: mængden af salt betyder meget for hævningen, da gæren kræver salt, men ikke tåler for meget. Vædskens temperatur ligeså, for meget varme slår gæren ihjel. Og du må ikke slavisk følge vægtangivelse for mel: alt efter luftfugtighed suger melet mere eller mindre, og du risikerer tørt brød: dejen skal kun lige slippe. Og dejen må gerne hæve længere tid, især hvis den kan hæve køligt, så kan du spare på gæren, og får en bedre brødsmag. Indrømmet: nogle elsker gærsmagen og forbinder den med minder om mors friskbagte, men...
Hvis du vil bage med grovere mel, grahams- eller fuldkorn, blander du yoghurt i vædsken, og lader det trække, gerne natten over: dels gør det brødet mere svampet, dels nedbryder du via fytase den fytin, der ellers ville binde visse mineraler og vitaminer, så du ikke får gavn af dem.
Ja, undskyld mig, men du trykkede lige på den knap, hvor der står "Hjemkundskabslærer i 20 år" på. ;-)
HOLDDAOP! Arlså, nu har jeg jo bagt en del ... Og i min erfaring er der slet ikke behov for at folde eller ælte, bare slå dejen let ned og lad den efterhæve de dersens 35 min eller hvor meget det er og du får luftigt og lækkert brød med en god krumme. Især hvis du bager under låg de første 25 min og så de sidste 20 min uden låg ... ;-)
Bare brug Liselottes http://www.slagtenhelligko.dk/2010/05/01/kaerlighedsbroed-2/ modererede kærlighedsbrød:
1/2 liter vand, 300g Halv 'plain flour', 300g halv 'stone ground' nogle håndfulde frø, een pose tørgær, rør sammen med grydeske, hæv til dobbelt størrelse, slå let ned, mens dejen efterhæver sættes skål med låg i ovnen til varmning, smør skålen i smør, hæld dejen i, knald låget på og bag i 25 min. Tag låget af og bag i 20 min og VUPTI! Ingen æltning, ingen salt, ingen sukker, ingen pladder, bare godt brød! HEP!
WOW - tusinde tak alle tre, for de gode kommentarer OG opskrifter! Man bliver saa klog af at skrive blog! Jeg eksperimenterer mig frem med jeres forslag. Det skal nok komme! :)
Send en kommentar