04 april 2016

Dagens lunchtime vandring

Jeg modtog for kort tid siden en klage over min blog, som jeg foelte mig tvunget til at taenke lidt over... Klagen gik ud paa at jeg tilsyneladende aldrig mere gaar ud paa mine lunchtime vandringer - eller i hvert fald ikke dokumenterer dem. Den slags kan jeg ikke have siddende paa mig, saa den anden dag gik jeg ud i det fine vejr og haabede paa et lille eventyr ville dukke up undervejs.


Jeg gik ned ad Villiers Street og gennem Embankment Gardens, for at se hvad roerte sig der. Hele haven naermest sitrede med al den aktivitet der blev lagt for dage. Mens gartnerne klippede striber i plaenerne og plantede beder om, summede bierne rundt i alle de nyudsprungne traeer og blomster.


Jeg gik videre til the Temple, hvor der var en plakat der fangede mig oeje. Plakaten reklamerede med en udstilling, 'Beyond Beauty' (beyond betyder saadan noget som 'ud over' og titlen hentyder til man skal se dybere for at se aegte skoenhed), som viste sig at vaere en gratis udstilling, som oven i koebet ogsaa var aaben.


Jeg toevede ikke et oejeblik og snart gik jeg paa de knirkende gulve af Two Temple Place, som byder paa udskaarne traepaneler og ballustrader, moenstrede uldtaepper, mosaikgulve og de mest fantastiske vinduer blandt mange andre detaljer. 


Udstillingen var en kollektion af Egyptiske ting og sager, mange hoestet fra udgravninger af grave i Egypten og andre af nyere model, som f.eks. de smaa porcelaensfigurer paa billedet her. Saadanne porcelaensfigurer, kaldet 'Shabtis' blev fundet i gravene og aabenbart skulle de agere tjenestefolk for Egypterne i efterlivet (the afterlife). Kunstneren forestiller sig en grav aabnet i moderne tid. Shabtierne kommer ud af graven og indser der ikke er noget efterliv, derfor maa de indfinde sig i den moderne verden. Ergo har de baade mobiltelefoner, shoppeposer, protestplakater og solbriller. :) Jeg kunne sagtens have brugt timevis paa at studere de smaa figurer, helt uden noget af det andet.


Det var lidt svaert at koncentrere sig om udstilligen, med alle de arkitektoniske detaljer der stirrede en i ansigtet uanset hvor man kiggede hen. Det flotte glasloft (og aftenens lysekrone...) haenger over trappeopgangen midt i bygningen. Det var svaert at faa et billede fra en god vinkel, men med lidt god vilje kan man vidst godt se det var flot.


Det er foerste gang jeg har set trappeknopper i stil med dem de har i Two Temple Place. Paa hvert hjoerne af trappen, hvor man normalt ville have en knop (forestil dig lige Meyer fra Huset paa Christianshavn pudse paa denne her!), stod der en figure paa omkring en halv meter. Alle var de detaljerede som denne her. Jeg elsker det flotte traevaerk man finder i gamle huse.



Paa sydsiden af bygningen ligger 'den store sal', hvor den stoerste del af udstillingen var sat frem. All vinduer, saa naer som to, var moerklagte. Dette er det oestvendte vindue, som de heldigvis ikke havde daekket til. Laeg maerke til de smukke traepaneler i vindueskarmen ogsaa.


Den del af udstillingen der var i den store sal var af den slags jeg har et lidt vanskeligt forhold til. Jeg kan godt se hvorfor det er spaendende at laere hvad f.eks. Egypterne gjorde for tusindevis af aar siden, naar de begravede folk, men jeg synes det er forkert at grave det hele op og slaebe det ind paa et museum!


Doedssundalerne, maa jeg indroemme, kunne jeg dog ikke staa for - uanset hvor meget jeg ikke bryder mig om gravroeverierne. De er sgi da skaegge!


Sidste punkt paa dagsordenen var det vestlige vindue i den store hal, som var mindst lige saa flot som det oestlige. Klokken var mange og jeg skulle tilbage til min pind, saa jeg boed skoenheden farvel og spaenede tilbage til Trafalgar Square.


Tak for inspirationen Lone - jeg havde en rigtig dejlig tur.

10 kommentarer:

Donald sagde ...

Det er helt vildt så meget du kan se! Indenfor gå afstand. - Trapperne er min favorit i denne rundgang :)

Farmer sagde ...

Og jeg siger mange tak for turen!

Lea sagde ...

Tak for turen.

Ellen sagde ...

Fantastisk sted! Det er da vist et must see next time I'm in London.
Ret sjov ide med de små, nutidige shabtis :-)
Tak for turen!

Ellen sagde ...

Nå - det bliver så ikke i år, kan jeg se. Det er sandelig begrænset, hvornår der er offentlig adgang :-(

Annes indfald sagde ...

Jeg tænkte lige som Ellen... og øv, da også. Det ser så spændende ud!
Vi har skrevet Wallace Collection på idélisten. Vi har været der til en akvareludstilling, men vil gerne kigge nærmere på huset!

AagePK sagde ...

"Doedsundalerne"? Sundhedssan(d)daler for de døde?
Bortset fra det: meget spændende! Jeg skrev en mail om mit påskeæg, og om at jeg trænger til en tur til London, men fik den i hovedet igen, er der normalt kludder i din mail-adresse?

Unknown sagde ...

Hej Tina

tak for turen! Glad du tog det som inspiration. Glæder mig til de kommende vandringer :-)

FUUR. sagde ...

Tak for en dejlig tur mus.
Som altid dejligt,
at være på tur med dig.

Tina - omme i London sagde ...

Donald - jeg gaar raskt til og saa er der den lille detalje at jeg baade bor og arbejder lige midt i det hele.

Farmer - jeg siger selv tak

Lea - selv tak skal du have

Ellen - ja, der skal man sala til, naar lejligheden sig byder!

Anne - the Wallace Collection skulle ogsaa vaere et besoeg vaerd.

Aage - sommetider vil computeren altsaa bestemme lidt rigeligt, baade mht stavning og hvilke emails jeg skal modtage! Jeg anede ikke der var noget galt, men pludselig forstaar jeg hvorfor jeg ikke faar saa mange email laengere... Boxen er fuld og naegter paa det pureste at goere noget som helst. Jeg arbejder paa sagen.

Lone - he he, jeg er glad for turen 'duede'. :)

Moar - seel tak, du er altid velkommen!